Piața HR. Veronica Boshneak: Ce a fost în iunie, nu s-a mai întâmplat de 15 ani. A apărut și o nouă clasă de candidați

„Acum angajatorii apreciază foarte mult când echipa vine cu idei. Este momentul potrivit să spui ideile care le ai, oricât de diferite ar fi”.

Pandemia a schimbat enorm piața locurilor de muncă, dacă nu radical. Asta au simțit-o atât angajatorii, cât și candidații. Despre care au fost aceste modificări, din luna februarie până în prezent, am discutat cu Veronica Boshneak, directorul portalului de joburi Rabota.md și fondatorul Agenției de recrutare Mantis. 

Ținând cont de statisticile la care are acces, Veronica Boshneak atrage atenția la faptul că luna iunie a anului curent a fost marcată de o creștere bruscă și puternică a numărului de aplicări la locurile de muncă existente. 

În detaliu, numărul aplicărilor înregistrate pe portalul Rabota.md a fost de 180 de mii în luna iunie 2020, de două ori mai mare decât cel înregistrat înainte de instalarea pandemiei, în luna februarie- o lună considerată populară în aplicări. De exemplu, în luna aprilie a anului curent, numărul CV-urilor depuse a fst de aproximativ 40 de mii. 

Veronica Boshneak mai relatează despre faptul că anul 2020 poate fi numit și anul angajaților maturi, a persoanelor cu o experiență vastă în domeniu care au început a-și căuta noi locuri de muncă. 

„Acum angajatorii apreciază foarte mult când echipa vine cu idei. Este momentul potrivit să spui ideile care le ai, oricât de diferite ar fi”. 

În cadrul interviului, Veronica Boshneak a răspuns la următoarele întrebări: 

1. Cât de mult au fost simțite mișcările pe piața muncii, de la începutul „crizei de sănătate” în Republica Moldova?

2. Ce problemă este mai acută: Lipsa locurilor de muncă sau lipsa angajaților disponibili să facă față sarcinilor?

3. Este nevoie de reprofilare? În ce măsură?

4. Telemunca. S-a modificat ceva pe acest plan?

5. Se discută că pandemia va determina o cerere mai mare pentru angajații „full-service”, care ar putea îndeplini mai multe tipuri de sarcini, sau ar putea realiza sarcinile care acum erau prevăzute pentru mai multe funcții. Se întâmplă asta și în practică?

6. Salariile: Care este dinamica lor? Ce oferte au angajatorii și ce cerere au potențialii angajați?

7. Cât de mult contează abilitățile de utilizare a noilor tehnologii în contextul în care avem nevoie mai mult de digitalizare. Se găsesc locuri de muncă și pentru cei care nu au deocamdată acest abilități?

8. Cum se poate păstra comunicarea în cadrul echipei în cazul în care se alege tipul de muncă „la distanță”?

9. Comparând primele nouă luni ale anului curent cu aceeași perioadă a anului trecut, care este dinamica recrutărilor și ce domenii sunt mai active?

Răspunsurile le aflați în continuare: 

Alte stiri

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 milioane de dolari. Suma a crescut cu 36,9% față de luna decembrie a anului 2019 2019. Cele mai mari tranferuri au fost de 4% și provin din partea țărilor Uniunii Europene (UE), 13,6% din partea țărilor CSI și 39,6% vin din alte țări ale lumii.

Ultimele ȘTIRI

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 ...

Inteligența emoțională în leadership. Domeniile IE

Noțiunea de inteligență emoțională(IE) a început să fie aplicată din ce în ce mai multe domenii, printre care este și mediul de afaceri. Daniel Gol...

Vezi toate știrile