Bani.md

Președintele Igor Dodon, suspendat din funcție, din nou, de către Curtea Constituțională (VIDEO)

Președintele Igor Dodon, suspendat din funcție, din nou, de către Curtea Constituțională (VIDEO)

Curtea Constituțională l-a suspendat temporar din funcție, din nou, pe președintele țării, Igor Dodon, din motiv că acesta nu și-a onorat obligațiunile privind numirea în funcție a noilor miniștri ai Sănătății și Agriculturii. Interimatul funcției urmează să fie asigurat de către președintele Parlamentului, Andrian Candu sau chiar de către premierul Pavel Filip, scrie realitatea.md.

Amintim că, la 18 septembrie curent, Coaliția de guvernare, în frunte cu PDM au luat decizia de a face în cadrul Cabinetului de miniștri remanieri de cadre. Astfel, Svetlana Cebotari, Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), și Liviu Volconovici, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), au fost retrași din funcție.

La MSMPS a fost desemnată Silvia Radu, iar la MADRM Nicolae Ciubuc, candidaturi respinse de către șeful statului pentru a fi numiți în funcție.

SILVIA RADU, DUPĂ CE PD I-A ANUNȚAT CANDIDATURA LA ȘEFIA MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII: „ÎN CALITATE DE MINISTRU NEAFILIAT POLITIC...”

NICOLAE CIUBUC, DESPRE ÎNAINTAREA SA LA ȘEFIA MINISTERULUI AGRICULTURII: „AVEM PLANURI AMBIȚIOASE”

Din aceste considerente, pentru a nu admite un blocaj instituțional, un grup de deputați s-a adresat Curții Constituționale pentru a se expune asupra decizie președintelui, pentru că a refuzat să semneze decretele de numire în funcție a celor doi miniștri.

De menționat că, autorii sesizării - deputații PDM Eugeniu Nichiforciuc și Sergiu Sîrbu, precum și reprezentantul Guvernului nu s-au prezentat la ședința CCM, iar consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, nu a fost împotrivă ca ședința să se desfășoare chiar și în lipsa autorilor sesizării.

Amintim că Igor Dodon a fost suspendat anterior de trei ori din funcție de către Înalta Curte Supremă pentru același lucru, atunci când a refuzat în mod repetat să promulge modificările legislative privind anti-propaganda rusă pe teritoriul Republicii Moldova,  atunci când a refuzat numirea în funcție a noului ministru al Apărării, Eugen Sturza, precum și a altor cinci miniștri și un vicepremier.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000