Războiul instanțelor pentru jumătate de miliard de dolari. Kazahstan anunță că a câștigat în fața lui Stati

22 Nov. 2021, 11:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Nov. 2021, 11:52 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Justiției din Kazahstan anunță că a câștigat procesul cu omul de afaceri moldovean, Anatol Stati. Curtea de Apel belgiană a anulat executarea sentinței de 530 de milioane USD și a concluzionat că Stati a indus în eroare tribunalul arbitral și instanțele suedeze, luând în considerare anularea hotărârii.

La 16 noiembrie 2021, Curtea de Apel belgiană a emis o decizie conform căreia Stati a utilizat o schemă frauduloasă și a indus în eroare tribunalul de arbitraj și instanțele suedeze în timpul procedurilor de anulare a hotărârii. Potrivit instanței, această schemă frauduloasă a avut un impact direct asupra concluziilor tribunalului de arbitraj cu privire la chestiunile de răspundere și daune. Pe această bază, Curtea de Apel a anulat complet decizia instanței inferioare de recunoaștere și executare a hotărârii arbitrale de 530 de milioane de dolari („Decizia”), se mai spune în infromația MInisterului de Justiției kazah.

Firma de avocatură King & Spalding l-a reprezentat pe omul de afaceri Anatol Stati în arbitraj și își coordonează eforturile globale de recunoaștere și executare a hotărârilor arbitrale frauduloase, inclusiv în Suedia și Belgia.

În decembrie 2017, Stati a primit o hotărâre prin corespondență prin care recunoaște hotărârea arbitrală, care a fost ulterior confirmată printr-o decizie a instanței de fond belgiană din decembrie 2019. Cu toate acestea, ambele hotărâri s-au bazat pe o bază limitată de probe care nu includeau noi dovezi.

În noiembrie 2020, Curtea de Apel din Bruxelles a admis în totalitate cererea Kazahstanului pentru fraudă, în ciuda obiecțiilor lui Stati.

Acum, Curtea de Apel a dat dreptate Republicii Kazahstan – că Stati a participat la o schemă frauduloasă la scară largă și, ca urmare, hotărârea arbitrală nu ar trebui să fie recunoscută sau executată.

Această decizie a Curții de Apel va avea ca rezultat anularea confiscării temporare a activelor în valoare de peste 530 milioane USD deținute de Fondul Național al Kazahstanului, care sunt deținute la Bank of New York Mellon, constată Ministerul Justiției.

Decizia Curții de Apel de la Bruxelles indică faptul că Stati nu va mai putea evita controlul activității frauduloase. Spre deosebire de instanțele din Suedia, care au fost induse în eroare de Stati pe baza documentelor falsificate, Curtea de Apel din Bruxelles a obținut noi probe substanțiale care demonstrează înșelătoria și frauda lui Stati în obținerea unei hotărâri arbitrale.

În luna august a anului curent, miliardarul moldovean Anatol Stati a inițiat un nou proces împotriva Kazahstanului după ce guvernul acestei țări a refuzat să execute o decizie finală a Curții de arbitraj din Suedia. Mai exact, în 2013 miliardarul a obținut o decizie prin care guvernul de la Nur-sultan urma să îi achite despăgubiri de peste jumătate de miliard de dolari.

Autorităţile kazahe au refuzat să plătească, încercând să demonstreze în instanţe că Stati şi părţile ar fi obţinut fraudulos decizia de plata a prejudiciilor. În acelaşi timp, Stati a început să urmărească bunurile kazahe din diferite state, reuşind să pună şi sechestru pe active de circa 6 miliarde de dolari.

Potrivit anunţului făcut de Stati, în capitala SUA a fost descoperit un imobil, estimat la circa 10 milioane de dolari, proprietate a Kazahstanului, pe care autorităţile kazahe au încercat să îl tăinuască, transferând-ul din proprietatea statului în cea privată, prin tranzacţii fictive.

Anterior un tribunal federal din Washington DC, la cererea avocaţilor lui Stati, a obligat Republica Kazahstan să furnizeze informații depline despre activele sale la nivel mondial.

01 Dec. 2021, 16:45
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Dec. 2021, 16:45 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Hai să celebrăm Ziua Națională a României cu o reuniune caldă! HiSky oferă reduceri de -10 euro la TOATE zborurile. Tot ce trebuie să faci, e să introduci promocode-ul „1DECEMBRIE” atunci când faci rezervarea, iar discountul va apărea automat la finalul acesteia.

După cum știi deja, operăm zboruri de linie din Cluj (spre Dublin, Chișinău și Lisabona), din Satu Mare (spre Paris), din Iași (spre Dublin), din Chișinău (spre Cluj, Dublin, Frankfurt, Moscova, Paris și Milano) iar luna aceasta începem cursele din Târgu Mureș (spre Milano, Londra și Paris) și din Baia Mare (spre Milano și Londra).

„Ziua Națională a României este o sărbătoare specială și în această zi toți cei plecați peste hotare își reamintesc cu dor de identitate și rădăcini. Noi am vrut să dăm o continuitate acestor sentimente de mândrie națională și am decis să oferim românilor de pretutindeni un motiv în plus pentru a reveni acasă. Aici, cu siguranță îi așteaptă oameni dragi”, a declarat Iulian Scorpan cu ocazia campaniei dedicată Zilei Naționale a României.

Oferta este valabilă pentru biletele cumpărate în perioada 1-5 decembrie.

Toate biletele sunt disponibile pe www.hisky.aero și la agențiile partenere.

HiSky este o companie aeriană certificată în România și R.Moldova. Operează zboruri de linie și zboruri charter de pe 7 aeroporturi internațioanale (Chișinău, Cluj, Iași, Satu Mare, Baia Mare, Targu Mures, si Oradea), spre 15 destinații importante din Europa, Asia și Africa. HiSky are o flotă compusă din două Airbus A320 (YR-BEE, YR-SKY) cu 180 de locuri și un Airbus A319 (ER-SKY) cu 144 de locuri. Vârsta medie a celor trei aeronave HiSky este de 11 ani. Serviciile sau orice alte informații despre HiSky pot fi consultate pe site-ul www.hisky.aero.

P.

 
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei