Bani.md

SA Franzeluța, inclusă în lista de interdicție a agenților economici: Nu va putea participa la licitații în următorii 3 ani

SA Franzeluța, inclusă în lista de interdicție a agenților economici: Nu va putea participa la licitații în următorii 3 ani

Cel mai mare combinat de panificație din Republica Moldova, întreprinderea „Franzeluța”, a fost inclusă în lista de interdicție a operatorilor economici a Agenției Achiziții Publice. Astfel, conform deciziei, SA Franzeluța nu va avea dreptul de a participa la licitațiile publice organizate în următorii trei ani ( până la 18.06.2021).

Agenția Servicii Publice a luat această decizie la 18 iunie 2018. Conform informațiilor, temei pentru includerea în lista operatorilor economici interziși a fost prezentarea de către compania a actelor false în cadrul procedurilor de achiziții publice.

Decizia a fost luată după ce Direcția Educație, Tineret și Sport a venit cu o solicitare în acest sens.  

Potrivit reprezentanților combinatului de panificație, SA Franzeluța a participat în luna iunie 2017 la o licitație deschisă inițiată de Direcţia Educaţie, Tineret şi Sport sectorul Centru, în cadrul căreia a prezentat un certificat privind lipsa restanțelor față de bugetul public național. Agenția Achiziții Publice menționează în decizia sa că documentul nu corespundea realității, în timp ce S.A. „Franzeluţa” dă asigurări că  „la data de 13.06.2017 nu avea careva restanţe faţă de bugetul public naţional, şi nici în alte perioade, fiind un contribuabil de bună-credinţă”.

Drept dovadă compania prezintă o scrisoare a Serviciului Fiscal de Stat, în care se confirmă faptul că la data de 13.06.2017, Franzeluța a avut un sold restant de 73,36 lei,iar datoriile mai mici de 100 de lei nu se consideră a fi restanță față de bugetul public național.

 

SA Franzeluța, inclusă în lista de interdicție a agenților economici: Nu va putea participa la licitații în următorii 3 ani

 

De altfel, Franzeluța susține că în certificatul respectiv ar fi fost indicată o dată eronată, fapt ce se datorează factorului uman, care „este unul inerent în activitatea de zi cu zi a persoanelor”.

E o eroare pur tehnică şi ne exprimăm regretul că ea a stat la baza apariţiei unor informaţii ce aduc prejudiciu imaginii Combinatului. Acest fapt însă nicidecum nu presupune intenţia Societăţii de a prezenta un act fals, aşa cum se invocă, cu atât mai mult că entitatea nu avea restanţe faţă de bugetul public naţional care ar putea fi tăinuite”, menționează reprezentanții companiei.

Totodată, SA Franzeluța menționează că  includerea sa în lista de interdicţie pe o perioadă de 3 ani  va avea impact negativ atât asupra companiei cât şi asupra instituţiilor publice care prin intermediul licitaţiilor publice desfăşurate achiziţionează produse de panificaţie de calitate înaltă la preț optim, în condițiile în care „Franzeluţa” asigură cu produse de panificație majoritatea instituţiilor preşcolare şi şcolare, spitale, centre de plasament,etc.

Compania precizează că  va depune toate eforturile pentru „eliminarea consecințelor acestei erori tehnice”.

În total, în lista de interdicție a operatorilor economici afișată pe pagina Agenției Achiziții Publice sunt 35 de companii. De la începutul anului 2018, în listă au intrat 16 agenți economici.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000