Bani.md

Proprietarul clubului Cocos Prive ar fi obținut ILEGAL subvenții cu ajutorul Moldasig. Schema prin care și-a însușit MILIOANE!

Proprietarul clubului Cocos Prive ar fi obținut ILEGAL subvenții cu ajutorul Moldasig. Schema prin care și-a însușit MILIOANE!
Foto: adevarul.ro

Scandalul ce vizează acordarea pe cale ilegală a unei sume fabuloase de bani, sub formă de subvenții, prin implicarea companiei de asigurări Moldasig, capătă proporții. În lista celor aproximativ treizeci de agenți economici, care ar fi beneficiat de subvenții de milioane, grație unei scheme frauduloase puse la cale de comun acord cu Moldasig, se regăsește și milionarul moldovean Iurie Didenco, care are în proprietate 100 de hectare de livezi de prun, măr, cireș și păr, dar și clubul de noapte „Cocos Prive”. 

Informația a fost confirmată pentru bani.md de surse din cadrul Ministerului Agriculturii și Procuraturii Generale.

Didenco este liderul “Standard-Vin Plus” SRL, firmă cu un capital de 1,6 milioane de lei, din care 96% aparţin unui investitor străin, înregistrată în 1997 în satul Jora de Jos, raionul Orhei, arată datele companiei de stat „Registru”. 

În anul 2014, omul de afaceri ar fi beneficiat de subvenții în sumă de 3 milioane de lei pentru linii de sortare a cireșelor. Specialiștii Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură au constatat însă ulterior că “Standard-Vin Plus” SRL ar fi utilizat banii obținuți din subvenții, fără a avea, de fapt, o linie de sortare funcțională.

"Au mers specialiștii la fața locului, au fotografiat agregatele, peste un timp însă linia a dispărut, iar banii au fost luați", a explicat viceministrul Agriculturii, Nicolae Olaru.

Solicitat de bani.md, Iurie Didenco a recunoscut că a beneficiat de subvenții pentru agricultură de la stat și a explicat motivele pentru care specialiștii de la AIPA nu au văzut o linie de sortare funcțională în momentul verificărilor. Acesta a negat însă faptul că ar fi primit subvenții cu ajutorul Moldasig. Didenco dă asigurări că a primit banii conform procedurii legale. Totodată, a menționat că a fost citat la Procuratură în calitate de martor în cadrul unui dosar privind acordarea subvențiilor, dar că în prezent nu are niciun statut în acest caz. 

"Aveam atunci o linie de sortare a cireșelor, care avea anumite neajunsuri, nu descifra culoarea cireșelor. În momentul respectiv era dată la reparație, iar ulterior a fost înlocuită cu o linie de sortare a merelor", a spus businessmanul.

La sfârșitul lunii august, pe acest caz Procuratura Generală a pornit un dosar penal pentru escrocherie și fals de documente. Anterior, vicedirectorul AIPA, Nicolae Ciubuc a declarat că în funcție de rezultatul anchetei, va demara procedura de recuperare a subvențiilor acordate în afara cadrului legal.

Pe lângă afacerea cu cele 100 de hectare de livezi, Iurie Didenco, împreună cu milionarii ucrainenii Oleksandr Maţko și Bogdan Pocroprivnâi, deţin compania Standard Metal din România, o afacere care a intrat în absolvență în 2012. În prezent, Didenco se află în proces de judecată cu unul dintre partenerii de afaceri.

"Am dat peste un țepar, care a spălat bunuri financiare", a subliniat Didenco, fără să ofere însă și alte detalii.

Totodată, Iurie Didenco este proprietarul clubului de noapte Cocos Prive din capitală, deschis în iunie 2010, fapt confirmat pentru bani.md chiar de omul de afaceri. Potrivit Adevărul, Didenco ar fi inițiat afacerea respectivă după ce a rămas fără automobilul de lux în timp ce lua  prânzul în localul care în trecut s-a numit Katmandu şi Kakadoo. 

 

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000