Bani.md

România, condamnată la CEDO! Un bărbat a fost bătut de polițiști pentru că nu a vrut să se legitimeze

România, condamnată la CEDO! Un bărbat a fost bătut de polițiști pentru că nu a vrut să se legitimeze foto: Mediafax.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, România în cazul lui Victor Stanciu, în vârstă de 60 de ani, care a fost săltat de acasă de doi poliţişti, dus la secţie şi bătut, deoarece n-a vrut să se legitimeze, potrivit APADOR-CH, reprezentantul victimei la CEDO. Statul roman este obligat să achite  despăgubiri de 9.000 de euro și toate cheltuielile de judecată.

Cazul Victor Stanciu vs. România (70040/13) a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în 2013, după ce justiţia română a considerat că tratamentele degradante pe care poliţia le-a aplicat cetăţeanului sunt acceptabile, dacă acesta se opune încătuşării.

Totul a început după ce o vecină l-a reclamat la poliţie pe Victor Stanciu pentru că îşi scosese pe holul blocului nişte lucruri din casă în timp ce zugrăvea. Deşi nu avusese loc niciun conflict între vecini, pe 11 decembrie 2011 doi poliţişti au venit la locuinţa lui Stanciu, iar când acesta le-a deschis, agenţii i-au cerut să se legitimeze, fără să se prezinte şi fără să-i spună ce caută la uşa lui.

"Pentru că nu i s-a spus de ce trebuie să se legitimeze, Stanciu a îndrăznit să le răspundă poliţiştilor cu un «altădată», ceea ce i-a înfuriat pe aceştia. L-au culcat la pământ şi încătuşat, ca să-l ducă la poliţie. Speriată de agresivitatea poliţiştilor, concubina domnului Stanciu i-a căutat actele şi le-a dat poliţiştilor: cartea de identitate, talonul de pensie de handicap, legitimaţia de revoluţionar. Poliţiştii au luat şi actele, şi pe Victor Stanciu la secţie. Conform declaraţiilor reclamantului, poliţiştii l-au bătut pe holul secţiei de poliţie cu pumnii, picioarele şi cu bastonul, în aproape toate zonele corpului, timp de zece minute. Din cauza durerilor, omul a făcut pe el. În bătaie i-au distrus telefonul şi i-au rupt hainele de pe el", arată APADOR-CH, într-un comunicat de presă remis marţi Mediafax.

Victor Stanciu a făcut reclamaţie împotriva poliţiştilor, însă după o anchetă sumară, procurorul a decis neînceperea urmăririi penale a celor doi.

Ulterior, Victor Stanciu i-a dat în judecată pe cei doi poliţişti, însă procurorul de şedinţă şi judecătorul, deşi nu au negat că poliţiştii au folosit forţa, au considerat-o justificată în condiţiile în care cetăţeanul s-a opus încătuşării.

CEDO consideră că a fost violat articolul 3 din Convenţie, că tratamentele aplicate lui Victor Stanciu de către poliţişti se încadrează la tortură şi tratamente inumane şi degradante şi că, în acest caz, statul nu a făcut o anchetă efectivă pentru a descoperi şi pedepsi vinovaţii.

Statul român va trebui să-i plătească lui Victor Stanciu despăgubiri în valoare de 9.000 de euro, plus cheltuielile de judecată, mai arată APADOR-CH.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000