Plahotniuc, Platon și Usatîi, anunțați în căutare internațională de ruși, în dosarul „Laundromat”

Oamenii legii din Rusia au finalizat ancheta în dosarul privind retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din federație prin intermediul unei bănci moldovenești. Documentele cu probele anexate urmează să fie transmis în judecată. Despre asta a anunțat Irina Volk, reprezentanta MAI Rusia. În același timp, Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi au fost anunțați în căutare internațională.

Oamenii legii din Rusia au finalizat ancheta în dosarul privind retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din federație prin intermediul unei bănci moldovenești. Documentele cu probele anexate urmează să fie transmis în judecată. Despre asta a anunțat Irina Volk, reprezentanta MAI Rusia. În același timp, Vlad Plahotniuc, Veaceslav Platon și Renato Usatîi au fost anunțați în căutare internațională.

Departamentul de Investigații al Ministerului de Interne rus a finalizat ancheta unui dosar penal împotriva a 8 membri ai comunității criminale internaționale, care sunt acuzați de retragerea a peste 500 de miliarde de ruble din Federația Rusă prin tranzacții valutare ilegale”, a declarat Volk luni pentru Interfax, citează Realitatea.md.

Potrivit acesteia, în cadrul anchetei preliminare s-a stabilit că, în perioada iunie 2013 până la sfârșitul anului 2014, proprietarul băncii moldovenești BC Moldindconbank S.A., Veaceslav Platon, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, și cu Alexander Korkin, care are legături comerciale în sectorul bancar, au dezvoltat un mecanism pentru retragerea fondurilor clienților din sistemul financiar al Federației Ruse.

„Pentru a-și implementa planurile, au atras un nativ pe nume Renato Usatîi, care avea o resursă financiară și politică semnificativă în Moldova, proprietarii efectivi ai mai multor bănci rusești, Alexander Grigoriev și Oleg Kuzmin, care au oferit instituțiilor lor de credit un instrument pentru comiterea infracțiunii, șefii trezoreriei băncilor Rinat Yusupov și Venera Sharipov, precum și avocații Alexei Sobolev și Lev Pakhomov. Aceștia, în cooperare cu directorul trezoreriei „BC Moldindconbank SA” Elena Platon, utilizând documente fictive de control valutar, au asigurat transferul zilnic de sute de milioane de dolari și euro în conturile bancare ale unui nerezident - „BC Moldindconbank SA”, - a spus reprezentanta MAI din Rusia.

Plahotniuc, Platon și Usatii au fost incluși pe lista internațională a căutărilor, instanța rusă arestându-i în lipsa lor. Restul au fost acuzați de crearea, conducerea și participarea la comunitatea criminală internațională, precum și comiterea de tranzacții valutare ilegale.

„Tuturor le-a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest”, a conchis Volk.

Deocamdată, persoanele vizate nu au venit cu vreo reacție la învinuirile aduse.

 

Alte stiri

O nouă rundă de privatizări. Ce obiecte sunt licitate și care este termenul limită de depunere a cererilor

Agenția Proprietății Publice anunță pentru perioada 25 septembrie - 13 noiembrie 2020, desfășurarea unei runde de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat.

Moldova Business Week-2020 va fi organizată în Chișinău, în noiembrie

Evenimentul Moldova Business Week-2020 va fi organizat în Chișinău în ultima decadă a lunii noiembrie.

BRAND DE LUX: Gucci

Gucci este al doilea cel mai valoros brand din lume din industria de lux.

Covifor – medicamentul contra coronavirus este adus de Dita EstFarm în RM

Preparatul Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor, care a fost aprobat de UE și SUA, pentru tratarea coronavirusului a ajuns astăzi în Republica Moldova, anunță Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile