Șarov, despre primii pași care i-ar face dacă ar deveni rector USM: „Sincer, nu avem timp de pierdut”

Peste două zile, Universitatea de Stat din Moldova își va alege un nou rector. Unul dintre candidații la această funcție este fostul ministrul al Educației, Igor Șarov.

Realitatea.md a reușit să-i adreseze câteva întrebări, după părerea noastră, importante. În interviul ce urmează veți afla despre prioritățile sale dacă devine rector, procesul de digitizare al universității, integrarea studenților în câmpul muncii și despre cercetare.

 

Enumerați trei priorități de care vă veți ocupa în cazul în care veți deveni rector al USM?

O instituție de învățământ superior trebuie să fie o instituție dinamică, capabilă să răspundă la cerințele societății privind direcțiile de dezvoltare către bunăstarea statului, ai tinerilor și a tuturor cetățenilor acestuia.

Planul de acțiune pe care l-am gândit pornește de la convingerea că în condițiile unei dinamici accentuate pe piața educațională și pe piața muncii, în general, orice instituție de învățământ este obligată să se adapteze cerințelor pentru a supraviețui. În acest context, prima prioritate ar fi digitizarea USM, care ar duce la transparență, eficientizarea serviciilor și a relației cu studenții, la modernizarea resurselor educaționale, creșterea vizibilității, precum și multe alte dezvoltări care să răspundă cerințelor moderne. Bineînțeles, toate acestea necesită atragerea de fonduri și nu puține, aceasta constituind o altă prioritate a managementului. Spre exemplu valorificarea participării USM în proiectul Învățământul Superior în Moldova susținut financiar de Banca Mondială. Nu avem de ales, pentru că așa cum observa John M. Capozii „Dacă crezi că educația e scumpă (și eu aș adăuga aici și instruirea - n.a.), așteaptă să vezi cât te va costa ignoranța”. Sincer cred că nu avem timp de pierdut.

O altă prioritate importantă va constitui asigurarea condițiilor decente de activitate, pentru cadrele didactice și pentru studenți, inclusiv investiții în mediile de învățare, dar și consolidarea relațiilor cu studenții prin susținerea organizațiilor autoguvernanței studențești.

Să vorbim puțin despre digitizarea universității. Cum vedeți acest proces și cum poate fi implementat în ritm rapid?

Digitizarea nu mai poate fi privită doar ca o soluție de avarie în timpul pandemiei, când am fost obligați să trecem la învățământul on-line. Dinamica de pe piața educațională, dar și de pe piața muncii, în general, impune aceste măsuri. Nu vorbim doar despre debirocratizare, dar și despre simplificarea unor proceduri care să faciliteze studenților accesul la resurse. Procesul de digitizare a Universității de Stat din Moldova necesită analize și activități bine corelate. Pentru început, îmi propun să elaborăm o strategie de digitizare pentru o perioadă de cinci ani, cu promovarea unei politici coerente de protecție/conservare/arhivare a datelor pe suport electronic în vederea creșterii calității și performanței instituționale. Un prin pas în acest sens ar fi integrarea eficientă a diverselor sisteme digitale din facultăți pe direcțiile e-educație, e-cercetare, e-administrație și e-cazare și interconectarea bazelor de date în ce privește cadrele, studenții, resursele, orarul etc. cu scopul de digitizare a procesului educațional și administrativ. Un alt factor important în digitizarea universității este digitizarea proceselor educaționale și administrative prin implementarea de servicii electronice pentru ca studenții să fie informați și să aibă acces online la servicii, astfel reducând la maxim interacțiunea studentului cu personalul administrativ al universității.

Continuarea interviului o puteți citi pe Realitatea.md.

Alte stiri

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de vaccinuri COVID-19 pentru țările membre ale Uniunii Europene, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 milioane de dolari. Suma a crescut cu 36,9% față de luna decembrie a anului 2019 2019. Cele mai mari tranferuri au fost de 4% și provin din partea țărilor Uniunii Europene (UE), 13,6% din partea țărilor CSI și 39,6% vin din alte țări ale lumii.

Ultimele ȘTIRI

Pfizer întârzie cu livrarea vaccinului în UE. Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic

Comisia Europeană va solicita explicații de la grupul farmaceutic Pfizer pentru noile întârzieri ce vor apărea săptămâna viitoare în livrarea de va...

Joburi de viitor: (23) Estetician

Esteticienii lucrează cu oamenii pentru a-și spori aspectele fizice.

Pe care rute de troilebuz se va face testarea taxării electronice

Conform IPN, spre testare taxării electronice sunt propuse rute cu peste 20 de unități de transport .

Țările din care moldovenii au primit bani în decembrie. Top 5

În luna decembrie,suma de bani transferată prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate în favoarea persoanelor fizice a fost de 147,84 ...

Inteligența emoțională în leadership. Domeniile IE

Noțiunea de inteligență emoțională(IE) a început să fie aplicată din ce în ce mai multe domenii, printre care este și mediul de afaceri. Daniel Gol...

Vezi toate știrile