Primăria din Bălți aruncă milioane de lei pe deșeuri: „Dacă se mai continuă așa, în 3 luni intră în incapacitate de plată!” (VIDEO)

Primăria municipiului Bălți cheltuie milioane de lei lunar pentru evacuarea și depozitarea deșeurilor din oarș. Suma se rotunjește, iar în câteva luni, municipalitatea ar putea intra în incapacitate de plată. Este părerea agentului economic Dumitru Rusnac, gestionar al poligonului de acumulare a deșeurilor din Bălți.

Primăria municipiului Bălți cheltuie milioane de lei lunar pentru evacuarea și depozitarea deșeurilor din oraș. Suma se rotunjește, iar în câteva luni, municipalitatea ar putea intra în incapacitate de plată. Este părerea agentului economic Dumitru Rusnac, gestionar al poligonului de acumulare a deșeurilor din Bălți.

Antreprenorul a vorbit despre accesul la poligon al întreprinderilor municipale, datoria pe care o are Primăria față de el, tariful la depozitarea deșeurilor și de ce nu le-a transmis autorităților municipale baza de date a beneficiarilor de serviile de evacuare a gunoiului, după ce a încetat în decembrie să presteze acest serviciu.

Dumitru Rusnac susține că accesul la poligonul de depozitare a deșeurilor nu este limitat, dar problema constă în faptul că întreprinderea municipală care evacuează gunoiul nu are un contract cu gestionarul poligonului.

„Poligonul lucrează în regim normal. Deservește zilnic peste 20 de agenți economici. Întreprinderea Municipală de reparație a drumurilor nu are contract și nici nu dorește să-l semneze. Noi două luni de zile am mers în întâmpinare și le-am dat acces la poligon fără contract. Astfel, s-a acumulat o datorie scadentă pe care ei nu o pot acoperi. Este vorba despre 250 de mii de lei”.

Astăzi Primăria  cheltuie bani uriași pentru depozitarea deșeurilor, lunar – între cinci și șapte milioane de lei, ceea ce presupune un randament de 700 de lei pentru metru pătrat, deși tariful este de 90 de lei pentru metru pătrat. Deși conducerea Primăriei spune că ne transmit sume uriașe, nu este adevărat, noi în luna februarie am primit de la autoriățile municipale 200 de mii, iar în ianuarie 400 de mii, în loc de 2,6 milioane de lei. Este mult prea puțin pentru a întreține poligonul, iar dacă noi nu-l vom întreține, satul de alături va avea de suferit și noi nu ne putem permite lucrul acesta”.

Antreprenorul susține că autoritățile municipale din Bălți cheltuie pentru curățarea orașului de deșeuri sume imense, pe care bugetul municipal nu și le permite: „Până pe 15 decembrie, în ultimii cinci ani, Primăria nu a cheltuit nici un leu pentru evacuarea deșeurilor. Primăria cheltuie azi mult mai mulți bani, decât și-ar putea permite. Ei nu mai au bani, întreprinderile municipale sunt toate în incapacitate de plată, nu mai au bani efectiv să toarne combustibil pentru mașini. Astfel, în 2-3 luni, dacă mai continuă așa, va fi în incapacitate de plată toată Primăria”.

Ce ține de tariful pentru depozitarea deșeurilor pe poligon, agentul economic susține că nu are nicio atribuție la stabilirea acestora și că doar Consiliul Municipal Bălți poate decide în privința unei eventuale majorări.

„Noi nu am cerut nicio majorare a prețurilor. Acest lucru nici nu este de competența mea, ci de competența Consiliului Municipal. Ei au toate drepturile, instrumentele și mecanismele pentru a majora prețul. În cazul în care ei consideră că prețul de depozitare la poligon este unul mare, nu au decât să adopte un tarif nou. Eu nu am cum să influențez această decizie”.

Primăria din Bălți îi impută agentului economic faptul că nu le-a transmis baza de date a clienților, atunci când serviciul de colectarea deșeurilor a trecut în gestiunea municipalității:

„Nu le-am transmis baza de date a clienților din două motive. În primul rând este proprietatea intelectuală a companiei în care compania a investi milioane de lei și nu poate pur și simplu să o predea, pentru că este la bilanțul întreprinderii, dar poate să o vândă. Întreprinderea nu face cadouri de genul dat. În al doilea rând, această Bază de Date este protejată de Legea privind datele cu caracter personal. Eu nu o pot transmite pur și simplu. Pentru aceasta trebuie un acord, trebuie permisiunea organului respectiv. Primăria nu face altceva decât să strige că are nevoie de o bază de date, dar nu a făcut niciun pas în această direcție”.

„Primăria nu va depăși starea actuală de lucruri până nu va avea infrastructura proprie, am în vedere mașini, containere, baza de date, poligon și multe altele. Toată infrastructura dată a fost creată de către compania noastră de la zero, investind mulți bani. Acum, Primăria Bălți are două soluții: sau urgent să creeze o infrastructură nouă, ceea ce le va ocupa cel puțin șase luni, iar asta presupune de la cinci la șapte milioane de lei pe lună, ceea ce va fi greu pentru ei să suporte, plus, investiții de circa 150 de milioane de lei. O altă soluție ar fi să procure de la noi activele existente pe care noi suntem gata să le predăm lor cu o reducere mare. În cazul în care Primăria este dispusă să facă anumite acțiuni concrete, ea trebuie să inițieze niște negocieri urgente și să scoată subiectul de pe agenda politică a zilei, pentru că acesta nu este un subiect politic, este un subiect strict economic”.

Aleșii locali din Bălți consideră, la rândul lor, că o soluție pentru depășirea „crizei deșeurilor” este găsirea unui nou teren pentru depozitarea gunoiului. Ieri, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Bălți, aleșii locali au făcut o adresare Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova în acest sens.

Tesla, cealaltă firmă a lui Elon Musk, înregistrează pierderi de milioane în ultimele luni

Ultimele ȘTIRI

Armenia a bombardat mai multe localități din Azerbaidjan. Sunt înregistrate decese și răniți în rândul civililor și militarilor

Forțele armate din Armenia au bombardată în această dimineață pozițiile Azerbaidjanului, de-a lungul liniei frontului, unde se regăsesc și persoane...

Ce sigur nu trebuie să faci, dacă ai probeleme cu finanțele

Dacă vă aflați într-o gaură financiară, este important să evitați lucrurile stupide pentru a nu vă săpa groapa și mai adânc.

LG Moldova: Casa viitorului mai aproape decât crezi!

Cu câțiva ani în urmă, Big Data și Internetul era menționat în previziunile futuriste, iar astăzi reprezintă o realitatea perfect normală fără de c...

MAIB și Opera Națională vă îndeamnă să fim la distanță și, totuși, împreună prin cultură și muzică bună

Cel mai impresionant eveniment cultural al teatrului liric național revine în scenă cu ediția a 28-a a Festivalului Internațional de Operă și Balet...

LG Virtual Exhibition- Life’s Good from Home

În fiecare an, compania LG ne încântă cu noile sale produse unice, precum: primul televizor OLED rulabil, cel mai tare frigider InstaViewThinQ cu u...

Vezi toate știrile