Podul Leova-Bumbăta: Investiție record într-o infrastructură inutilă

17 Iul. 2024, 12:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Iul. 2024, 12:35 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul discuțiilor privind utilitatea podului de la Leova-Bumbăta, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor, Oleg Tofilat, critică dur investiția de 252,23 milioane de lei în acest proiect.

„Infrastructura nu corespunde nevoilor actuale. Deși s-a construit o porțiune de drum și o parcare pentru 100 de tiruri, capacitatea portantă a podului nu permite trecerea camioanelor încărcate. În plus, infrastructura insuficient dezvoltată din partea României nu susține eficient trecerea transporturilor”, a punctat Tofiltat în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Tofilat consideră că acești bani ar fi putut fi mai bine alocați pentru îmbunătățirea capacităților punctelor de trecere existente, cum ar fi Albița, unde măsuri suplimentare ar putea accelera fluxul de transport. El atrage atenția că gestionarea resurselor limitate ar trebui să se concentreze pe priorități clare, cum ar fi modernizarea Căilor Ferate din Moldova, în loc să fie risipiți în proiecte cu impact incert.

„De exemplu la CFM se insista pe redeschiderea punctului de trecere de la Cantemir, însă noi am spus că avem de cheltuit foarte mulți bani fără ca să existe un efect. E mai simplu de lucrat la protocoalele de la vamă unde nu ai de investit mai nimic, decât un pic de efort și unde efectele o să fie mult mai palpabile. Este avântul politic, pasional. De fapt dacă vorbim de logistică, nu ai nevoie de mai multe poduri, ci de faptul ca să treacă mai multe vagoane. Iar ca traversarea să fie intensificată trebuie să te asiguri că ceea ce este la moment lucrează la capacitate maximă or, asta nu se întâmplă și după să te gândești la investiții în altă parte”, a punctat Oleg Tofilat, care anterior a deținut funcție de șef al CFM.

Proiectul podului Leova-Bumbăta a stârnit critici și din cauza costurilor exorbitante, aproximativ 3,5 milioane de euro pe kilometru de drum, transformându-l în cel mai scump drum construit vreodată în Republica Moldova. Această sumă ridicolă ridică semne de întrebare serioase în privința eficienței utilizării fondurilor publice în contextul economic tensionat al țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Sept. 2024, 15:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
11 Sept. 2024, 15:18 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Începând cu 16 septembrie 2024, cetățenii Republicii Moldova vor avea oportunitatea de a procura direct valori mobiliare de stat (VMS), fără a apela la intermediari. Această inițiativă inovatoare oferă o rată competitivă a dobânzii de 6% anual, fără impozit pe profitul obținut din aceste investiții. Lansarea platformei eVMS.md, dezvoltată cu sprijinul USAID, deschide noi posibilități de economisire și investiții pentru cetățeni, oferind un mod sigur și avantajos de a contribui la dezvoltarea economiei naționale.

Volumul emisiunii de obligațiuni de stat destinat persoanelor fizice este de 50 milioane lei, cu o valoare nominală de 100 lei per obligațiune. Rata dobânzii este fixă pentru întreaga perioadă de 2 ani, asigurând stabilitate investițională.

Perioada de subscriere va avea loc între 16 și 25 septembrie 2024, iar accesul la platforma eVMS.md este disponibil tuturor cetățenilor moldoveni care dețin un cont bancar în Moldova, o semnătură electronică și s-au înregistrat pe platformă. Această inițiativă marchează un pas important spre democratizarea accesului la instrumente financiare și creșterea participării cetățenilor la economia națională.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău