Bani.md

Scandalul „lactatelor”: ANSA a mers cu verificări și la alte companii, luând 120 de probe pentru testări

Scandalul „lactatelor”: ANSA a mers cu verificări și la alte companii, luând 120 de probe pentru testări

După investigația publicată în mass media, în urma căreia s-a adeverit că în unele produse lactate se regăsesc o cantitate nesemnificativă de grăsimi din lapte și un conținut sporit de grăsimi de origine vegetală, ANSA s-a autosesizat și a mers cu verificări. Într-un comunicat, ANSA anunță că  grupe operative de inspectori s-au deplasata la întreprinderile vizate în publicații: SA JLC, SRL BANTCARAD, SRL Ferma cu Origini, SA Fabrica de unt din Florești,  SA Lactis din Râșcani, precum și la mai multe centre comerciale din țară. 

Astfel, inspectorii au colectat 120 de mostre de produse lactate pentru prelevare la indici de calitate microbiologici, fizico-chimici, reziduuri de an tibiotice, inclusiv originea grăsimilor din produse fabricate, care au fost prezentate pentru testări la Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară.

La moment investigațiile de laborator sunt în desfășurare. La unele probe se finalizează  procesul de examinare a rezultatelor, pentru a fi expuse. De asemenea, pe parcursul zilei curente, Directorul General ANSA s-a aflat la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, unde a luat cunoștință de derularea procesului de testare a probelor expediate de către inspectorii din teritoriu al Agenției.

După scandalul lactatelor, ANSA a elaborat propuneri de modificare a legislației existente, în special a Hotărârii de Guvern nr. 611, care stabilește criterii pentru fabricarea și comercializarea produselor lactate. Astfel, se propune ca în produsele, în componența cărora sunt grăsimi vegetale, să fie exclusă denumirea de “produs lactat”. Produsele cu conținut de grăsimi vegetale să fie comercializate în sectoare separate de produse lactate.

De asemenea, ANSA propune înăsprirea sancțiunilor față de agenții economici care vor plasa pe piață produse falsificate, până la stoparea imediată a activității pe o anumită periodă.

ANSA mai menționează că a convocat o reuniune cu participarea reprezentanților Ministerelor și Departamentelor de Stat, Asociațiilor de profil și a  laboratoarelor acreditate în cadrul căreia Agenția a prezentat un raport privind situația din domeniu și măsurile întrerinse de instituție pentru ameliorarea stării de lucruri în domeniul calității produselor lactate. 

Posibilitatea de a se expune a fost oferită reprezentanților Asociației producătorilor de produse lactate, a Fundației Est-Europene, a laboratoarelor de investigații.  Prezenți la întâlnire au fost și reprezentanți ai mass-media, care a avut posibilitatea să se documenteze asupra activităților desfășurate pe parcursul anului trecut și a celor planificate pentru anul curent la capitolul siguranța și calitatea produselor lactate.

Bani.md amintește că o expertiza a produselor lactate, efectuată în laboratorul de testare a produselor alimentare de la Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare, a arătat rezultate senzaționale: un număr mare de produse lactate nu conțin aproape deloc grăsimi din lapte.

Cea mai gravă situație, în cazul căreia conținutul de grăsime străine a fost cel mai mare, a fost la compania JLC.

Vezi mai jos rezultatele investigației:

Revoltător: Cât lapte (NU) se conține în produsele lactate moldovenești pe care le cumpărăm zi de zi?

Ulterior, reprezentanții companiei JLC au negat cu vehemență rezultatele acestei expertize:

JLC, „vizitată” de ANSA! Compania neagă totul și spune că rezultatele expertizei sunt FALSE

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000