Retail: Sistemul de urmărire a produselor de tutun „track and trace” nu a fost discutat cu operatorii

21 Nov. 2022, 12:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Nov. 2022, 12:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Retailerilor din Moldova le sunt pregătite noi reguli de joc: autoritățile vor să introducă un sistem de urmărire și localizare „track and trace” pentru toate produsele din tutun. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat recent în Parlament în calitate de nou instrument de combatere a contrabandei. „Track and trace” prevede că toate pachetele produselor din tutun introduse pe piață trebuie să aibă un cod unic de identificare cu informații despre produs. Însă nu este vorba doar despre introducerea unui anumit tip de cod, ci și de dispozitive speciale și costisitoare pentru citirea acestuia, care vor trebui să fie instalate de către comercianți. Aceste planuri nu au fost discutate cu retailerii, informează Logos Press, scrie Mold Street.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în Moldova există peste 10.000 de magazine specializate în comerțul cu amănuntul, dintre care aproximativ jumătate sunt magazine alimentare. Aici, țigările sunt o marfă stabilă și cu un grad ridicat de lichiditate. Numai în Chișinău există peste 1,3 mii de magazine alimentare. Aproximativ 300 de puncte de vânzare cu amănuntul din întreaga țară sunt deținute de lanțurile „Linella”, „Supermarket Nr1”, „Metro”, „Kaufland”, „Green Hills”, „Fourchette”, „Local”, „Family Market”, „Jardi”, „Fidesco”, „Riga”, „Econom” etc.

Comerțul informal reprezintă aproximativ o sută de piețe, dintre care 38 sunt în capitală. Rețeaua de comerț angro include 2.500 de depozite, iar o treime dintre acestea sunt depozite de produse alimentare.

Toată această infrastructură de vânzare cu ridicata și cu amănuntul trebuie să se integreze cumva în sistemul „track and trace” prin instalarea de echipamente de scanare a țigărilor și a produselor din tutun la fiecare punct de vânzare.

Potrivit lui Dumitru Razloga, coproprietar al lanțurilor „Bonus” și „Local”, nimeni nu a discutat aceste planuri cu retailerii și nimeni nu a cerut părerea operatorilor. Majoritatea comercianților cu amănuntul nu cunosc încă despre intenția autorităților de a-i conecta la sistemul de „urmărire” a tutunului și este puțin probabil ca vreunul dintre ei să fie dispus să plătească pentru această inițiativă.

Potrivit lui Adrian Lazarencu, directorul general al lanțului „Fourchette”, împotriva contrabandei ar trebui să lupte autoritățile competente și nu retailerii:

„Moldova are cele mai stricte interdicții în ceea ce privește tutunul. În ce măsură acest lucru ajută la combaterea fumatului și a contrabandei nu se vede în practică. Mi se pare că ar fi mult mai eficient să luptăm utilizând factorul de preț, dar nu și cel de interdicție. În ceea ce privește introducerea sistemului „track and trace”, retailul nu va da niciun ban pentru el. Trebuie să înțelegem că produsele din tutun nu sunt cele mai ușoare produse pentru comercianții cu amănuntul: acestea nu trebuie doar să fie cumpărate și disponibile, ci și vândute în condiții speciale. Mai întâi, legea antitutun ne-a impus casetele de vânzare suspendate, apoi a venit „interdicția de expunere”, cu instalarea dulapurilor închise în zonele de casă ale magazinelor. Și, în fiecare caz, au existat costuri mari, care au fost întotdeauna suportate de importatori și producătorii de tutun. Dacă suntem obligați să lucrăm cu „track and trace”, aceste costuri vor fi suportate din nou de companiile de tutun. Totuși, trebuie să fie clar că această afacere nu poate fi presată la nesfârșit, trebuie să existe o limită sănătoasă, altfel industria va pierde acești furnizori”.

În Uniunea Europeană, sistemul de „urmărire și localizare” a tutunului a fost dezvoltat și a trecut printr-un proces de consultare cu mediul de afaceri timp de aproape doi ani. Drept urmare, executivul european a votat pentru a pune în aplicare sistemul „track and trace” pentru țigaretele convenționale până în mai 2019, iar pentru tutunul încălzit și produsele conexe – până în 2024.

Moldova are un scenariu diferit. Acest document nu a fost pus la dispoziția publicului pentru consultare și nu conține nici dispozițiile tehnice pentru punerea în aplicare a sistemului, nici costurile de implementare. În plus, versiunea moldovenească a sistemului „track and trace” prevede că acesta se va aplica tuturor produselor din tutun și va fi implementat în 12 luni, în timp ce UE prevede o perioadă de tranziție pentru diferite categorii de tutun.

Contrabanda cu tutun costă scump Europa: 10 miliarde de euro pe an în taxe pierdute. În Moldova, „contrabanda” cu țigări este de 4% (date pentru anul 2021). Având în vedere această cifră și reticența pieței de a pune în aplicare decizii pripite, inițiativa oficialilor ridică o serie de întrebări.

