Rezultatele primului trimestru! ME și ODIMM au susținut 212 proiecte investiționale și de extindere a afacerilor

07 Apr. 2022, 18:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
07 Apr. 2022, 18:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministerul Economiei (ME) și Organizația pentru Dezvoltarea Afacerilor Mici și Mijlocii (ODIMM) susțin dezvoltarea mediului de afaceri autohton. Doar în primul trimestru al anului 2022, către antreprenorii autohtoni, prin intermediul programelor de stat gestionate de ODIMM au fost debursate 32 de milioane de lei.

Astfel, în primele trei luni ale anului curent au fost susținut 212 proiecte investiționale și de extindere a afacerilor. De asemenea, de la începutul lunii decembrie au fost aprobate și încheiate 308 contracte cu antreprenorii din Republica Moldova. Valoarea contractelor este de 61 milioane de lei și urmează să genereze investiții de cel puțin 120 de milioane de lei în economia națională.

În ceea ce privește garanțiile financiare, în primul trimestru al anului 2022, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor au fost emise 134 de garanții financiare în valoare de 109 milioane de lei, care asigură gaj pentru un portofoliu de credite în valoare de 286 milioane de lei.

Apelurile de grant recent lansate de către ODIMM:

 1. 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍 𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑻𝒊𝒏𝒆𝒓𝒊
 2. Apel de grant deschis în perioada 21.03.2022 – 17.04.2022;
 3. 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍 𝑭𝒆𝒎𝒆𝒊 𝒊̂𝒏 𝒂𝒇𝒂𝒄𝒆𝒓𝒊
 4. Apel de grant deschis în perioada 06.06.2022 – 19.06.2022;
 5. 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒔𝒖𝒔𝒕̦𝒊𝒏𝒆𝒓𝒆 𝒂 𝒂𝒇𝒂𝒄𝒆𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒄𝒖 𝒑𝒐𝒕𝒆𝒏𝒕̦𝒊𝒂𝒍 𝒊̂𝒏𝒂𝒍𝒕 𝒅𝒆 𝒄𝒓𝒆𝒔̦𝒕𝒆𝒓𝒆 𝒔̦𝒊 𝒊𝒏𝒕𝒆𝒓𝒏𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆
 6. Apel de grant deschis în perioada 04.04.2022 – 08.05.2022;
 7. Apel de business voucher deschis permanent;
 8. 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒆𝒄𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒛𝒂𝒓𝒆 𝒂 𝑰̂𝑴𝑴-𝒖𝒓𝒊𝒍𝒐𝒓
 9. Apel de grant deschis în perioada 16.05.2022 – 10.06.2022;
 10. 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒂𝒕𝒓𝒂𝒈𝒆𝒓𝒆 𝒂 𝒓𝒆𝒎𝒊𝒕𝒆𝒏𝒕̦𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒊̂𝒏 𝒆𝒄𝒐𝒏𝒐𝒎𝒊𝒆
 11. Apel de grant deschis permanent;
 12. 𝑷𝒓𝒐𝒈𝒓𝒂𝒎𝒖𝒍 𝒅𝒆 𝒕𝒓𝒂𝒏𝒔𝒇𝒐𝒓𝒎𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒊𝒈𝒊𝒕𝒂𝒍𝒂̆
 13. Apel de grant deschis permanent începând cu 03.05.2022.

Realitatea Live

29 Nov. 2022, 05:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2022, 05:32 // Actual //  Lupu Eduard

Generalul australian Mick Ryan, expert în strategie militară a realizat o analiză privitoare la metodele folosite de Serghei Surovikin, generalul „Armaggedon”, pus de Putin în fruntea campaniei militare ilegale din Ucraina.

Reputatul ofițer australian încearcă să atragă atenția că analiza superficială a acțiunilor armatei ruse poate fi dăunătoare în tentativa de a înfrânge militar Moscova.

„O mare parte din relatările despre Ucraina se concentrează pe „ruși” ca pe o masă amorfă. Realitatea este că, chiar și în instituțiile militare inadecvate în ofensivă, există organizare, control și comandă de la vârf. Comandanții militari contează.

În proiectarea viitoarelor operațiuni, liderii și planificatorii militari ucraineni nu se vor uita doar la capacitățile militare și dispoziția în teren a trupelor rusești. Ei vor evalua modul în care filozofia de comandă a lui Surovikin ar putea avea impact asupra viitoarelor operațiuni ucrainene.

Ca atare, trebuie să-l înțelegem pe comandantul inamicului. Dacă îi deslușim stimulentele și motivațiile, îi putem anticipa strategia și planurile. Mecanismele prin care să fie înfrânt sau care să prevină acțiuni militare eficiente rusești în Ucraina pot fi apoi construite”, își începe expunerea generalul Mick Ryan.

Surovikin comandă o armată epuizată, are probleme de moral și a fost uzată constant în ultimele 9 luni. În timpul iernii, ofițerul rus specializat în Siria în distrugerea infrastructurii civile și uciderea cetățenilor de rând, unde și-a câștigat supranumele de „generalul Armageddon”, va trebui să apere teritoriul deja ocupat ilegal și „va face tot ce poate să-și păstreze forța, să reconstituie unități distruse și să construiască o rețea logistică rezistentă”.

„Surovikin va căuta o mai bună aliniere între obiectivele politice ale lui Putin și capacitatea militară a forțelor armate ale Rusiei. Aceste două lucruri au fost prost aliniate de la începutul războiului; această nealiniere a jucat un rol important în performanța slabă a armatei ruse.

Obiectivele politice ale lui Putin în luna februarie a acestui an au fost mult mai mari decât au fost capabile să atingă micile forțe terestre și aeriene ruse, prea dezagregate. Concentrarea puterii de luptă în Donbas la jumătatea anului 2022 a fost o demonstrație că rușii au înțeles acest lucru.

Dar vedem, mai nou, un fel de „întâlnire la mijloc” între politică și armată. Din punct de vedere politic, Rusia mobilizează oamenii și industria pentru a oferi o capacitate militară mai mare pentru operațiunile militare ucrainene.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău