Bani.md

Procedura de înmatriculare a mașinilor transnistrene cu plăcuțe neutre, explicată de vicedirectorul ASP

Procedura de înmatriculare a mașinilor transnistrene cu plăcuțe neutre, explicată de vicedirectorul ASP

Reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP) au prezentat astăzi Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică un raport detaliat privind asigurarea securității sistemelor informaționale și registrelor de stat, perfectarea și eliberare a actelor de identitate și evidență a populației, calificarea și documentarea conducătorilor auto și de înmatriculare a vehiculelor, scrie realitatea.md.

Astfel, vicedirectorul ASP, Vitalie Ciolac, a vorbit în special despre cum va decurge procedura de înmatriculare a mașinilor transnistrene cu plăcuțe neutre, care categorii de mașini sunt eligibile pentru acest proces și câte persoane din ambele părți vor participa la acest proces.

„La traficul internațional vor fi admise următoarele categorii de mașini transnistrene cu plăcuțe de înmatriculare neutre: care nu desfășoară activitate economică sau comercială și care sunt înregistrate la punctele de transport din orașele Tiraspol și Rîbnița. Aceste mașini cu numere de înmatriculare neutre vor putea fi conduse doar de către proprietarii acestora sau posesori. Astfel, pentru a obține plăcuțele cu numere de înmatriculare neutre, o poate face doar proprietarul mașinii nu și deținătorul”, a afirmat Ciolac în timpul prezentării raportului.

Potrivit vicedirectorului ASP, vor fi eligibile pentru înmatriculare cu numere neutre următoarele tipuri de vehicule: autoturisme, motociclete cu sau fără ataș, inclusiv mopeduri,  remorci și semiremorci pentru automobilele de tip rulotă. Totodată, vor putea înmatricula mașinile cu numere neutre atât persoanele fizice, cât și cele juridice - dacă acestea nu desfășoară activitate comercială. De asemenea, aceste persoane trebuie să aibă viză de reședință în transnistria și să dețină pașaport sau buletin de identitate. Astfel, la acest proces vor fi incluse 10 persoane din partea orașului Tiraspolului, 5 din partea orașului Rîbnița și 5 din partea administrației transnistriei.

Cum va decurge procesul de înmatriculare a mașinilor transnistrene cu numere neutre

-          Radierea din evidența vehiculului

-          Identificarea persoanei după statut – juridică, fizică

-          Identificarea vehiculului

-          Verificarea în baza de date a autovehiculului (Interpol)

-          luarea automobilului la evidență și introducerea datelor în registru

-          eliberarea certificatului provizoriu, iar după 30 de zile a celui plastic

Vicedirectorul ASP a specificat faptul că pe certificatul eliberat va fi logoul „MD”, iar pe mașină, șoferii vor fi obligați să lipească abțibildul cu imprimeul „MD”, dacă vor dori să circule în traficul internațional. De menționat că numărul de înmatriculare este elaborat în conformitate cu standardele germane și conține trei litere și trei cifre, fără a avea alte elemente statale.

Amintim că, la sfârșitul lunii aprilie curent, autoritățile moldovenești și cele din transnistria au semnat o decizie prin care au căzut de acord ca șoferii mașinelor din transnistria, care vor dori să circule în spațiul internațional, vor trebui să dețină plăcuțe de înmatriculare neutre.

Mașinile din regiunea transnistreană vor primi plăcuțe neutre și vor fi admise în traficul internațional

Cum vor arăta plăcuțele de înmatriculare neutre ce vor fi acordate șoferilor din regiunea transnistreană

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000