Rușii își freacă palmele. Moldova caută gaz. Comisia pentru Situații Excepționale – în ședință

22 Oct. 2021, 15:43
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
22 Oct. 2021, 15:43 //  //  Lupu Eduard

Comisia pentru Situații Excepționale se întrunește în ședință, după ce Parlamentul a votat starea de urgență în sectorul energetic pentru 30 de zile.

Deputații au votat, în ședința de astăzi a Parlamentului, starea de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 30 de zile. Starea de urgență a fost anunțată în dimineața zilei de astăzi de premierul Natalia Gavrilița, care a spus că în Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de gaze de 16 mil. metri cubi, iar necesarul de metan este acoperit în proporție de 67%.

În cadrul ședinței parlamentului, Gavrilița a menționat că gaz există, iar în după-amiaza zilei de astăzi urmează să fie analizate ofertele depuse de traideri după ce Energocom a fost mandat să lanseze licitația de achiziție. Dînsa a dat asigurări că gaz exită, iar Republica Moldova urnmează să îl achiziționoeze.

Premierul a mai adăugat că deși Moldovagaz are menirea să asigure țara cu gaz, nu se se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze suuntem impuși să ne mișcăm mai repede pe planul de alternativă.

Ieri, o delegație a Republicii Moldova a mers la Moscova pentru a discuta livrarea gazului, dar fără vreun rezultat. Gavrilița a menționat că încă se discută cu concernul rus. Paralel se duc negocieri și cu alți furnizori de gaze pentru a suplini deficitul de metan.

Autoritățile nu au dat deocamdată detalii despre ce vreea Moscova de la Chișinău pentru a livra gaze. Experții în energetică suțin, însă, că de fapt Rusia insită pe soluționarea rapidă a conflictului transnistrean și împovărarea bugetului de stat cu datoria pentru gaze.

Realitatea Live

23 Ian. 2022, 14:17
 // Categoria:  // Autor:  Lupu Eduard
23 Ian. 2022, 14:17 //  //  Lupu Eduard

În contextul deciziilor aprobate de către Comisia Teritorială Extraordinară de Sănătate Publică (CTESP) din raionul Orhei, Guvernul Republicii Moldova vine cu câteva precizări importante: deciziile anunțate de către CTESP Orhei sunt nule, iar derogarea de la deciziile Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) sunt o încălcare a legii.

La data de 21 ianuarie curent, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a raionului Orhei s-a întrunit în ședință, iar membrii acesteia au venit cu decizii care contravin cu cele aprobate la nivel de țară, ceea ce este un abuz. Deciziile CTESP Orhei prin care se permit în continuare desfășurarea procesului de studiu în cadrul instituțiilor de învățământ general și a instituțiilor extrașcolare cu prezența fizică a elevilor și desfășurarea fără restricții a evenimentelor publice și de evenimentelor de familie cu participarea unui număr mare de oameni, sunt nule.

Doar Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) este autoritatea care stabilește regulile în situația de criză creată de pandemia COVID-19. Din componența acesteia fac parte conducători ai mai multor instituții ale statului implicate în gestionarea pandemiei, medici epidemiologi și specialiști în medicină clinică. Fiecare decizie este discutată, argumentată, raportată la experiența altor țări, dar și la recomandările organizațiilor internaționale, cum ar fi Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică (CTESP) sunt comisiile la nivelul autorităților locale. Hotărârile CNESP sunt obligatorii pentru CTESP.

Guvernul a dispus ca instituțiile specializate ale statului să verifice legalitatea tuturor acțiunilor întreprinse de CTESP Orhei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău