Rușii vor să-și salveze economia! Parlamentul a adoptat un pachet de legi împotriva sancțiunilor occidentale

04 Mart. 2022, 16:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Mart. 2022, 16:49 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Parlamentul rus a adoptat vineri un pachet de legi destinate să contracareze efectele sancţiunilor occidentale asupra economiei ţării, decise după invazia în Ucraina.

Pachetul de legi este disponibil pe site-ul Dumei de Stat și este destinat să „crească stabilitatea economiei ruse, precum şi să-i protejeze pe cetăţeni faţă de sancţiuni”.

Conform nilor legi, guvernul poate cește pensiile și salariul minim „atunci când este necesar”. De asemenea, asupra inspecțiilor la IMM-uri va putea fi instituit un moratoriu, extins până la sfârşitul anului 2024 pentru companiile IT. Textul introduce de asemenea un sistem simplificat de achiziţionare a medicamentelor, precum şi o listă extinsă a acestora.

De asemenea, noile legi propun o procedură simplificată de „buyback”, între care cumpărarea de către o întreprindere a propriilor acţiuni. Preţul acţiunilor întreprinderilor ruse fiind puternic depreciat, chiar redus la zero, aceasta le-ar permite să le cumpere cu preţuri mici pentru a se consolida.

Legea prevede de asemenea o suspendare a rambursării datoriilor pentru cetăţeni şi IMM-uri în 2022, o măsură deja introdusă la începutul pandemiei de coronavirus.

O altă regulă prevăzută presupune prelungirea unei amnistii asupra capitalurilor în vigoare de mai mulţi ani, permiţând ruşilor să-şi repatrieze bunuri şi capitaluri deţinute în străinătate fără a risca urmărirea penală.

„Economia ne priveşte pe toţi, priveşte starea tuturor cetăţenilor şi lovituri sunt dirijate împotriva economiei noastre care trebuie amortizate şi minimizate. Asupra acestor aspecte guvernul şi preşedintele îşi concentrează atenţia în prezent, a declarat Peskov.

De asemenea, se fac modificări în Codul Fiscal cu privire la posibilitatea prelungirii termenelor de plată a impozitelor la nivel federal și regional.

Realitatea Live

26 Sept. 2022, 17:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Sept. 2022, 17:55 // Actual //  Lupu Eduard

Analiștii occidentali nu cred că Vladimir Putin își va duce la capăt amenințările cu folosirea armelor nucleare, în contextul răzbiului din Ucraina. Aceștia cred că dictatorul de la Kremlin nu va fi lăsat de aliații săi să folosească armele de distrugere în masă. Ei cred că este vorba despre o cacealma prin care Putin încearcă un nou șantaj la adresa țărilor occidentale, după amenințarea cu tăierea gazelor care nu a mers foarte bine.

Mai mulți analiști consideră că Vladimir Putin joacă la cacealma atunci când amenință cu folosirea armelor de distrugere în masă. Tot în acest context prezintă și mobilizarea celor 300.000 de rezerviști ruși care urmează să fie trimiși în război, pe frontul din Ucraina.

Experții cred că este reacția unui lider care minte sau care nu înțelege în ce situație se află. Aceștia sunt de părere că aliații săi nu l-ar lăsa să folosească armele nucleare și să pună în pericol inclusiv existența statului rus.

Peter Duncan, profesor la Școala de Studii Slave și Est-Europene de la University College London (UCL), este de părere că aliații lui Putin l-ar elimina înainte ca acesta să-și pună în practică amenințările cu folosirea armelor nucleare. În opinia sa, Putin este rupt de realitate, când face se folosește de amenințarea nucleară.

„Pur și simplu nu înțelege nici Rusia, nici ceea ce gândesc oamenii în străinătate, cu alte cuvinte de pretutindeni. Și de aceea fac greșeală după greșeală”, a declarat Peter Duncan.

Profesorul britanic este de părere că acest lucru se datorează în parte faptului că aliații lui Putin și propriul său serviciu de securitate se tem de el și îl induc în eroare. Aceștia îi prezintă o altă situație de fapt decât cea reală, astfel că Putin nu are informații corecte despre ceea ce se întâmplă pe teren în Ucraina.

„Oamenilor le este frică să-i spună adevărul. În special, FSB – Serviciul de Informații al Rusiei – se teme să-i spună adevărul, așa că el nu știe ce se întâmplă”, spune Peter Duncan.

Expertul crede că aliații lui Vladimir Putin vor interveni înainte ca acesta să apese butonul nuclear și probabil chiar îl vor elimina, dacă va încerca să meargă până la capăt. În acest scenariu, profesorul crede că aceștia „ar trebui să atragă oameni din FSB care să-i ajute să-l omoare pe Putin”.

„Încă cred că, dacă Putin ar începe să folosească arme nucleare, sau dacă i-ar ordona lui Șoigu (ministrul Apărării) și Gherasimov (șeful Statului Major al Forțelor Armate) să folosească arme nucleare, nu să le desfășoare, ci să le folosească undeva în Ucraina, cred că este foarte probabil ca [ei] să refuze și apoi să fie nevoiți să meargă împotriva lui Putin și să-l omoare pentru că nu ar fi ascultat de un ordin”, a detaliat Duncan, după cum relatează publicația spaniolă 20 Minutos, conform Rador.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău