Bani.md

Proiect: Judecătorii vor ieși la pensie la vârsta la care ies ceilalți cetățeni

Proiect: Judecătorii vor ieși la pensie la vârsta la care ies ceilalți cetățeni

Se propune majorarea vârstei de pensionare a judecătorilor, începând cu vârsta de 50 de ani 6 luni până la atingerea vârstei standard de pensionare de 63 de ani. Cabinetul de miniștri a acordat azi, 25 martie, aviz pozitiv proiectului de lege cu privire la statutul judecătorului propus de deputații fracțiunii PAS, Dan Perciun și Radu Marian.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, s-a arătat deschis la ședința Guvernului în legătură cu ajustarea vârstei de pensionare a angajaților sistemului judecătoresc, în contextul în care, potrivit acestuia, „judecătorii nu au cele mai ofensive condiții de muncă”. Prim-ministrul Ion Chicu a adăugat că „toți trebuie să fie egali, cel puțin, cu referire la pensie”, scrie Realitatea.md.

Proiectul propune ajustarea relativă a condiţiilor de pensionare ale judecătorilor cu condiţiile aplicate în cadrul sistemului public de pensii, menţinând caracterul special al pensiilor judecătorilor. Or, potrivit argumentelor autorilor proiectului, condiţiile de pensionare ale judecătorilor sunt mult mai favorabile decât cele ale majorităţii absolute a asiguraţilor, atât sub aspectul cuantumului pensiei.

Pensia medie lunară a judecătorilor este de 20.018 lei, adică de 10,91 ori mai mare decât pensia medie în sistemul public de pensie care constituie 1.834 de lei, al vechimii în muncă, cât şi al vechimii în funcţie (la judecători vârsta de 50 de ani şi o vechime în muncă de cel puţin 20 de ani, din care cel puţin 12 ani şi 6 luni în funcţie de judecător) prin comparaţie cu majoritatea asiguraţilor la care stagiul complet de cotizare este de 34 de ani, o vârstă de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi şi, respectiv, stagiul complet de cotizare de 30 de ani şi 6 luni (din 2024 – 34 de ani), o vârstă de pensionare de 58 de ani şi 6 luni (din 2024 – 63 de ani) pentru femei.

„În vederea respectării echității sociale față de alte categorii de cetățeni din sistemul public de pensii ale căror vârstă de pensionare și stagiu de cotizare se majorează treptat, considerăm oportună susţinerea inițiativei legislative propuse de autorii proiectului”, a declarat ministrul Fadei Nagacevschi.

La fel, proiectul propune abrogarea prevederilor care stabilesc dreptul judecătorului demisionat sau pensionat la plata unei indemnizații unice de concediere egale cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului în cadrul ședinței Parlamentului. În cazul în care va întruni numărul de voturi a majorității deputaților, va fi publicat în Monitorul Oficial și doar după asta va deveni lege în toată regula.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000