Bani.md

Reacţia BNM la acţiunile de urmărire penală desfăşurate de procurori la sediul instituţiei

Reacţia BNM la acţiunile de urmărire penală desfăşurate de procurori la sediul instituţiei

Conducerea Băncii Naţionale a Moldovei a venit cu o reacţie ca urmare a acţiunilor de urmărire penală desfăşurate de procurorii anticorupţie joi, 5 martie, la sediul instituţiei.

„BNM îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de declaraţiile şi acţiunile publice care s-au multiplicat în ultima vreme şi care subminează moralul angajaţilor instituţiei şi capacitatea BNM de a-şi exercita funcţiile în mod profesionist şi independent”, se spune într-un comunicat de presă emis de BNM.   Cât priveşte reţinerea şi audierea viceguvernatorilor BNM, Ion Sturzu şi Aurel Cincilei, BNM a comunicat că „aceşti colegi au dat dovadă de profesionalism şi dedicaţie, participând activ la reformarea sectorului bancar, proces de anvergură susţinut de partenerii externi ai Republicii Moldova”.  

„BNM a cooperat în măsură deplină cu organele de anchetă pe tot parcursul acestor ani, în dosarele şi anchetele intentate care vizează sectorul bancar – oferind toate materialele existente, documente, specialişti, explicaţii etc. – şi va continua să coopereze pe deplin. Ne punem speranţa şi încrederea în derularea unei anchete profesioniste şi obiective, care să identifice adevăraţii vinovaţi de frauda bancară.  În acelaşi timp, mizăm ca acţiunile de investigaţie să nu afecteze capacitatea BNM de a-şi îndeplini atribuţiile de supraveghere”, mai spun reprezentanţii BNM.

 „Noi suntem siguri că Banca Naţională este instituţia care a fost nemijlocit implicată în fărădelegile legate de furtul miliardului”, a afirmat procurorul general, Alexandru Stoianoglo.

Amintim că patru persoane din fosta şi actuala conducere a BNM au fost reţinute, joi, în dosarul fraudelor bancare. Este vorba despre fostul guvernator al BNM Dorin Drăguţanu, fosta viceguvernatoare a BNM Emma Tăbîrţă, actualii viceguvernatori Ion Sturzu şi Aurel Cincilei.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000