„LP” le-a adresat lui Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie. El a precizat că, dacă proiectul de lege va fi adoptat, este posibil ca sistemul de urmărire și localizare să fie implementat în 24 de luni, în loc de un an, așa cum s-a propus anterior. În ceea ce privește finanțarea sistemului, deocamdată este prea devreme pentru a vorbi despre un buget. Autoritățile speră să primească sprijin din partea partenerilor europeni, inclusiv în ceea ce privește resursele financiare.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 14:34
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 14:34 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Dragă Femeie,
manageră, coordonatoare de echipe, traineră, antreprenoare, profesionistă în resurse umane, profesoară, artistă, fotografă, designeră, arhitectă sau din oricare alt domeniu cum ar fi aviatoare, ingineră, creatoare sau inovatoare,

Trăiești în ultima perioadă provocări precum:

 • epuizare profesională, oboseală și pierderea echilibrului,
 • dezorientare, haos și reacții bazate pe frică, impulsivitate și nesiguranță,
 • nesiguranță emoțională și fizică, neîncredere și blocaje în echipă provocate de procese schimbărilor organizaționale.

Te-ai gândit vreodată la rolul tău de femeie lideră care poate aduce pace, ordine, flux, stare de bine și productivitate în companie, organizație, comunitate sau familie?

Vrei să recunoști și să aplici principiile sistemice și stilul etic de leadership – prin metode noi de înțelegere, acțiune și conviețuire organică?

Dorești să crești și să contribui prin înțelegere și gândire sistemică acum, când multe lucruri sunt neclare și generează stări incerte și de haos, instabilitate și situații neprevăzute?

Te invităm să fii alături de noi în cadrul Programului Inovativ de formare pentru femei lidere „Leadership sistemic – conectare, creștere și contribuție”. Genericul programului este „Femeile aduc PACEA – Prezență, Atitudine, Conectare, Echilibru, Acțiune”.

Programul se bazează pe trei direcții

 1. Leadership sistemic pentru a putea facilita cu mai multă ușurință și coerență fluxul de încredere și motivatie în contextele personale și profesionale;
 2. Stil de leadership etic bazat pe comunicare nonviolenta;
 3. Antifragilitatea prin fotografie în contexte actuale.

Ce îți propunem?

 • Să înveți și să aplici cu înțelepciune principiile sistemice care guvernează relațiile și sistemele umane
 • Să practici în activitatea ta cu profesionalism și integritate gândirea sistemică;
 • Să ai suficientă încredere și expertiză să aplici stilul etic de leadership și mai ales să fii tu însăți;
 • Să aparții unei comunități pentru care nu doar creșterea, ci și contribuția este importantă.

Vom crea împreună o strategie de transmitere a ștafetei între generații de femei ale acestui pământ, printr-o suită de întâlniri într-un cadru de:

 • Sesiuni față în față – Învățare experiențială
 • Mentorat 1:1;
 • Supervizare de grup online;
 • Fundamentare a comunității „NE PASĂ în Moldova”.

Ce îți oferim ție?

 • O călătorie de formare continuă, intensivă, care generează rezultate
 • Recunoașterea cunoștințelor existente deja, integrarea lor la un alt nivel
 • Abilitatea de a gândi sistemic și de a obține rezultate cu echipe motivate
 • Extinderea rolului profesional prin includerea atitudinii sistemice
 • Conectarea cu curajul si orientare permanentă către soluții eficiente și creative
 • Echilibru și empatie pentru flux și integrare in companie, instituție, comunitate
 • Creativitatea de a lucra atât individual cât și împreună
 • Bucuria de a parcurge un curs transformațional de dezvoltare personală

Care este mărimea grupului?

 20-22 femei de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a permite o abordare individualizată a nevoilor fiecărei participante.

Cât durează?

3 luni, din 15 decembrie 2022 până în 15 martie 2023.

Cand sunt modulele sesiunilor față în față?

 • Modulul I: 16 – 17 decembrie 2022
 • Modulul II: 19 – 20 ianuarie 2023
 • Modulul III: 16 – 17 februarie 2023
 • Modulul IV: 24 – 26 februarie 2023
 • Evaluarea finală: 10 martie 2023

Unde vor fi sesiunile de training?

În Chișinău. Locația exactă va fi anunțată ulterior.

Care este structura programului?

 • 10 zile de training cu experți internaționali
 • 16 ore de sesiuni supervizare online de grup (4 sesiuni a câte 4 ore fiecare)
 • 2 ore de mentorat individual online cu unul dintre traineri
 • Elaborarea Reflective Notes (Practica Reflecției)
 • Recenzie și prezentarea în grup a unei cărți
 • Evaluare finală (feedback si feedforward de la mentori)
 • Test grilă și prezentarea inițiativei proprii – 10 martie

Cine sunt experții?

