Bani.md

Percheziţii de amploare în centrul şi sudul ţării, organizate de PCCOCS. Sunt vizați funcționari de la Agenția Servicii Publice

Percheziţii de amploare în centrul şi sudul ţării, organizate de PCCOCS. Sunt vizați funcționari de la Agenția Servicii Publice Foto: Realitatea.md

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) efectuează astăzi, 6 noiembrie, circa 20 percheziții la mai multe Birouri de Înmatriculare a Transportului Auto din mun. Chișinău și sudul Republicii Moldova și Stații de testare auto a vehiculelor.

Este vorba despre o cauză penală pornită pe fapte de abuz de serviciu, în proporții deosebit de mari, precum și pentru confecționarea și folosirea documentelor false, scrie Realitatea.md.

Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2017-2018, funcționari publici din cadrul Agenției Servicii Publice (experți tehnici în cadrul Birourilor Înmatriculare și experți tehnici din cadrul Stațiilor de Testare a Transportului) au creat o schemă infracțională. Falsificau mai multe acte oficiale ce țin de procedura de înmatriculare/reînmatriculare a mijloacelor de transport precum și testare tehnică, au însușit mijloace bănești destinate achitării împozitelor în bugetul de stat (taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehicolele din Republica Moldova).

La moment, au fost identificate circa 500 cazuri de neachitatre a taxei, pentru folosirea drumurilor, cu însușirea mijloacelor financiare, fiind cauzat un prejudiciu estimat preventiv de aproximativ 1 milion de lei.

Temei pentru sesizare au fost materialele remise de conducerea Agenției Servicii Publice, care pe parcursul efectuării urmăririi penale, a conlucrat cu procurorii în vederea cercetării circumstanțelor.

Dacă vor fi găsiți vinovați, pentru comiterea infracțiunii de abuz de serviciu, funcționarii riscă o pedeapsă de până la 6 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 10 ani.

Totodată, infracțiunea de confecționare și folosirea documentelor false se pedepsește cu închisoare de până la 5 ani, amendă în mărime de la 27.500 de lei la 47.500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000