Bani.md

Programul care vine să-i încurajeze pe antreprenorii moldoveni să valorifice oportunitățile de export

Programul care vine să-i încurajeze pe antreprenorii moldoveni să valorifice oportunitățile de export

Agenția de Investiții a lansat „Export Morning” – un program care îi va încuraja pe antreprenorii moldoveni să valorifice la maxim oportunitățile de export.

Programul prevede oferirea de suport complex – informativ și practic – prin organizarea a 12 sesiuni practice timp de 1 an, în vederea extinderii competențelor și creșterii nivelului de competivitate a agenților economici, interesați să exporte eficient.

Primele sesiuni „Export Morning” vor fi dedicate țărilor din Uniunea Europeană – principalul partener comercial al țării noastre. Republica Moldova deja a înregistrat rezultate bune în ceea ce privește reconfigurarea exporturilor: cca 70% sunt astăzi orientate către UE. Totuși, partenerii europeni, dar și instituțiile de profil din Republica Moldova cred că este loc de mai bine.

„Scopul programului „Export Morning” este de a evalua nivelul de pregătire a antreprenorilor autohtoni în ceea ce privește intrarea pe piețele externe, de a le oferi o platformă interactivă, prin intermediul căreia să le furnizăm o descriere amplă a piețelor către care suntem orientați, informații tehnice legate de procedurile de export în aceste țări (taxe, regimuri comerciale, vamale etc.), studii de piață relevante, soluții concrete de înlăturare a barierelor din calea exportatorilor”, a spus Rodica Verbeniuc, Director General, Agenția de Investiții.

Sesiunile se vor desfășura lunar, în prima parte a zilei, iar fiecare dintre ele va fi dedicată unei țări, identificate drept piață de desfacere prioritară pentru Republica Moldova. Fiecare destinație de export va fi prezentată prin prisma descrierii pieței cu amănuntul, a piețelor de nișă, a vânzărilor pe piețele B2B și B2C, a profilării concurenților, dar și a istoriilor de succes.

„Prin susținerea acestui eveniment sperăm să ajutăm antreprenorii moldoveni să aibă o prezență mai mare pe piața Uniunii Europene – cea mai mare piață din lume. Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător oferă un șir de oportunități de a crește volumul exporturilor și de a spori calitatea produselor moldovenești și vreau să subliniez că de la crearea ei Republica Moldova a înregistrat succese mari într-un timp foarte scurt. Totuși, ne dorim ca aceste oportunități să fie valorificate pe deplin de exportatorii din Moldova”, a menționat Peter Michalko, Șef al Delegației Uniunii Europene în RM.

Sesiunea de lansare a fost dedicată României – principala piaţă de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, cu o pondere de 29,27% din totalul exporturilor moldovenești și o „rampă de acces” către piața comunitară. 

Prezentarea piețelor de export din UE va continua în cadrul următoarelor sesiuni „Export Morning”, care vor viza Polonia, Bulgaria, Franța și Germania.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000