Bani.md

Rata maximă a dobânzii, percepută de la beneficiarii finali ai „creditului polonez” ar putea fi de 3,65%. Armașu: Unele bănci sunt gata să ofere rate mai mici

Rata maximă a dobânzii, percepută de la beneficiarii finali ai „creditului polonez” ar putea fi de 3,65%. Armașu: Unele bănci sunt gata să ofere rate mai mici
Foto: 112.international

Rata finală a dobânzii pentru creditul de 100 mln de euro oferit de Polonia pentru modernizarea sectorului agroindustrial va fi pentru beneficiarii finali de cel mult 3,65% anual. Informația a fost anunțată de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, care a prezentat la ședința guvernului Ghidul pentru implementarea creditului polonez, destinat modernizării agriculturii Moldovei.

Documentul stabilește condițiile principale și termenii de creditare, criteriile de corespundere cerințelor pentru instituțiile financiare participante și beneficiarii finali ai proiectelor investiționale din domeniul agriculturii, prelucrării producției alimentare, industriei, infrastructurii adiacente. Șeful de la Finanțe a spus că ghidul prevede că rata dobânzii pentru creditele din împrumutul polonez, cu toate riscurile și marjele băncilor incluse, nu trebuie să depășească 3,5% anual, iar ținând cont că însăși creditul polonez este oferit Moldovei cu 0,1% anual, cota maximă pentru beneficiarii finali nu va depăși 3,65% anual. În același timp, potrivit lui, unele bănci sunt gata să ofere credite la rate mai mici.

Este prevăzut că beneficiarii vor putea beneficia de creditul polonez pe un termen de 12 ani, cu vacanță a plăților de 5 ani. Suma minimă a unui contract pentru un beneficiar va fi de 500 de mii de euro.Costul mărfurilor și serviciiilor de origine poloneză trebuie să fie în cadrul contractului de cel puțin 60 la sută.

Octavian Armași a spus că pentru recreditarea fermierilor din contul creditului guvernului Poloniei de 100 mln euro urmează să fie selectate 4-5 bănci care activează cu suvves, dispun de un management de calitate, obțin profit anual, corespund normativelor prudențiale și cerințelor stabilite de BNM, cu o cotă a creditelor neperformante din portofoliu care să nu depășească media pe sistemul bancar, etc. Totuși, Ghidul de implementare a creditului polonez nu a fost aprobat la ședința guvernului pentru că documentul nu are aviz anticorupți, scrie Infomarket.

Reprezentanții Centrului Național Anticorupție au menționat că deoarece proiectul de hotărâre a guvernului elaborat de Ministerul Finanțelor vizează utilizarea mijloacelor financiare, aprobarea acestuia este posibilă numai în cazul existenței avizului anticorupție. Ca urmare, la propunerea premierului Pavel Filip, aprobarea ghidului a fost amânată pentru următoarea ședință a guvernului.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000