Ruslan Flocea „zburat” de la șefia CNA

18 Nov. 2021, 18:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Nov. 2021, 18:14 // Actual //  Lupu Eduard

Ruslan Flocea, directorul Centrului Național Anticorupție a fost demis de la șefia instituțiței cu votul deputaților fracțiunii PAS după ce președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități din Parlament, Olesea Stamate, a prezentat un raport de activitate a CNA. Documentul constată o activitate nesatisfăcătoare a centrului în perioada anilor ianuarie 2016 – septembrie 2020.

„Din anul 2019 și până în prezent nu a fost înaintat niciun dosar la Procuratură pentru îmbogățire ilicită și spălare de bani. Consatatăm o activitate inefientă a activității de combatere a corupției și a faptelor de comportament corupțional”, a menționat Stamate.

Vasile Bolea de la PSRM a spus că guvernarea de câteva luni face evaluări, dar asta nu e decât acapararea instituțiilor statului prin numirea în funcții a rudelor. „De la acestă tribună vreau să fac o mică evaluare a acestei guvernări. Este o guvernare dezastru. La Ministerul Sănătății cresc morții în fiecare zi. La Ministerul Muncii majorarea pensiei este un fake electoral. La Ministerul de Interne ați adus toți ortacii lui Plahotniuc. La Ministerul de Reintegrare, Kulmiski a părăsit titanicul vostru. La Ministerul Economiei ne-a fericit pe toți că inflația va fi de 15% în anul 2022. Ministerul Mediului s-a distanțat de catastrofa de pe Nistru”.

Directorul CNA, Ruslan Flocea urma să fie audiat astăzi în Parlament, dar nu s-a prezentat. „Nu voi da curs invitației de a participa în plenul Parlamentului la un exercițiu formal, din moment ce decizia de a mă demite a fost deja luată”.

La 24 august curent, majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Centrul Național Anticorupție.

Modificările înaintate de deputații PAS prevăd ca directorul Centrului va fi numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, cel puțin 51 de deputați, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Astfel, candidatul la funcţia de director al CNA nu va mai fi selectat pe bază de concurs organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, cu atragerea în calitate de observatori a reprezentanţilor societăţii civile sau a reprezentanţilor mediului academic, așa cum a fost până în prezent.

Ruslan Flocea a fost numit la șefia CNA prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 104 din 31 iulie 2019, în urma votului majorităţii deputaţilor aleşi.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău