Bani.md

Presa a aflat că soția lui Zelenski și-a cumpărat un penthouse la jumătate de preț de la un milionar

Presa a aflat că soția lui Zelenski și-a cumpărat un penthouse la jumătate de preț de la un milionar

Elena Zelenskaia, soția lui Vladimir Zelenski, președintele ales al Ucrainei, este proprietara unui apartament de elită într-un complex din Ialta, oraș în Crimeea. Ea a cumpărat penthouse-ul la jumătate de preț de la un milionar ucrainean cu un an înainte ca Crimeea să fie parte a Federației Ruse deja. Despre aceasta au scris jurnaliștii de la agenția de presă Reuters.

Informația a fost depistată după ce a fost analizată declarația de avere a lui Vladimir Zelenski, făcută publică doar după anul 2017. Potrivit documentului, este vorba despre un penthouse cu trei camere cumpărat de Elena Zelenskaia în 2013.

Acesta este amplasat în renumitul complex denumit „Casa Imperială”, în apropiere de Palatul Livadski din orașul Ialta. Prețul apartamentului este de circa 163,9 mii de dolari, ceea ce înseamnă că Zelenskaia ar fi achitat 1,26 mii de dolari pentru un metru pătrat.

Suprafața totală este de 130 metri pătrați.

Agenția de presă citată a analizat și prețurile de piață la acea vreme și a stabilit că în 2012-2013 un metru pătrat din acest complex de imobile costa 2,8-4 mii de dolari. Mai mult, metru pătrat pentru anumite imobile, în funcție de priveliște și dotări, putea să ajungă și la 5 mii de dolari.

Cine este milionarul de la care a cumpărat apartamentul?

Vânzătorul penthouse-ului este omul de afaceri ucrainean Aleksandr Bureak. Acesta a fost anterior membru al Radei Supreme din Ucraina. Tot el, împreună cu fratele său pe nume Serghei, din 2010 este proprietarul pachetului de acțiuni al Brokbiznesbank din Ucraina.

Frații Bureak și-au vândut partea din cadrul organizației de creditare la mijlocului anului 2013 și cel mai interesant este că, acum, foști membri din cadrul conducerii Brokbiznesbank se află sub urmărire penală, fiind suspectați de spălare de fonduri.

Reuters nu a reușit să afle dacă Aleksandr Bureak se numără printre aceștia, dar a aflat totuși că pe două companii de-ale sale a fost pus sechestru. Mai mult, Bureak a activat în calitate de observator în Krivoi Rog - baștina lui Vladimir Zelenski.

Reacția Elenei și a lui Vladimir Zelenski

Elena și Vladimir Zelenski au fost solicitați de Reuters pentru o reacție. Niciunul nu a vrut să comenteze informația agenției de presă. Aleksandr Bureak la fel a refuzat să comenteze cumva.

În același timp, omul de afaceri Igor Kolomoiski, pe care în Ucraina l-au calificat patronul și protectorul din umbră al lui Vladimir Zelenski, a explicat pentru jurnaliști că Elena a reușit să cumpere apartamentul cu un preț mai mic, pentru că Bureak a avut nevoie de bani urgent.

Elena Zelenskaia vrea deja să vândă penthouse-ul

Tot Reuters a aflat că Elena Zelenskaia vrea deja să vândă penthouse-ul la prețul de 790,67 mii de dolari printr-o agenție, ceea ce înseamnă de 5 ori mai scump decât cu cât la cumpărat.

Reacția întârziată a cuplului prin Serviciul de presă

După ce a apărut materialul în presă, cuplul Zelenski a reacționat prin serviciul de presă, declarând că „este vorba despre un material senzațional născocit”. Potrivit lor, imobilul a fost cumpărat la prețul de piață, fiind declarat oficial în campania electorală. 

„Familia Zelenski are de gând să utilizeze acest imobil, doar după ce Crimeea va fi întoarsă Ucrainei”, se menționează în mesajul emis de Serviciul de presă.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000