Bani.md

Premierul Chicu vede o ameliorare a situației bugetare, dar ce spun experții economici

Premierul Chicu vede o ameliorare a situației bugetare, dar ce spun experții economici

În primele cinci luni ale anului curent, veniturile înregistrate la bugetul de stat sunt de 13,952 de miliarde de lei, adică în scădere cu 830 de milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecută. Chiar și așa, premierul Ion Chicu a spus că situația bugetară se ameliorează treptat, făcând o altfel de comparație, scrie Realitatea.md.

„După cum anunțasem dimineață, situația bugetară se ameliorează treptat. Dacă în luna aprilie am avut o diminuare a veniturilor față de aprilie 2019 cu 960 mln.lei (cu 31,3%), apoi în luna mai această diminuare este de 3 ori mai mică - 307 mln.lei (10,7%). În total pe primele 5 luni avem cu 829,8 mln.lei (5,6%) mai puțin la BS decât în 2019”, a explicat Ion Chicu pe contul său oficial de Facebook.

Totodată, oficialul a asigurat că Guvernul condus de el își va onora toate angajamentele financiare, inclusiv salarii, pensii, investiții capitale.

Dar ce spun experții?

  • În carantină, Bugetul Public Național a ratat 2,3 miliarde de lei

Anul 2020 a început promițător. În primele două luni, veniturile Bugetului Public Național au crescut cu 13,4% față de perioada similară a anului trecut. Însă COVID-19, carantina și criza economică, a dat peste cap planificările bugetare, susține economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, în martie-aprilie veniturile au fost cu cel puțin 2,3 miliarde de lei mai mici decât cele planificate inițial. Luna martie a fost finalizată cu probleme, dar nu atât de grave. Veniturile au scăzut, dar nu semnificativ. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în aprilie, când veniturile au scăzut cu 1,6 miliarde de lei, față de cele planificate. Este cea mai mare scădere din istoria Republicii Moldova. Față de perioada similară a anului trecut, veniturile în aprilie au fost cu 23,3% mai mici, record absolut pentru Moldova.

Veaceslav Ioniță susține că mai mult de jumătate din această scădere este din cauza reducerii consumului populației și al ratărilor de încasări de peste un miliard de lei din TVA și accize pe consum.  Pe locul doi se află scăderea încasărilor de la impozitul pe venit al persoanelor  fizice și juridice. Deoarece s-a permis amânarea de plată, populația și agenții economici au achitat aproape cu 500 de milioane de lei mai puțin decât se anticipa la elaborarea bugetului. Dintre acestia, 100 de milioane de lei revine populației, ia restul de circa 400 de milioane de lei – agenților economici. Pe locul trei, spune economistul, se plasează acumulările din asigurările sociale și medicale, care au fost cu circa 300 de milioane de lei mai puține decât s-a planificat inițial.

Economistul remarcă faptul că în astfel de condiții dificile, Guvernul nu a reușit să deblocheze relația cu partenerii externi, iar în patru luni ale anului au fost obținute doar 63 de milioane de lei granturi, din 1,8 miliarde de lei planificate inițial. 1În condiții de criză profundă, Moldova ratează oportunități de granturi de cel puțin 100 de milioane de euro”, afirmă Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță mai spune că nici la capitolul împrumuturi situația nu este mai bună. Creditul oferit necondiționat de FMI a salvat bugetul pentru luna aprilie-mai, dar înafara de FMI, Guvernul practic nu are nici o capacitate suplimentară de a se împrumuta din exterior. Asta în condițiile în care în acest an avem de restituit 3 miliarde de lei împrumuturi externe, luate anterior. „În primele patru luni ale anului noi deja am întors un miliard de lei creditorilor externi, ditre care 290 de milioane de lei în plină criză. În lipsă de granturi, deficitul bugetar a fost acoperit din împrumuturi interne de peste 2 miliarde de lei și externe de 4 miliarde de lei”, constată economistul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, relaxarea economică anunțată de Guvern, va permite o diminuare a prăbușirii în luna iunie-august, dar cel mai probabil pandemia, în perioada martie-august, va provoca o gaură bugetară de cel puțin 5 miliarde de lei și asta în condițiile în care lucrurile vor începe a merge spre bine.

