Bani.md

Rapoarte: Comisia parlamentară a confirmat încălcările autorităților când au decis privatizarea Air Moldova

Rapoarte: Comisia parlamentară a confirmat încălcările autorităților când au decis privatizarea Air Moldova

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice a audiat astăzi, 17 septembrie 2019, Rapoartele preliminare privind legalitatea concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și legalitatea privatizării Companiei Air Moldova.

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019), a desfășurat o ședință de lucru în cadrul căreia membrii Comisiei au audiat Rapoartele preliminare, prezentate de către experții și consultanții externi angajați de către Parlament pentru analiza legalității concesionării Aeroportului Internațional Chișinău și legalitatea privatizării Companiei Air Moldova.

În urma audierilor, Comisia a confirmat constatările experților privind încălcările comise de către autoritățile Republicii Moldova când au decis privatizarea întreprinderii de stat Air Moldova în condiții netransparente.

Fapt ce a ridicat multe întrebări în societate referitor la modul de înstrăinare a transportatorului aerian național, ce deținea o cotă de piață de 44% din transporturile aeriene în Republica Moldova.

Decizia Autorităților de a înstrăina Î.S. Air Moldova în vara anului 2018 nu a fost precedată de măsuri efective de restructurare pentru a atrage mai mulți potențiali cumpărători și a obține un preț mai bun.

În condițiile unei transparențe reduse și a unei perioade scurte de desfășurare a concursului, cu participarea unui singur ofertant, prețul stabilit de evaluator devine un element esențial pentru stabilirea prețului de vânzare a companiei.

La momentul privatizării, autoritățile au declarat că Air Moldova se afla în prag de faliment, în pofida tuturor eforturilor Ministerul Economiei și Infrastructurii(MEI), și Agenția Proprietății Publice(APP).

La inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii și a Agenției Proprietății Publice, înainte de a fi privatizată Compania, Air Moldova a fost injectată cu un ajutor de Stat în sumă de 90.253.546,07 lei – bani care nu au mai fost returnați statului.

Comisia a constatat o atitudine iresponsabilă a autorităților Republicii Moldova – Guvernul, MEI, APP - față de unul din cele mai valoroase active corporative ale sale (Air Moldova), pentru a confirma cele declarate, Președintele Igor Munteanu a venit cu anumite precizări: ”Până la privatizare, Î.S. Air Moldova a înregistrat datorii de 1.3 mld. lei și capital propriu negativ de peste 100 mln. lei. Datoriile respective au fost înregistrate pe fundalul creșterii numărului de pasageri transportați de la 529 mii în anul 2013 la 1.130 mii în 2017, practic dublarea acestora și a creșterii cifrei de afaceri până la 3 mld. lei (2017)”.

Din anul 2014 nu a existat nici un raport de audit independent a situațiilor financiare a companiei, chiar dacă aceste servicii au fost contractate și achitate.

Modul de privatizare prin concurs comercial - a fost ales cu abateri de la legislația în vigoare și este ilegal.

Comisia de anchetă a constatat grave încălcări în procesul de înstrăinare și a confirmat, că la un an de la privatizare, operatorul național se află în aceeași incertitudine economică ca și până la demararea acestui proces.

Amintim, că adoptarea acestor 2 Rapoarte preliminare va permite ulterior prezentarea Raportului final, pe aceste cazuri de rezonanță, în plenul Parlamentului Republicii Moldova.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000