Bani.md

Percheziții la FISC! Reacția conducerii: Punem la dispoziție toată informația necesară

Percheziții la FISC! Reacția conducerii: Punem la dispoziție toată informația necesară

Procurori ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) desfășoară azi, 19 martie, percheziții la FISC. Conducerea Serviciului a venit cu o reacție în acest sens.

„Serviciul Fiscal de Stat (SFS) va acorda sprijinul necesar organelor de anchetă în documentarea faptelor presupus ilegale ale unor angajaţi ai instituţiei. Totodată, va pune la dispoziţia procurorilor informaţia relevantă care ar putea să ajute la elucidarea tuturor circumstanţelor cazului. În acelaşi context, SFS îşi reiterează angajamentul de a fortifica climatul de integritate în instituţie şi de a spori calitatea serviciilor prestate cetăţenilor”, este comunicatul emis presei.

Astfel, PCCOCS exercită urmărirea penală în baza unei bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunilor de evaziune fiscală și escrocherie, comisă de factorii de decizie a doi agenți economici înregistrați în regiunea transnistreană, începând cu 2018 și până în prezent.

în cadrul investigațiilor desfășurate de PCCOCS în comun cu Serviciul de Informații și Securitate s-a stabilit că începând cu anul 2018, doi agenți economici înregistrați în regiunea transnistreană, incluzând date denaturate privind veniturile și cheltuielile s-au eschivat de la achitarea TVA-ului în sumă de peste 3 mln lei.

În continuare, urmărind un scop de profit, factorii de decizie ai întreprinderilor nominalizate, depunând acte cu conținut fals, au beneficiat de restituirea Taxei pe valoare adăugată, prejudiciind bugetul de stat cu suma de aproximativ 1 milion de  lei.

În urma măsurilor speciale de investigație a fost stabilit faptul că  persoane din cadrul întreprinderilor vizate ar fi determinat un angajat al Serviciului Fiscal de Stat, să emită o decizie favorabilă privind restituirea din sumei de aproximativ 1 milion lei.

De menționat că, la efectuarea acțiunilor de urmărire penală pendinte o contribuție activă a avut-o conducerea Serviciului Fiscal de Stat.  

Astăzi, la 19.03.2019 de către procurorii și ofițerii PCCOCS în comun cu Serviciul de Informații și Securitate au fost efectuate percheziții la domiciliile factorilor de decizie al întreprinderilor nominalizate mai sus, la sediile întreprinderilor, precum și în biroul de serviciu al unui angajat al Serviciului Fiscal de Stat.

Până la această etapă, au fost reținute două  persoane pe un termen de  72 ore, iar alte două persoane sunt audiate în calitate de bănuiți.

Dacă vor fi găsiți vinovați de săvârșirea infracțiunii incriminate suspecții riscă pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunea art. 46, art. 244 alin. (2) lit. b) Cod penal, cu închisoare de pînă la 5 ani, iar pentru infracțiunea prevăzută de art. 46, art. 190 alin. (5) Cod penal, închisoare de la 8 la 15 ani.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000