  • Se adâncește prăpastia bugetară a Republicii Moldova

Criza COVID-19 a prins autoritățile Republicii Moldova pe nepregătite. Guvernul pompier încearcă să facă față atât crizei din sistemul medical cât și celei din economie. Pe deasupra se adaugă și un deficit bugetar care se ridică la 20 miliarde de lei. Acest lucru ar putea pune presiune pe plățile sociale ca urmare a încasărilor mai mici la buget, constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”, jurnalistul, Victor Ursu.

După rectificarea bugetară din luna aprilie, săptămâna trecută, într-o conferință de presă premierul Chicu declara că deficitul bugetar ar putea ajunge la peste 20 miliarde de lei, echivalentul a un miliard de euro. Și acest lucru se datorează situației dezolante în care s-a pomenit Republica Moldova. Coronacriza a prins pe nepregătite autoritățile Republicii Moldova și a developat carențele cu care se confruntă statul. Este vorba de corupție, instituții fragile și subdezvoltate.

”Or, criza ca urmare stopării activității economice va crește și deficitul bugetar, iar autoritățile se gândesc de unde să ia bani pentru a face față deficitului bugetar. Până în prezent republica Moldova a reușit să obțină doar 235 mil. USD de la FMI. Urmau să mai vină 20 mil. euro din creditul acordat de Federația Rusă, dar acesta a fost declarat neconstituțional ca urmare a mai multor prevederi care făceau vulnerabilă Republica Moldova în fața Moscovei”, susține Victor Ursu.

Premierul s-a arătat optimist că Republica Moldova va obține tranșa a doua din asistența macrofinanciară, acordată prin memorandumul din 2017, în valoare de 30 de milioane de euro. Ion Chicu a precizat că mai rămâneau să fie îndeplinite două condiții, însă Uniunea Europeană a mai înaintat altele opt. Totodată, Guvernul își pune speranța în atragerea eurobondurilor în sumă de 500 mil. euro. Lucru care potrivit experților este puțin probabil, deoarece Republica Moldova valorifică anevoios resursele financiare oferite de ceilalți finanțatori Consiliul Europei, Banca Mondială și EBRD. De asemenea, Executiv speră ca în toamnă să încheie un nou acord de finanțare cu FMI.

Estimările arată o scădere dramatică a PIB-ului Republicii Moldova, iar finanțele publice sunt puse la grea încercare, din cauza diminuării veniturilor fiscale și creșterii cheltuielilor din sistemul de ocrotire a sănătății și cel de asistență socială. Aceste evoluții, precum și diminuarea încrederii, nivelul mai mic al remiterilor și efectele colaterale venite pe canalele financiare globale au cauzat necesități urgente de finanțare a balanței de plăți. Impactul complet al crizei rămâne extrem de incert.

Ultimele date ale Ministerului Finanțelor arată că în patru luni ale anului 2020 față de perioada similară a anului precedent, veniturile la bugetul de stat s-au diminuat cu 580 milioane de lei la 11,4 miliarde de lei. Ponderea cea mai mare în reducerea încasărilor la buget a fost înregistrată în rândul persoanelor juridice cu 345 milioane de lei la 1,7 miliarde de lei.

Victor Ursu a concluzionat că gaura bugetară a Republicii Moldova se va adânci de la o zi la alta dacă autoritățile nu vor găsi soluții urgente pentru a salva economia și a evita dezechilibrele bugetare. De exemplu statele lumii, pentru a salva economi, în contextul crizei Covid-19 au alocat peste 10% din PIB în luna martie, iar în aprilie ajutorul urcă la aproape 16% sectorului economic.

 
Este de menționat că, în urma relaxării restricțiilor, situația epidemiologică rămâne alarmantă, în contextul în care numărul persoanelor infectate cu Covid-19 crește. La ora publicării acestei știri, Republica Moldova are înregistrate 8360 de cazuri pozitive, dintre care 307 sunt decese.

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000