Schema nigeriană, „născută” în război civil, care creează miliardari în țara africană. Ce înseamnă „Igba boi”

18 Mai 2021, 09:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
18 Mai 2021, 09:24 // Actual //  Otilia Cotruța

Comunitatea Igbo din Nigeria are reputația de a fi oameni de afaceri de mare succes – parțial datorită unui plan de ucenicie condus de comunitatea care a ieșit din ruinele războiului, scrie BBC-ul Chiagozie Nwonwu din Lagos.

Un zâmbitor Onyeka Orie, în vârstă de 28 de ani, arată imaginea fericirii în magazinul său de accesorii pentru telefoane mobile din întinsa piață de computere din orașul principal din Nigeria, Lagos.

Magazinul și tot ce era în el îi fuseseră date de fostul său șef după ce domnul Orie a lucrat pentru el fără plată timp de câțiva ani, învățând meseria.

“Mi-am servit oga [șeful] timp de opt ani. Oga mea mi-a dat acest magazin. Am gestionat magazinul de patru ani înainte să mi-l dea. Nu mă așteptam”, spune un entuziasmat domnul Orie.

Născut într-o familie de fermieri din sud-estul Nigeriei, el a spus că are puține șanse să iasă din sărăcie, deoarece familia sa nu își permite să-i ofere educația de care avea nevoie pentru a obține un loc de muncă bun într-o țară în care șomajul este abundent, chiar și în rândul celor cu o diplomă universitară.

Așa că, după școala secundară, s-a alăturat urmelor altor tineri igboși pentru a învăța o meserie sub sistemul de ucenicie cunoscut sub numele de „Igba Boi” – o practică în care tinerii, în principal băieții, își părăsesc familia pentru a trăi cu oameni de afaceri de succes.

Băieții sunt așteptați să-și „servească” șeful, făcând totul pentru el – inclusiv spălarea mașinilor și efectuarea sarcinilor sale domestice. În schimb, băieții capătă abilități de viață și sunt învățați cum să conducă o afacere. De asemenea, li se oferă mâncare și unde să locuiască.

 

 

 

La sfârșitul unei perioade convenite, șeful lor le oferă capital pentru a-și înființa propria afacere.

Sistemul de ucenicie Igbo are rădăcini în anii postbelici ai Nigeriei, spune Ndubuisi Ekekwe, un profesor nigerian al cărui articol despre schema datăc urmează să apară în Harvard Business Review la sfârșitul acestei luni.

Igboșii, care au ieșit din înfrângerea după războiul civil din 1967-70, au reușit să recupereze o parte semnificativă a statutului lor economic înainte de război în doar doi ani.

Acest lucru a fost în ciuda faptului că guvernul nigerian a confiscat conturi bancare aparținând multor Igbo. Apoi le-a acordat 20 de lire sterline (echivalentul a aproximativ 300 de lire sterline; 420 dolari astăzi) pentru a începe din nou, în timp ce alții și-au văzut proprietatea confiscată de vecini în unele părți ale țării.

Peoples Club, un popular club social format în orașul Aba în 1971, este, de asemenea, creditat pentru inițierea schemei de ucenicie Igbo.

Etosul clubului, filosofia Igbo a „onye a hana nwanne ya” (nu-l lăsa pe fratele tău în urmă) este văzută ca un principiu călăuzitor al schemei.

„Clubul popoarelor a fost o mișcare social-economică … [care] a conceput un șablon economic al modului în care Igbo-ul ar putea ieși din ruinele războiului și a început o nouă mișcare de supraviețuire”, spune Benedict Okoro, fondatorul Odinala Fundația Patrimoniului Cultural. „Aceasta este geneza Igba Boi în cosmologia Igbo”.

Sistemul de ucenicie se adresează în principal băieților și tinerilor, deoarece familiile nu sunt, în general, dispuse să-și lase fiicele să trăiască cu un om de afaceri timp de aproximativ cinci ani, pentru a învăța o meserie.

În schimb, femeile învață de obicei la întreprinderile stabilite unde plătesc pentru a fi învățate timp de șase luni până la un an, în timp ce locuiesc încă acasă.

„Nu am nimic după șapte ani”

Printre produsele schemei se numără oameni de afaceri proeminenți nigerieni, precum magnatele auto Innocent Chukwuma de la Innoson Motors și Cosmas Maduka de la Coscharis Group.

