Bani.md

Psihologia prețurilor sau despre cum sunt manipulați consumatorii cu metode științifice (INFOGRAFIC)

Psihologia prețurilor sau despre cum sunt manipulați consumatorii cu metode științifice (INFOGRAFIC)
Foto: unsplash.com

Adevărul Financiar a realizat un infografic un este demonstrată importanța studiilor psihologice în strategia de stabilire a prețurilor – așa numita tehnică de pricing. Cu alte cuvinte, metodele de stabilire a prețurilor efective pot influența în general comportamentul consumatorilor? Se pare că răspunsul la această întrebare este un mare „da”, iar studiile arată că stabilirea și alegerea modului în care este comunicat prețul cântărește mai mult decât ne închipuim la luarea deciziei de cumpărare.

Societatea de consum, care a dat naștere consumerismului, a dus la rang de știință inducerea dependenței de cumpărături. De la publicitate și marketing până la shelving, merchandising și pricing toate metodele sunt folosite pentru a-i corupe pe membrii societății, indiferent de sex sau vârstă, și a-i transforma în consumatori, scrie Adevărul Financiar.

Aceste metode se bazează pe studii psihologice care speculează tipurile comportamentale specifice omului. Toate tehnicile urmăresc vânzarea a mult mai multe produse decât strictul necesar. În această strategie de marketing se include și „Black Friday”, eveniment de shopping importat de peste Ocean pentru impulsionarea cumpărăturilor imediat înainte de sezonul sărbătorilor de iarnă.

Cunoașterea anumitor trucuri de așezare a mărfii în magazin poate duce la o creștere semnificativă a vânzărilor realizate de comercianți. Specialiștii în domeniu spun că un procentaj de 60% dintre consumatori iau decizia de cumpărare la raft, în funcție de modul în care sunt prezentate diferitele mărci.

Totodată, se poate face o paralelă interesantă între vânzările de bunuri de consum și finanțele și investițiile personale. La fel ca și cumpărătorii, investitorii doresc să primească o valoare pentru ceea ce cumpără. De aceea, în final, opțiunea lor este dată de prețul oferit, dar și de valoarea pe care o primesc pentru opțiunea lor, scrie Adevărul Financiar.

Ce prejudecăți sau ce li se poate induce investitorilor în legătură cu activele care sunt percepute a avea „valoare” într-o anumită circumstanță. Aceasta este o bună întrebare, pentru că uneori investitorii pot fi proprii dușmani din cauza deciziilor greșite.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000