Bani.md

Proiect: Prețurile plafon la carburanți să fie stabilite o dată la trei luni

Proiect: Prețurile plafon la carburanți să fie stabilite o dată la trei luni

Un deputat propune modificarea Legii privind piața produselor petroliere, astfel încât, prețul la petrol să fie stabilit o dată în trei luni. Deputatul neafiliat Vladimir Cernat este cel care a venit cu o astfel de inițiativă legislativă, proiectul fiind deja înregistrat în Parlament.

Deputatul propune ca ANRE să stabilească trimestrial prețurile plafon, în funcție de devierile cotațiilor Platts. Dacă devierile sunt mai mari de 10% și vor duce la diminuarea prețurilor plafon, atunci ANRE va ajusta prețurile. Dacă devierile mai mari de 10% ale cotațiilor Platts vor duce la majorarea prețurilor plafon, atunci agenții economici vor fi cei care vor putea solicita ANRE majorarea prețurilor.

„Trimestrial, în funcție de cotațiile Platts din perioada precedentă, ANRE stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și le publică pe pagina sa web. ANRE ajustează prețul plafon pe parcursul trimestrului în cazul devierilor mai mari de 10% a cotațiilor Platts care duc la diminuarea prețurilor plafon, iar în cazul devierilor mai mari de 10% a cotațiilor Platts care duc la majorarea prețurilor plafon, Agenția este în drept să ajusteze prețurile plafon la solicitarea agenților economici”, se menționează în proiect.

De asemenea, proiectul prevede, ca și în prezent, interdicția de a comercializa cu amănuntul produsele petroliere principale la un preț ce depășește prețul plafon stabilit de ANRE.

Necesitatea acestei modificări, potrivit documentului, derivă din impactul social negativ determinat de ultimele acte administrative ale ANRE de plafonare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale, acte care au generat proteste.

„Cert este că, la etapa actuală, ANRE urmează să modifice Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere și să asigure un grad mai înalt de transparență în acest proces, însă la moment, cea mai optimă soluție până la identificarea procedurii necesare este stabilirea trimestrială a prețurilor plafon

Drept urmare, în cazul majorării constante a cotațiilor Platts, stabilirea trimestrială a prețurilor plafon va reduce din impactul social, comparativ cu stabilirea acestora odată la 2 săptămâni”, argumentează deputatul.

Amintim că, legislația actuală prevede ca prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale sunt stabilite la fiecare două săptămâni de către ANRE. 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000

Cele mai accesate stiri