Bani.md

Plăți în avans pentru startup-urile în agricultură: AIPA anunță care sunt condițiile și procedurile de acordare a subvențiilor

Plăți în avans pentru startup-urile în agricultură: AIPA anunță care sunt condițiile și procedurile de acordare a subvențiilor

Tinerii moldoveni și femeile care vor să-și lanseze o afacere în agricultură vor putea beneficia de subvenții în avans. Statul se oferă să contribuie cu 65% din investiții, iar agricultorii vor veni cu o participație proprie de 35%.

Astăzi, directorul Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură, Nicolae Ciubuc, împreună cu ministrul Agriculturii, Liviu Volconovici, au dat start campaniei de promovare și mediatizare a Programului privind acordarea subvențiilor în avans.

Pentru plăți în avans vor fi alocate 45 de milioane de lei (5% din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural). Potențialii beneficiari sunt tinerii fermieri cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani) și femei fermieri (de orice vârstă) care desfășoară pentru prima dată o activitate de acest gen. Întreprinderea, pentru care se solicită finanțare, trebuie să fie cu cel mult un an înainte de depunerea cererii de subvenționare.

Conform Regulamentului, vor fi acceptate startup-urile, proiectele în valoare de cel mult 1 milion de lei.

Principalele condiții înaintate beneficiarilor, pentru a obține suportul financiar:

1. Au un plan financiar fezabil;

2. Sediul social și investiția amplasate într-o localitate rurală;

3. Perioada de implementare – cel mul 24 de luni;

4. Sunt deținători legali ai bunurilor imobile pe care se realizează investiția;

5. Nu au restanțe la bugetul public național;

6. Nu sunt afiliați unui alt producător agricol.

Procesul de depunere a dosarelor va începe la 1 iulie. Fiecare beneficiar eligibil poate depune dosarul la oficiul teritorial al Agenției, în raionul unde își are sediul juridic și va realiza proiectul.

Procesul de selecție va fi bazată pe criterii de concurs și se va da prioritate proiectele performante și inovative, proiecte care cumulează mai multe măsuri sau submăsuri integrate într-un singur proiect, proiecte care presupun implementarea anumitor tehnologii cu impact asupra mediului, a piețelor de desfacere ori a numărului de locuri deschise.

Apelul de depunere a cererilor va dura aproximativ două luni. După examinarea cererilor de acordare a plăților în avans beneficiarul va fi anunțat despre selectarea dosarului de finanțare și va trebui ca timp de 60 de zile de la prima notificare să prezinte documentele confirmative de capacitate de cofinanțare, în proporție de cel puțin 35%. Această confirmare va servi drept bază pentru semnarea contractului de acordare a sprijinului financiar. În caz contrar, proiectul ar putea fi  respins.

Sprijinul financiar va fi oferit în două tranşe. Prima parte va constitui 75% din valoarea subvenţiei şi va fi acordată în momentul semnării contractului, iar cea de-a doua tranşă, de 25%, va fi transferată odată cu lansarea afacerii, termen care nu poate depăşi doi ani.

Mâine, pe pagina AIPA și Ministerului Agriculturii vor fi publicate toate actele pentru pachetul de documente necesar pentru depunerea cererilor.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000