Bani.md

Prăbuşirea celei mai mari bănci din Germania: Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 90%

Prăbuşirea celei mai mari bănci din Germania: Acţiunile Deutsche Bank au scăzut cu 90%

Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, are o istorie de 149 de ani. Gigantul ban­car, care acum un deceniu se bătea cu marile bănci de investiţii americane, a ajuns în mizerie, este pe­nalizată în fiecare zi de investitori şi de pieţe, scrie Ziarul Financiar.

Autorităţile, în frunte cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi ministrul de finanţe Olaf Scholz în­cear­că să găsească o soluţie.

Fie că va deveni o fuziune cu Commerzbank, fie că Deut­sche Bank va prelua băncile locale, fie că va interveni statul, fie că va aduce alţi investitori alături de acţionarii chinezi şi arabi, toată lumea încearcă să găsească o soluţie.

De la criza financiară care a scos nemţii din cursa globală a băncilor de investiţii, atât Deutsche Bank, cât şi Commerzbank au înregistrat scăderi de peste 90% la nivelul acţiunilor în ultimii 11 ani - timp în care au schimbat în total 8 directori executivi, au modificat de multe ori strategiile de piaţă şi au adunat datorii prin obligaţiuni noi în valoare cumulată de 30 miliarde de euro.

Din perspectiva oricărui aspect financiar, în orice top, Deutsche Bank este la coada clasamentului. Astăzi, nemţii înregistrează cel mai mic randament al capitalurilor, au cele mai mici marje şi plătesc mult mai scump finanţările în comparaţie cu vecinii din Europa. Între 2011 şi 2018 Deutsche Bank a avut pierderi de 6 miliarde de euro şi a primit amenzi de circa 14 miliarde de euro pentru o serie lungă de abateri, printre care şi implicarea băncii în scandalul Libor.

O fuziune între cele două bănci problematice din Germania reprezintă o variantă care a fost vehiculată constant în ultimii 10 ani. Săptămâna aceasta doi reprezentanţi ai sin­di­catelor, membri în boardul Deutsche Bank, s-au opus vehement unei astfel de soluții  argumentând că aceasta ar duce la desfiinţarea a circa 30.000 de lo­curi de muncă, ceea ce ar genera o problemă masivă în economie.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000