Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine deținut de apicultori și-a început activitatea (FOTO)

Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine deținut de producătorii de regine din Republica Moldova și-a început activitatea. Laboratorul a fost dotat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) cu cele mai moderne echipamente care permite dezvoltarea materialului genetic de calitate superioară, capabil să producă volume importante de miere. Laboratorul este deținut și administrat de Asociația apicultorilor MoldApis.

Proiectul USAID/APM a investit circa 400 mii de lei în noul laborator, prevăzut cu echipament de însămânțare, incubator cu o capacitate de 400 de regine , microscop care permite producerea materialului genetic de calitate. Laboratorul va fi utilizat pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine de rasa Carpatina, selecționate din familii cu caracteristici genetice deosebite. Ulterior, reginele selecționate vor fie distribuite apicultorilor pentru multiplicare.

Potrivit lui Petru Sacară, președintele Asociației MoldApis, producerea materialului genetic de calitate asigură familii de albine sănătoase, rezistente la diverse boli, care produc miere calitativă. Noul laborator permite îmbunătățirea fondului genetic apicol autohton și a stării de sănătate a familiilor de albine. În situația în care proiectul Programul Național de dezvoltare a Apiculturii din Republica Moldova își propune ca până în 2025 cel puțin 50% din cererea anuală de material genetic pentru sectorul apicol din Moldova să fie satisfăcută de materialul genetic autohton, fără un astfel de laborator acest obiectiv ar fi imposibil de atins, a precizat Petru Sacară.

Adițional laboratorului de însămânțare artificială a reginelor, MoldApis a inițiat o serie de instruiri pentru apicultorii profesioniști, și pentru tinerii apicultori, care doresc să studieze și să reproducă regine pentru apicultorii moldoveni.

Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Moldova, a menționat că proiectul USAID/APM a oferit asistență complexă pentru dezvoltarea sectorului apicol din Moldova, care a reușit în 2019 să efectueze exporturi în valoare de circa 11,9 milioane USD. În mare parte, asistența USAID s-a axat pe creșterea productivității și a vânzărilor. Însă productivitatea este influențată de multipli factori, iar fondul genetic este unul din factorii de bază. Cu suportul USAID, MoldApis astăzi poate produce material genetic de calitate, devenind un centru local educațional și de producere pentru toți apicultorii din Moldova.

Conform datelor autorităților publice, în Republica Moldova sunt înregistrați în jur de 7800 de apicultori, care dețin circa 260 mii de familii de albine. Pentru sectorul apicol din Republica Moldova anual sunt necesare circa 100 mii de regine. Specialiștii estimează că circa 80 la sută din materialului genetic este importat ilegal în Republica Moldova fără a confirma sănătatea acestora. Actualmente doar zece apicultori sunt acreditați pentru producerea reginelor.

Alte stiri

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins momentul în care primește prima doză a vaccinului.

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorba despre businessul tău, trebuie să te preocupe atât eticheta personală cât și imaginea serviciilor pe care le oferi.

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Ultimele ȘTIRI

Când și cum a apărut sistemul de pensii în lume

Sistemul de pensii a fost creat pentru prima dată în 1889, în Germania de către Otto von Bismark.

Bill Gates anunță că s-a vaccinat anti-Covid. „Am primit prima doză săptămâna aceasta și mă simt minunat”

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, a anunțat pe Twitter că s-a vaccinat anti-Covid. Miliardarul a publicat și o fotografie în care este surprins mom...

Eticheta în afaceri: 4 greșeli pe care să le eviți

În mediul de afaceri, imaginea reprezintă un element cheie pentru menținerea și dezvoltarea relațiilor și oportunităților din piață. Când vine vorb...

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Vezi toate știrile