RAPORT Campania electorală a început mai devreme pentru opt candidaţi: S-a încercat utilizarea resursei administrative

22 Aug. 2024, 11:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Aug. 2024, 11:05 // Actual //  bani.md

Cel puțin opt potențiali candidați la președinție au organizat evenimente de campanie electorală fără a aștepta începerea propriu-zisă a ei. Este vorba despre amenajarea corturilor, distribuirea de pliante, publicitate pe rețelele de socializare și organizarea evenimentelor.

Cu referire la referendumul privind aderarea la UE, au fost demarate campanii „pentru” și „împotrivă”, ale căror acțiuni ar putea influența votul, transmite RUPOR.MD. Constatările se regăsesc în primul raport al Misiunii de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional republican, realizat de Asociația Promo-LEX.

„Suntem îngrijorați și de încercările de utilizare a resurselor administrative. În spațiul public, în perioada 8 iulie – 18 august, Guvernul Republicii Moldova a desfășurat o campanie de informare. Începutul a fost făcut înainte de anunțarea datei alegerilor. Pentru desfășurarea evenimentelor s-au folosit fonduri de stat și, mai mult, din punct de vedere al timpului – unele dintre evenimente s-au desfășurat în perioada electorală, după 1 august inclusiv. Potrivit legii, utilizarea resurselor administrative în perioada electorală este interzisă. Autorităților publice li se recomandă să se abțină de la utilizarea resurselor administrative”, a declarat Nicolae Panfil, director de programe al Promo-LEX, în cadrul unei conferințe de presă.

În cadrul monitorizării, Promo-LEX a constatat că cel puțin 17 potențiali candidați sau concurenți electorali și-au exprimat interesul de a participa la alegerile prezidențiale, iar cel puțin opt dintre aceștia au fost implicați în activități electorale.

Potrivit raportului, chiar dacă un partid politic desemnează sau anunță că va desemna o anumită persoană în calitate de candidat la alegerile prezidențiale, formațiunea ar trebui să se abțină de la promovarea directă a acestor persoane până la începerea campaniei electorale.

„În ceea ce privește referendumul constituțional, am atras atenția asupra faptului că partidele politice sau o parte semnificativă de partide, precum și blocurile electorale, și-au anunțat sau formulat deja poziția. Credem că aici va exista un pluralism de opinii. Totodată, s-a stabilit că înainte de înregistrarea viitorilor participanți la referendum s-au desfășurat o serie de evenimente cu tentă electorală. PAS, precum și președintele țării, au înregistrat platforma pentru.md, care este considerată pagina oficială de promovare a aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, președintele a venit anterior cu inițiativa „Ambasadorii pentru un referendum”, a menționat Nicolae Panfil.

Potrivit Promo-LEX, toți candidații la funcția de președinte și participanții la referendum pot începe campania electorală cu 30 de zile înainte de alegeri.

Misiunea de observare Promo-LEX a identificat și două proiecte coordonate de Ilan Șor, care ar putea afecta preferințe de vot ale cetățenilor: Inițiativa de a plăti prestații în valoare de 2000 de lei pensionarilor din anumite de regiuni ale țării, prin intermediul băncii rusești Promsvyazbank, dar și lansarea „GagauziaLand” pe 18 august, cu promisiunea că intrarea în parcul de distracții va fi gratuită copii și adulți.

Realitatea Live

12 Dec. 2024, 14:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
12 Dec. 2024, 14:59 // Actual //  Ursu Victor

Camera Reprezentanților din Statele Unite a aprobat bugetul apărării (NDAA) pentru anul 2025, însă fără includerea programului de tip Lend-Lease pentru Ucraina. Această prevedere, inițial prezentă în proiectul de lege, a fost eliminată, potrivit ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova. Ambasadoarea a declarat că diplomații ucraineni continuă să facă eforturi pentru menținerea acestui mecanism, inclus în alt proiect de lege, denumit Stand with Ukraine Act, susținut de ambele partide și camere legislative.

De asemenea, Markarova a menționat că bugetul adoptat nu prevede finanțare pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI), întrucât suma de 300 de milioane de dolari a fost alocată în avans în bugetul anterior. Per total, NDAA pentru 2025 a fost aprobat de 281 de congresmeni, în timp ce 140 au votat împotrivă (16 republicani și 124 democrați). Documentul urmează să fie analizat săptămâna viitoare de Senat.

Programul de tip Lend-Lease pentru Ucraina a fost semnat de președintele Joe Biden pe 9 mai 2022, cu scopul de a simplifica procedurile pentru livrarea de arme către Kiev. Acest mecanism a fost utilizat anterior doar în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru sprijinirea Marii Britanii și a Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, fără plată anticipată și cu termene extinse de rambursare.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit ajutor militar american în valoare de 61,4 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Pentagonului din 2 decembrie. Ulterior, SUA au anunțat un nou pachet de sprijin militar în valoare de aproape 1 miliard de dolari, ce include muniții pentru HIMARS, drone, echipamente și componente pentru reparații și modernizarea tehnicii de luptă. În plus, pe 10 decembrie, SUA au oferit un împrumut de 20 de miliarde de dolari Ucrainei, finanțat prin activele rusești înghețate.

Totodată, Ucraina își propune să obțină de la partenerii occidentali suma de 126 de miliarde de dolari pentru continuarea războiului în 2025, o valoare semnificativ mai mare față de angajamentele asumate la summitul NATO din Washington, unde s-a stabilit un minim de 43,3 miliarde de dolari.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că sprijinul occidental nu acoperă nevoile complete ale armatei ucrainene. De cealaltă parte, președintele ales al SUA, Donald Trump, a indicat intenția de a reduce sprijinul oferit Kievului, transferând această responsabilitate către statele Uniunii Europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală