Petrolul s-ar putea scumpi! Arabia Saudită-nevoită să accepte condițiile Iranului cu referire la reducerea extracției de petrol

Prețul petrolului pe arena internațională și, respectiv, pe piața Republicii Moldova s-ar putea majora. Potrivit datelor Wall Street journal, Arabia Saudită a fost nevoită să accepte reducerea volumului de petrol extras. Decizia este motivată prin faptul că nici un preț de 20 de dolari pentru un baril de petrol nu poate elimina de pe piață jucătorii independenți, însă economia Arabiei…

Prețul petrolului pe arena internațională și, respectiv, pe piața Republicii Moldova s-ar putea majora. Potrivit datelor Wall Street journal, Arabia Saudită a fost nevoită să accepte reducerea volumului de petrol extras. 

Decizia este motivată prin faptul că nici un preț de 20 de dolari pentru un baril de petrol nu poate elimina de pe piață jucătorii independenți, însă economia Arabiei Saudite are de suferit mult din cauza reducerii prețului la petrol. La o concluzie în acest s-ar fi fost luată în cadrul negocierilor OPEC, susține Wall Street Journal, citat de Kommersant.

După cum zic sursele Wall Street journal, ministrul Petrolului din Arabia Saudită ar fi înaintat OPEC în secret, următoarea propunere: 

regatul este gata să reducă extracția de petrol până la 400 de mii de barili pe zi dacă Iranul va accepta să păstreze volumul extracției de petrol la 3,6 milioane de barili pe zi și să renunțe la planurile de majorare a volumului până la 4,2 milioane de barili pe zi. Planul a fost refuzat de Iran. 

Arabia Saudită, care avea nevoie extrem de mult să obțină reducerea volumului de petrol extras de țările OPEC, a fost nevoită să fie de acord cu condițiile pe care le-a tot refuzat pe parcursul ultimelor luni: o reducere de către întregul cartel a volumul de petrol extras cu 1 milion de barili pe zi și condiții mai favorabile pentru Iran, Livia și Nigeria. 

Detalii cu referire la reducerea volumului de petrol vor fi oferite în cadrul următoarei întâlniri a OPEC, ce va avea loc în luna noiembrie, în Viena. Astfel, deocamdată nu este clar ce fel de facilități urmează să privească Iran, Livia și Nigeria. 

Iranienii, între timp, susțin că intenționează să majoreze volumul extracției de petrol cu 10%, până la 4 milioane de barili pe zi. Totodată, sursele WSJ susțin că saudiții erau de acord să semneze înțelegerea de cartel doar în condițiile în care Iranului îi era permis să majoreze volumul extracției cu doar 100 de mii de barili pe zi, până la 3,3 milioane. 

Alte stiri

Mii de euro „direct în buzunar”! Despre schema de la Ambasada RM la București. MAEIE zice de un bănuit, CNA de „mai mulți”

CNA investighează o schemă de corupție la Ambasada Republicii Moldova al București. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului, „mai mulți foști angajațiai Consulatului sunt cercetați penal pentru abuz în serviciu”.

Euro - 20 de lei și 16 bani. Leul moldovenesc s-a apreciat la final de săptămână

Leul moldovenesc se apreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 23 octombrie, un curs de 20 de lei și 16 de bani pentru un euro, o valoare în scădere cu patru bani, față de cea înregistrată ieri, 22 octombrie.

Putin, despre RM înainte de alegeri: „Nicăieri, cu excepția pieței rusești, producția moldovenească nu este solicitată”. Statistica spune altceva

Vladimir Putin a declarat că sectoarele economiei Republicii Moldova sunt atât de legate de Rusia încât „nu pot exista în mod normal”. Potrivit liderului rus, nicăieri, cu excepția pieței rusești producția moldovenească nu este solicitată. Declarația a fost făcută ieri, 22 octombrie, la o ședință a Clubului internațional de discuții „Valdai”. Asta în contextul în care, potrivit ultimelor date statistice, în Rusia ajung doar 10% din exporturile moldovenești.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile