Bani.md

R. Moldova a ajuns la un acord cu FMI, privind cel de-al doilea program. Anunțul, făcut de Ben Kelmanson

R. Moldova a ajuns la un acord cu FMI, privind cel de-al doilea program. Anunțul, făcut de Ben Kelmanson captură foto: privesc.eu

Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional au ajuns la un acord în partea ce ține de cel de-al doilea program. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful echipei de Experți ai FMI, Ben Kelmanson, în cadrul unui briefing de presă, susținut astăzi alături de prim-ministrul Pavel Filip.

Subiectul va fi discutat și aprobat de către conducerea FMI și directorii executivi, care se vor întâlni în ședință la sfârșitul lunii decembrie.

Șeful echipei de Experți a subliniat faptul că economia Republicii Moldova s-a revigorat, iar în termen mediu, se anunță  o creștere economică de circa 4%.

De asemenea, Pavel Filip a menționat că programul cu FMI a fost îndeplinit în linii mari și că sprijinul experților este foarte important în implementarea reformelor.

În acest sens, în urma evaluării efectuate de experții FMI, Republica Moldova va mai primi o tranșă de 22 de milioane de dolari. 

„Reputația FMI au făcut ca un program al RM cu FMI  să reprezinte mai mult decât un suport sau un împrumut financiar, a făcut să reprezinte un  certificat de încredere pentru Republica Moldova.

Programul a îndeplinit în linii mari, toate criteriile de performanță în perioada evaluată. Moldova a beneficiat de o perioadă de stabilitate economică și financiară, creșterea economic a revenit după criză, prognozele creșterii economice pe termen mediu sunt favorabile – între 3,5 și 4%. Politica bugetar-fiscală respectă angajamentele din program, iar bugetele pe 2017 rectificat și pe 2018 permit investiții publice și cheltuieli sociale mai mari. Și nu în ultimul rând, în urma finalizării evaluării programului vom putea beneficia suplimentar de circa 22 de milioane de dolari. Suntem încurajați să menținem dinamiza reformelor pentru a accelera creșterea economică și a reduce sărăcia”, a declarat Pavel Filip.

Misiunea de experţi FMI se află în vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2017. 

Bani.md amintește că acum un an,pe 7 noiembrie 2016, Fondul Monetar Internațional, la ședința Consiliului de Directori, a aprobat, cu vot unanim, programul cu Moldova pentru o perioadă de 3 ani. 

Accesul cumulativ în cadrul programului este de 129.4 DST, echivalentul a aproximativ 178,7 milioane de dolari sau 75% din cota Republicii Moldova. Din acești bani, circa 59 de milioane au fost deja debursate.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000