Bani.md

Raport Promo-LEX: Cheltuielile acumulate, până în prezent, de concurenții electorali și candidații independenți

Raport Promo-LEX: Cheltuielile acumulate, până în prezent, de concurenții electorali și candidații independenți

Asociația Promo-Lex a prezentat cel de-al patrulea raport al Misiunii de Observare a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit acestuia, din totalul concurenților înscriși în cursă, 256 au depus rapoarte săptămânale privind finanțarea campaniei electorale.

Este vorba despre candidații de la PDM, PSRM, PCRM, Partidul ȘOR, Partidul Nostru, Blocul ACUM, PNL, PPP, Partidul Regiunilor din Moldova, și despre 19 candidați independenți: Valeriu Ghilețchi, Valentina Geamănă, Cebotărescu Dumitru, Cimbriciuc Alexandru, Alexandrin Patron, Cărbune Iurii, Biriucov Sergiu, Cerba Valeriu, Bostan Galina, Cîrlig Mihail, Lapicus Ion, Bînzar Oleg, Savva Viorel, Palancica Roman.

În fapt, volumul total al resurselor financiare cumulate și raportate la CEC de către concurenții electorali, în perioada 25 ianuarie – 1 februarie 2019, este de 23 304 522 lei și cuantumul cheltuielilor efectuate este de 19 210 582 lei.

PDM a acumulat 11 380 000 lei, Partidul ȘOR – 5 280 000 lei, PSRM – 4 610 000 lei, Blocul ACUM – 740 993 lei, PCRM – 700 000 lei, Partidul Nostru – 384 745 lei, PNL – 2 000 lei, Partidul Regiunilor din Moldova – 6 814 lei. Totodată, Valeriu Ghilețchi a acumulat 115 000 lei, Valentina Geamănă – 85 000 lei, Dumitru Cebotărescu – 60 000 lei.

La capitolul cheltuieli raportate, ponderea cea mai mare a cheltuielilor este pentru publicitate – 88%, adică 16 853 506 lei și cheltuieli pentru materiale promoționale - 7%, în cuantum de 1 291 048 lei, adică un total de 95% doar pentru canalele de agitație electorală; urmând cheltuielile pentru evenimente și întruniri - 3% (530 314 lei); cheltuieli de transport – 1% (303 760 lei) și alte cheltuieli – 1% (231 955 lei, printre care se regăsesc cheltuieli pentru telecomunicații – 49 898 lei, cheltuieli suplimentare de întreținere – 41 738 lei, cheltuieli de delegare sau detașare a persoanelor (voluntari/observatori) – 15 450 lei, cheltuieli de consultanță politică/juridică – 6 812 lei, cheltuieli pentru omvsd și servicii bancare – 118 057 lei).

De menționat că, potrivit raportului, până la 1 februarie 2019, nici unul dintre candidații care reprezintă formațiunile politice Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa-Надежда”, Partidul Verde Ecologist, Partidul Voința Poporului, Mișcarea Populară Antimafie, PL, PPDA nu a prezentat nici un raport financiar și nici demers de neefectuare a cheltuielilor.

Doar un candidat independent din cei 38, care nu au prezentat rapoarte financiare, Maxim Uvarov, a anunțat CEC despre neefectuarea cheltuielilor. Raportul poate fi citit integral aici.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000