Bani.md

Petrolul s-ar putea scumpi! Arabia Saudită-nevoită să accepte condițiile Iranului cu referire la reducerea extracției de petrol

Petrolul s-ar putea scumpi! Arabia Saudită-nevoită să accepte condițiile Iranului cu referire la reducerea extracției de petrol

Prețul petrolului pe arena internațională și, respectiv, pe piața Republicii Moldova s-ar putea majora. Potrivit datelor Wall Street journal, Arabia Saudită a fost nevoită să accepte reducerea volumului de petrol extras. 

Decizia este motivată prin faptul că nici un preț de 20 de dolari pentru un baril de petrol nu poate elimina de pe piață jucătorii independenți, însă economia Arabiei Saudite are de suferit mult din cauza reducerii prețului la petrol. La o concluzie în acest s-ar fi fost luată în cadrul negocierilor OPEC, susține Wall Street Journal, citat de Kommersant.

După cum zic sursele Wall Street journal, ministrul Petrolului din Arabia Saudită ar fi înaintat OPEC în secret, următoarea propunere: 

regatul este gata să reducă extracția de petrol până la 400 de mii de barili pe zi dacă Iranul va accepta să păstreze volumul extracției de petrol la 3,6 milioane de barili pe zi și să renunțe la planurile de majorare a volumului până la 4,2 milioane de barili pe zi. Planul a fost refuzat de Iran. 

Arabia Saudită, care avea nevoie extrem de mult să obțină reducerea volumului de petrol extras de țările OPEC, a fost nevoită să fie de acord cu condițiile pe care le-a tot refuzat pe parcursul ultimelor luni: o reducere de către întregul cartel a volumul de petrol extras cu 1 milion de barili pe zi și condiții mai favorabile pentru Iran, Livia și Nigeria. 

Detalii cu referire la reducerea volumului de petrol vor fi oferite în cadrul următoarei întâlniri a OPEC, ce va avea loc în luna noiembrie, în Viena. Astfel, deocamdată nu este clar ce fel de facilități urmează să privească Iran, Livia și Nigeria. 

Iranienii, între timp, susțin că intenționează să majoreze volumul extracției de petrol cu 10%, până la 4 milioane de barili pe zi. Totodată, sursele WSJ susțin că saudiții erau de acord să semneze înțelegerea de cartel doar în condițiile în care Iranului îi era permis să majoreze volumul extracției cu doar 100 de mii de barili pe zi, până la 3,3 milioane. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000