Învățarea din experiență, antifragilitatea, reflecția și viziunea individuală pentru a conviețui și a contribui într-o comunitate sănătoasă, durabilă, care-și respectă trecutul, prezentul și viitorul, fac parte din contextele facilitate de către experții proiectului:

 • Oana Tănase – coach profesionist cu o experiență în domeniu de 8 ani.

Înainte de a deveni coach, a activat 6 ani în industria software unde a coordonat procese de vânzare consultativă. După peste 10 ani petrecuți în organizații, a decis să își asume un nou rol – acela de coach și facilitator. Din acest spațiu susține creșterea și transformarea sustenabilă a organizațiilor, principalele arii de competență fiind facilitarea sistemică, coaching executiv și constelatii organizationale.

 • dr. Letiția Lucescu – Cognitive Behavioural Coaching, MCC, expertiză internațională de coaching și facilitare de 20+ ani.

Arie de expertiză:

 • agilitate (creatorul unui model de diagnoză și dezvoltare a agilității în context organizațional);
 • coaching și formare (coordonează un program modular de formare în coaching). Program acreditat internațional;
 • abilități de comunicare în organizații (coordonează un program modular: disonanțe cognitive, comunicare asertivă, agilitate emoțională, neuroștiința dezvoltării personale); Program acreditat internațional;

 

 • Cristina Irian – cercetător în domeniul artelor vizuale, curator și artist care lucrează cu fotografia, arhive și material multimedia.

A studiat antropologie vizuală la București și la Perugia. Este doctor în arte vizuale al UNARTE. Împreună cu membrii asociației Omnia Photo, artiști, cercetători și instituții culturale partenere desfășoară proiecte de documentare vizuală, recuperare de arhive fotografice, proiecte docu-artistice participative, ateliere de fotografie veche și istoria fotografiei. Cel mai recent demers al său desfășurat în 2022, „#mili-eu: Ileana, bunica domnului B.” include o serie de obiecte personale, mileuri și material fotografic de familie ale Ilenei, o femeie care s-a ocupat toată viața de casă și de familia sa, toate integrate în spațiul contemporan sub forma unor instalații vizuale. Ideea de fotografie de familie țesută în milieu a pornit de la un proiect despre lucrul de mână practicat de femeile din România în secolul trecut. Scopul acestui demers experimental îl constituie încercarea de a înțelege și de a exemplifica modul în care obiecte personale fragile sunt și pot fi folosite pentru a comunica, a păstra amintiri și a provoca narațiuni vizuale în contexte interpersonale.

 • Angela Ciocîrlan – Coach4BUNAstare

Lucrează cu și pentru oameni de mai bine de 20 ani, în grupuri și individual, cu organizații naționale și internaționale. Este o lideră activă prin asumarea responsabilităților și învățarea din mers. Este fondatoarea și președinta Asociației Obștești „FĂCLIA”, care a crescut rânduri de voluntari care azi sunt profesioniști, a realizat peste 80 de de proiecte pentru educația și dezvoltarea oamenilor și comunităților. FĂCLIA este lumina care face văzută calea personală, stilul personal și ariile vieții care pot fi îmbrățișate ca perspective noi. Are experiență în training, design de programe educaționale, conferințe și proiecte de trezire a spiritului de cetățeni activă. În calitate de manager de proiecte a creat și co-creat proiecte internaționale cu strategii pentru abilitare socio-economică și incluziune, modele de ghidare în carieră și formare profesională, programe de leadership, evenimente educaționale.

Care este investiția ta?

Pentru tine acest program este gratuit. În cadrul proiectului asigurăm cazarea, alimentația și materialele disponibile.

Prima noastră inițiativă „NE PASĂ în Moldova”:

Deoarece aducem PACEA, lansăm acțiunea de sprijin și suport pentru femeile supraviețuitoare ale violenței în familie, prin abilitarea economică a acestora și integrarea în comunitate.

Astfel, te invităm să oferi un Bon de suport (50 euro) în semn de solidaritate și compasiune pentru alte femei. Contribuția din partea ta va fi supravegheată de comitetul inițiativei și va fi realizată post program. Mai multe detalii le putem discuta individual.

Dacă dorești să aplici liber și conștient principiile leadershipului sistemic, să împărtășești cu generozitate și responsabilitate pentru viitor din expertiză acumulată, această oportunitate este chiar pentru tine!

Aplică acum la Programul dedicat Femeilor Lidere sau Lidere în devenire

https://docs.google.com/forms/d/1OAfDeRPioRKAkxUNQxNCdBEQQXwXCwk0VKHTnZSBKFY/edit

Pentru detalii ne găsești la numărul de telefon 069724815

„Acest demers este dezvoltat în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor prin Alianța de Conectare pentru Reziliență Pretutindeni în Moldova” (NE PASĂ în Moldova), finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Oficiului pentru Afaceri Externe și Commonwealth al Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO).

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău