Bani.md

Reacția Rusiei! Consideră că la baza anulării creditului de 200 de milioane de euro stau „ambițiile” unor politicieni moldoveni sfătuiți din afară

Reacția Rusiei! Consideră că la baza anulării creditului de 200 de milioane de euro stau „ambițiile” unor politicieni moldoveni sfătuiți din afară

Viceministrul de Externe rus, Andrei Rudenko, a venit cu o reacție oficială, după decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM) de a declara neconstituțională încheierea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Rusia, ce presupunea un credit de 200 de milioane de euro pe care autoritățile noastre voiau să-i cheltuie în special pentru drumuri. Oficialul a declarat că situația este „regretabilă și trezește nedumerire”. Mai mult, la bază, ar fi „ambiții politice” ale unor politicieni sfătuiți din afară.

„Nedumerire, pentru că, în primul rând, partea moldovenească a venit cu o solicitare de împrumut. Rusia nu a influențat pe nimeni cu nimic. Și, în al doilea rând, negocierile privind Acordul în acest sens au avut loc deschis și transparent, începând cu noiembrie 2019. Cursul lor era mediatizat de presa din Republica Moldova. De ce la acea etapă nimeni nu a ridicat întrebarea neconstituționalității negocierilor?

Regretabilă, pentru că subiectul privind „creditul rusesc” a fost politizat. Pentru o echitate, merită să fie comparate condițiile de împrumut pe care le-a obținut Chișinăul de la Rusia, față de cele din alte state sau organizații. Dorința noastră de a ajuta Moldova, care ne este apropiată, este sinceră, mai ales atunci când aceasta se confruntă cu dificultăți economice care vor agrava criza pandemică. Este trist că în această țară sunt politicieni care, cel mai probabil, fiind sfătuiți din afară își pun mai presus propriile ambiții politice decât necesitățile reale ale cetățenilor moldoveni”, este reacția oficială a Federației Ruse.

Este de menționat că încă nu se cunoaște ce i-a făcut pe judecătorii constituționali să anuleze „creditul rusesc”. Decizia și argumentele incluse în ea vor fi disponibile pe site-ul oficial al CCM în decurs de cinci zile de la data pronunțării, în conformitate cu legislația în vigoare. Adică le vom citi la începutul acestei săptămâni.

Amintim că, la 23 aprilie curent, Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Federația Rusă, în sumă de 200 de milioane de euro, care a fost negociat de către guvernare.

În aceeași zi, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea de intrare în vigoare, a Legii date, după ce deputații opoziției din Grupul parlamentar Pro Moldova au sesizat Înalta Curte încă înainte de ratificarea Acordului de către Parlament.

Ulterior, CCM a declarat admisibile sesizările cu privire la legea ce prevede acordarea creditului rusesc, depuse și de deputații PAS și PPDA și a decis conexarea acestora într-o singură cauză, programând examinarea acesteia pentru ziua de 7 mai.

Ședința a durat circa 11 ore, după care s-a decis ca Acordul să fie anulat.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000