Bani.md

Peste 300 km de drum au fost deja reabilitați, din cei 1200 promiși. Alți peste 200 - sunt în proces de lucru

Peste 300 km de drum au fost deja reabilitați, din cei 1200 promiși. Alți peste 200 - sunt în proces de lucru

Peste 310 km de drum au fost reabilitați până acum, din cei 1200 de km planificați, iar alți 222 sunt în proces de lucru. De altfel, circa 30% din volumul investițiilor sunt executate. Detaliile au fost discutate în cadrul unei ședințe de Guvern, ce a avut loc astăzi. 

Premierul Pavel Filip a reiterat că infrastructura drumurilor este una dintre cele trei priorități ale Guvernului, pe lângă modernizarea sistemului educațional și asigurarea supremației legii.

Autoritățile dau asigurări că cei care efectuează lucrările de reabilitare sunt în contact permanent cu administrația publică locală și cetățenii, pentru a depista eventuale probleme.

În acest context, amintim că recent a fost lansat portalul informațional www.drumuribune.md, pe care oricine va putea găsi ultimele date cu privire la proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”. 

Portalul drumuribune.md a fost lansat! Oricine poate verifica starea lucrărilor din orice localitate (VIDEO)

De altfel, amintim că localnicii și autoritățile publice locale sunt îndemnate să sesizeze Ministerul, Administrația de Stat a Drumurilor și Agenția pentru Supraveghere Tehnică în cazurile în care depistează nereguli în timpul lucrărilor de reparație a drumurilor sau după darea în exploatare a acestora.

CETĂȚENII SUNT ÎNCURAJAȚI SĂ SESIZEZE AUTORITĂȚILE CU PRIVIRE LA DRUMURILE REPARATE NECALITATIV

Informații detaliate au fost prezentate și referitor la nivelul de executare a contractelor finanțate din surse externe, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Băncii Europene de Investiții și al Băncii Mondiale. A fost analizată procedura de desfășurare a licitațiilor și de elaborare a proiectelor necesare, porțiunile problematice și rezilierea contractelor cu întreprinderile ce nu-și respectă angajamentele. Drept cauză principală a derulării lente a unor proiecte a fost numită necesitatea respectării procedurilor stabilite de finanțatori.

În context, prim-ministrul a solicitat simplificarea tuturor procedurilor aplicate în cadrul proiectelor din surse externe, pentru a nu admite tergiversări. „Trebuie de evitat procedurile greoaie. Avem nevoie de calitate și rapiditate", a subliniat Pavel Filip.

Participanții la ședință au discutat și despre identificarea soluțiilor pentru unele sectoare mai problematice: L326 M2 Clișova - Suhuluceni - Leușeni - Verejeni, G 109 Bulboaca-Delacău și drumul de acces către punctul de trecere a frontierei Palanca. În aceste cazuri au fost găsite posibilități de realocare a mijloacelor pentru a asigura finalizarea proiectelor.

De asemenea, au fost examinate propunerile venite din partea Belarusului și Chinei, pentru realizarea a noi proiecte de îmbunătățire a infrastructurii rutiere.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000