Bani.md

Piața Centrală, după modernizare: Cum o vede Primăria Chișinău (Foto, Video)

Piața Centrală, după modernizare: Cum o vede Primăria Chișinău (Foto, Video)

Parcări publice, panouri informativ-interactive, abonamente pentru agenți economici și patru sectoare modernizate - așa va arăta Piața Centrală peste trei ani, potrivit lui Ion Ceban. Primarul capitalei a prezentat astăzi conceptul de modernizare a acesteia, scrie Realitatea.md.

Piața Centrală, în prezent

În prezent, starea tehnică a gheretelor și locurilor comerciale, nu corespunde standardelor, cerințelor sanitaro-igienice, având în vedere durata de exploatare de peste 20-30 ani a acestora. Rețelele inginerești (canalizare, alimentare cu apă, ape pluviale) sunt într-o stare deplorabilă și depășită, infrastructura având o vechime de peste 70 de ani.

Pavajul asfaltat, nu corespunde normelor de calitate în proporție de circa 80%. Drept urmare, scăderea fluxului de cumpărători, produce efecte defavorabile atât asupra agenților economici, cât și a întreprinderii înansamblu.

Un alt factor negativ este lipsa unei parcări amenajate în zona Pieții Centrale. Acest fapt reduce semnificativ numărul vizitatorilor pieții, preponderent din rândul locuitorilor orașului, redirecționând fluxul de cumpărători către supermarketuri, magazine aplasate convenabil și piețe periferice. Acest aspect s-a făcut resimțit, mai ales în ultimii 5 ani. Afectează negativ modernizarea pieții și comerțul stradal (efectuat direct în zona de asfalt), precum și gheretele instalate ilegal în perimetrul Pieții Centrale (există mai mult de 50 de unități).

Planurile Primăriei

Împreună cu Pretura sectorului Centru, vor fi demontate și evacuate gheretele neautorizate de pe str. Armenească și str. Tighina. Aceasta va permite organizarea unei parcări publice, care va fluidiza traficul. De asemenea, fluxul decumpărători va fi redirecționat în proporție de 99% prin zona Pieții Centrale. Pe str. Mitropolit Vaarlam, zona între str. Bulgară și str. Armenească, ar putea fi proiectată o parcare automate cu plată pentru un număr de 50-60 de mașini. Aceasta va asigura un venit anual în bugetul orașului de aproximativ 2 milioane de lei/an.

Primăria își propune dezvoltarea și implementarea unei baze de date oficiale pentru achiziționarea abonamentelor prin sistemul online (site-ul web, terminale, smartphone-uri) pentru toți agenții economici. De asemenea, la intrarea în Piața Centrală vor fi instalate panouri informativ-interactive, unde vor fi plasate informații actualizate privind locurile comerciale disponibile, costul locațiunii și localizarea acestora. Măsură este menită să asigure o cooperare transparentă și eficientă între Î.M. „Piața Centrală” și agenții economici.

Va fi revizuită metodologia de stabilire a tarifelor pentru oferirea în locațiune a unităților comerciale, deoarece 95% din principalele venituri ale întreprinderii o constituie anume închirierea spațiilor comerciale. Aprobarea acestei metodologii va permite întreprinderii să stabilească și să aplice în mod întemeiat tarife rezonabile, astfel încât, în cazul unor verificări ulterioare din partea organelor de control, să fie exclus orice temei de sancționare (anterior aufost deja aplicate amenzi substanțiale pe acest segment). Această metodologie se bazează pe costurile curente de întreținere și reparație a unităților comerciale menționate, care nu afectează imaginea Pieții, ci doar extind perioada lor de exploatare, ceea ce nu permite maximizarea profitului întreprinderii.

Fără implicarea surselor de finanțare externă, procesul de modernizare a pieței va fi inițiat pe etape, în ordinea următoare:

  1. Sectorul Legume
  2. Sectorul Fructe
  3. Sectorul Angro
  4. Sectorul Meșteșugăresc.

Estimativ după modernizarea acestor sectoare, întreprinderea va obține o creștere a cifrei de afaceri de 1.037.500 de lei pe lună.

Costul lucrărilor preconizate este de 40 de milioane de lei, adică 2 milioane de euro. Ceban a propus trei formule de finanțare:

  1. Resursele interne ale pieții - modernizarea și reorganizarea ar dura circa trei ani;
  2. Coparticiparea agenților economici (de exemplu: plata în avans a arendei pentru un an) - lucrările ar dura doi ani;
  3. Contracararea unui credit de la băncile locale - procesul de modernizare ar dura 1 an sau un an și jumătate.

Deciziile vor fi luate de Consiliul Municipal Chișinău.

VEZI ȘI:

(VIDEO) Mai mulți comercianți îl așteaptă pe Ceban la Piața Centrală. Consilier municipal: „Nu e protest, e maximum flashmob”

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000