Bani.md

Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine deținut de apicultori și-a început activitatea (FOTO)

Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine deținut de apicultori și-a început activitatea (FOTO)

Proiectul USAID/APM a investit circa 400 mii de lei în noul laborator, prevăzut cu echipament de însămânțare, incubator cu o capacitate de 400 de regine , microscop care permite producerea materialului genetic de calitate. Laboratorul va fi utilizat pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine de rasa Carpatina, selecționate din familii cu caracteristici genetice deosebite. Ulterior, reginele selecționate vor fie distribuite apicultorilor pentru multiplicare.

Potrivit lui Petru Sacară, președintele Asociației MoldApis, producerea materialului genetic de calitate asigură familii de albine sănătoase, rezistente la diverse boli, care produc miere calitativă. Noul laborator permite îmbunătățirea fondului genetic apicol autohton și a stării de sănătate a familiilor de albine. În situația în care proiectul Programul Național de dezvoltare a Apiculturii din Republica Moldova își propune ca până în 2025 cel puțin 50% din cererea anuală de material genetic pentru sectorul apicol din Moldova să fie satisfăcută de materialul genetic autohton, fără un astfel de laborator acest obiectiv ar fi imposibil de atins, a precizat Petru Sacară.

Adițional laboratorului de însămânțare artificială a reginelor, MoldApis a inițiat o serie de instruiri pentru apicultorii profesioniști, și pentru tinerii apicultori, care doresc să studieze și să reproducă regine pentru apicultorii moldoveni.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a menționat că proiectul USAID/APM a oferit asistență complexă pentru dezvoltarea sectorului apicol din Moldova, care a reușit în 2019 să efectueze exporturi în valoare de circa 11,9 milioane USD. În mare parte, asistența USAID s-a axat pe creșterea productivității și a vânzărilor. Însă productivitatea este influențată de multipli factori, iar fondul genetic este unul din factorii de bază. Cu suportul USAID, MoldApis astăzi poate produce material genetic de calitate, devenind un centru local educațional și de producere pentru toți apicultorii din Moldova.

Conform datelor autorităților publice, în Republica Moldova sunt înregistrați în jur de 7800 de apicultori, care dețin circa 260 mii de familii de albine. Pentru sectorul apicol din Republica Moldova anual sunt necesare circa 100 mii de regine. Specialiștii estimează că circa 80 la sută din materialului genetic este importat ilegal în Republica Moldova fără a confirma sănătatea acestora. Actualmente doar zece apicultori sunt acreditați pentru producerea reginelor.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000