Bani.md

Revoltător: Cât lapte (NU) se conține în produsele lactate moldovenești pe care le cumpărăm zi de zi?

Revoltător: Cât lapte (NU) se conține în produsele lactate moldovenești pe care le cumpărăm zi de zi?

Expertiza produselor lactate proaspete, efectuate în laboratorul de testare a produselor alimentare de la Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, a arătat rezultate senzaționale: un număr mare de produse lactate nu conțin aproape deloc grăsimi din lapte.

Potrivit Logos Pres, monitorizarea a avut loc doar din perspectiva prezenței grăsimilor străine în produsele lactate. Pentru examinare au fost selectate 126 de produse lactate, preponderent mărfuri cu un conținut ridicat de grăsime specificat pe ambalaj, acestea fiind cumpărate din diverse magazine.

Astfel, au fost examinate diferite tipuri de produse: unt, smântână, lapte, brânzeturi, caș, cremă de brânză, lapte, iaurt, lapte condensat, frișcă...

Toate au fost produse de la 45 de întreprinderi de prelucrare din Moldova, Ucraina, Belarus, România, Bulgaria, Polonia, Germania, Danemarca și Finlanda. Printre cele mai importante procesoare din Moldova incluse în studiu au fost  „JLC”, „Lapte Mark”, „Lactis”, „INLAC”, „Lapmol”, „Fabrica din Drochia”, „Fabrica de brinzeturi Soroca”, „Fabrica de brinzeturi Cahul”, „Incomlac” , „Sana”.

Potrivit rezultatelor, un sfert din eșantioanele prezentate nu au trecut testul.

Vezi AICI rezultatele pentru fiecare produs în parte.

Cea mai gravă situație, în cazul căreia conținutul de grăsime străine a fost cel mai mare, a fost la compania JLC. În majoritatea produselor sale, grăsimea vegetală a depășit normele admise. Conform normelor aprobate, aceasta ar trebui să fie sub 5% din fracțiunea totală de grăsime.

Redacția bani.md a telefonat pe numărul afișat pe pagina oficială a companiei pentru ca reprezentanții JLC să comenteze rezultatele acestui studiu, însă nimeni nu a răspuns la apelurile noastre. 

Rezultatele au arătat că în brânza de vaci "De casa JLC" , de 6%, grăsime din lapte aproape că nu a fost găsită: ponderea de grăsimi vegetale a ajuns la 95,8%. În brânza "Făguraș" de 5%, această cifră a fost de 93,2%. În "Grăuncior" de 4%, nivelul grăsimilor vegetale a fost de 89,3%, în "Gingășie" - 89%.

De fapt, grăsime din lapte în aceste produse populare și foarte profitabile s-a dovedit a fi nu mai mult de 10%.

În brânza degresată „Fitness”, de la JLC, au fost găsite grăsimi din lapte de 0,5 %, deși, prin definiție ar trebui să conțină zero grăsimi. Chiar și așa, cota de grăsime vegetală a fost de 79,5%.

O situație bizară a fost scoasă la iveală la produsele „Lactis”. În untul de 82,5%, proporția de grăsimi străine nu a fost exagerată – în proporție de 6%. Totuși, în același unt, cu aceeași fracție de grăsime, dar produs pentru rețeaua de supermarketuri „Nr1”, aceste grăsimi au fost găsite în proporție de peste 7%. Și este puțin probabil ca retailerul sau furnizorul să știe acest lucru.

În iaurtul  „Voinicel” au fost găsite grăsimi străine în proporție de 18,3%.

În brânzica din linia „Mic Vis”, de la JLC, nivelul grăsimilor vegetale a fost depășit de câteva ori. De altfel, în brânzica cu indicația de 0% grăsimi, au fost găsite 7% de grăsimi, dintre care 37,8% sunt grăsimi vegetale. De asemenea, în brânzica cu indicația de 4% și 7%, proporția de grăsimi vegetale este de 25,5% și 48,6%.

Revoltător: Cât lapte (NU) se conține în produsele lactate moldovenești pe care le cumpărăm zi de zi?

Citește și:

Tu știi ce ”unt” mănânci? JLC duce în eroare consumatorii cu ”Spred Deosebit”, iar ANSA deschide o anchetă

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000