Bani.md

Raportul FMI, privind situația R. Moldova: Concluziile după cea de-a treia evaluare (DOC)

Raportul FMI, privind situația R. Moldova: Concluziile după cea de-a treia evaluare (DOC)

Ieri, 5 iulie 2018, Fondul Monetar Internațional a făcut public un raport cu privire la rezultatele celei de-a treia monitorizări a programului economic susținut de fond. Potrivit raportului, economia Republicii Moldova s-a consolidat în anul 2017, iar Programul cu FMI rămâne, în linii mari, pe drumul cel bun, însă rămân riscuri considerabile externe și interne, inclusiv legate de viitoarele alegeri.

De la ultima revizuire, „autoritățile au luat măsuri importante, afirmând angajamentul lor ferm față de program, chiar și într-un an electoral”. Cu toate acestea, experții spun că progresele recente nu sunt ireversibile, de aceea, este foarte important ca să se mențină politicile prudente și să se avanseze în implementarea reformelor și în continuarea programului, în special pentru a finaliza curățarea sectorului financiar, pentru a asigura transparența și stabilitatea în sectorul energetic și pentru a menține stabilitatea macroeconomică.

Ce ține de sectorul bancar, raportul menționează că „vânzarea a 39% din acțiunile Victoriabank către Banca Transilvania a constituit un pas major spre curățarea sistemului bancar”. De asemenea pași importanți se fac în legătură cu vânzarea celor 41% din acțiunile MAIB către un consorțiu condus de BERD, fiind semnat și un antecontract în acest sens. Autoritățile și investitorii se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată spre sfârșitul verii.

Despre Moldindconbank, FMI menționează că  acțiunile noi emise au fost puse la vânzare la bursă și au loc discuții cu potențiali investitori, însă deocamdată nu există nici un cumpărător ferm.

În același timp, BNM depune eforturi pentru a elimina acționarii neconformi. De asemenea, BNM întărește cadrele de supraveghere și reglementare. Următorii pași critici includ (i) ieșirea celei de-a doua cea mai mare bancă (Moldindconbank) din administrarea temporară într-o manieră ordonată, (ii) identificarea beneficiarilor finali și eliminarea acționarilor neconformi din toate băncile, (iii) abordarea problemelor legate de părțile afiliate din toate băncile autohtone; (iv) îmbunătățirea procedurilor de gestionare a riscurilor ale băncilor pentru a permite o intermediere financiară eficientă.

Raportul FMI scoate în evidență că sectorul financiar nebancar este în creștere rapidă și este nevoie de o reglementare și o supraveghere cât mai strictă, în condițiile în care companiile de microfinanțare oferă tot mai multe credite întreprinderilor mici și mijlocii și gospodăriilor țărănești.

Experții mai spun că, deși rata dobânzilor la credite a scăzut, evoluția sectorului de creditare încă se situează pe un teritoriu negativ.

În sectorul financiar nebancar, „CNPF ar trebui să interzică pe deplin ca instituțiile de microcreditare să accepte fonduri asemănătoare depozitelor și să asigure o bună guvernanță, o transparență a proprietății și a puterii financiare”.

FMI menționează că procesul de recuperare a activelor fraudate în 2014 este unul lent. „Este nevoie de acțiuni  mai decisive pentru recuperarea activelor furate, iar  trecerea anchetei în faza de recuperare va fi importantă pentru a fi demonstrat angajamentul autorităților de a nu mai tolera abuzurile proprietarilor și managerilor”, se menționează în raport.

„Prin urmare, este important să se mențină politicile prudente și reformele să avanseze în continuare, în special pentru a finaliza curățarea sectorul financiar, a asigura transparența și stabilitatea în sectorul energetic și a menține stabilitatea macroeconomică”.

Modificarea bugetului din 2018 este în concordanță cu obiectivele programului, deși este nevoie de o atenție sporită.

FMI dă asigurări că va continua să monitorizeze implementarea programului în baza criteriilor de performanță continuă, a obiectivelor orientative și a criteriilor de referință structurală.

Citește Raportul FMI integral mai jos:

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000