Protocolul la gaze, asul din mâneca rușilor. Finanțarea și securitatea energetică a regiunii transnistrene – vitală

02 Nov. 2021, 10:20
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
02 Nov. 2021, 10:20 //  //  Lupu Eduard

În data de 29 octombrie Republica Moldova a reușit să ajungă la un consens cu Federația Rusă, iar Moldovagaz și Gazprom au prelungit contractul de livrare a gazelor pentru o perioadă de cinci ani. De ce a avut nevoie Federația Rusă de contractul la gaze cu Republica Moldova a răspuns, în cadrul emisiunii „în Profunzime” de la ProTv, fostul director ANRE Victor Parlicov.

Răspunsul e-n primele două puncte ale protocolului. Federația Rusă își dorește un dialog multidimensional cu Republica Moldova pe subiectul energetic. Acest demers al Gazpromului a fost o forțare a părții moldovenești la dialog în condițiile în care contextul unui asemenea șantaj era perfect pentru Gazprom. Cred că a fost principalul element ca toate subiectele ce țin de agenda de negocieri pe dimensiunea energetică să le deschidă pe o platformă interguvernamentală, politică”, a explicat Parlicov.

În opinia lui Parlicov, pe platforma interguvernamentală urmează a fi abordate subiectele care cu adevărat reprezintă interes și pentru care de fapt era nevoie de acest contract pentru Federația Rusă.

Asta ține de securizarea alimentării cu energie electrică a regiunii transnistrene, inclusiv finanțarea ei, statul companiilor rusești în partea stângă a Nistrului. Asta a fost o deschidere pentru a lansa o asemenea platformă de dialog”, a conchis Parlicov.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 // Actual //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău