Bani.md

Producătorii de fructe din două raioane ale R. Moldova nu au voie să-și exporte producția în Rusia. Motivul invocate de ruși

Producătorii de fructe din două raioane ale R. Moldova nu au voie să-și exporte producția în Rusia. Motivul invocate de ruși

Federația Rusă a stopat importul unor produse vegetale din raioanele Cantemir și Ialoveni. Este vorba despre caise, vișine, cireșe, piersici, nectarine, prune și porumbe proaspete, scrie Realitatea.md.

Anunțul a fost făcut printr-o scrisoare de către Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Россельхознадзор). Motivul deciziei este infectarea prunelor cu agentul pathogen Monilinia fructicola. În scrisoare este inclusă și solicitarea de a indica în certificatele fitosanitare informaţia despre producător și dizlocarea plantației.

Prin ordinul nr. 576 din 24.10.18, ANSA a obligat exportatorii de fructe sâmburoase în Federaţia Rusă să prezinte rezultatele analizelor de laborator care ar atesta lipsa organismiului de carantină pentru statul importator. Doar în baza acestor analize se perfectează certificatul fitosanitar de export.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a inițiat o anchetă de serviciu pentru a stabili trasabilitatea produsului notificat de partea rusă, va analiza documentele și rezultatele de laborator și va publica suplimentar rezultatele anchetei.

În funcție de rezultatele anchetei, ANSA va solicita Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Россельхознадзор) crearea unei comisii mixte pentru inspectarea în comun, cu prelevări de probe de fructe din depozitele frigorifice atit din raionalele menţionate cât şi din alte raioane la alegerea Federaţiei Ruse.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000