Într-un interviu din 2019 cu BBC Igbo, dl Maduka a spus că cele 200 de naira (în valoare de aproximativ 1.000 de lire sterline; 1.500 de dolari astăzi) pe care i le-a dat șeful său la sfârșitul uceniciei sale, în 1976, au pus bazele pentru naira sa multimilionară, crescând un imperiu de afaceri.

Succesul schemei este vizibil și în orașele din est precum Onitsha, Aba și Nnewi, unde piețele extinse atrag comercianți din toată Africa de Vest.

Dar sistemul nu este lipsit de critici, deoarece se bazează pe bunăvoința angajatorului de a avea grijă de ucenic la sfârșitul serviciului.

Ndubuisi Ilo, care conduce acum un magazin de piese auto de succes în Ladipo, Lagos, spune că nu i s-a dat nimic după ce și-a servit șeful timp de șapte ani.

“Șeful meu m-a sunat într-o zi și mi-a spus că nu își permite să se stabilească [să mă plătească]. S-a rugat pentru mine și mi-a cerut să încep să lucrez pentru dezvoltarea mea. La început a fost foarte greu și chiar a trebuit să dorm în mașini. , dar acum privesc înapoi și zâmbesc “, spune el.

Cu toate acestea, el nu consideră ucenicia sa o pierdere de timp, deoarece a folosit cunoștințele acumulate pentru a începe tranzacționarea.

„Unii oameni de afaceri nu vor să respecte acordul din cauza sumelor de bani implicate în înființarea unei afaceri pentru un ucenic care și-a încheiat timpul.

„Unii dintre ei acuză ucenicii de furt sau altceva și încetează acordul”, spune domnul Ilo.

Acordurile Igba Boi sunt de obicei verbale și atunci când un om de afaceri renunță la ele, ucenicii au puține opțiuni de a fi revendicate drepturile.

 

 

Deoarece mulți dintre oamenii de afaceri sunt rude, familia extinsă încearcă, de obicei, să medieze în orice dispută și, atunci când eșuează, satul ancestral al uneia sau al ambelor părți intervine și încearcă să rezolve problema.

Uneori problemele sunt rezolvate pe cale amiabilă, alteori nu, lăsând ucenicul să se descurce singur după ani de muncă gratuită.

„Un exemplu pentru Africa”

Fundația dlui Okoro încearcă să instituționalizeze schema Igba Boi pentru a minimiza riscul ca oamenii să nu mai respecte acordurile.

„Un sistem instituționalizat ar avea sprijinul legii și nu va fi doar ceva între comercianți și ucenic și familia sa”, spune el.

„Ucenicul va primi chiar și un certificat după ucenicia sa”.

Dl Ekekwe observă că ajutarea potențialilor concurenți de afaceri este împotriva gândirii capitaliste tradiționale, dar merge în centrul acestui sistem, care, în general, pare să funcționeze bine pentru toți cei interesați.

„[Economist] Adam Smith crede că succesul în afaceri implică asigurarea alungării concurenților dvs., dar acest sistem ( Igba boi) se bazează pe aducerea mai multor persoane în afaceri”, spune el.

În viitorul număr al Harvard Business Review, el spune că dorește „să prezinte Igbo Apprenticeship System [IAS] ca o teză pentru lume, în timp ce conversația continuă asupra capitalismului părților interesate, nu doar asupra capitalismului acționar”.

Pe site-ul său, el sugerează că ar trebui să fie utilizat în toată Africa. “Puneți IAS în manualul de economie în Nigeria!”

„Mai bine decât o diplomă universitară”

Datele actuale privind șomajul din Nigeria prezintă un tablou teribil – 33% dintre cei care caută un loc de muncă nu găsesc niciunul. Mulți dintre ei sunt absolvenți de universitate.

Domnul Orie spune că situația sa financiară este mai bună decât a multor dintre colegii săi care au continuat să dobândească o educație universitară.

De asemenea, a început să se gândească să-l facă pe un tânăr din sat să învețe meseria sub el, un act care se află în centrul sistemului.

Mulți dintre colegii săi angajează acum asistenți de vânzări pentru a-și conduce magazinele, mai degrabă decât să folosească sistemul Igba Boi.

Cu toate acestea, domnul Ilo spune că viitorul sistemului care l-a produs și milioane de alți oameni de afaceri este sigur.

„Atâta timp cât există piețe și comercianți Igbo, vor exista ucenici”, spune el.

Realitatea Live

26 Sept. 2021, 09:15
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Sept. 2021, 09:15 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Ascensoare defecte, inundații și zgomote intolerabile sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă zilnic miliardarii rezidenți într-una din cele mai scumpe și frumoase clădiri din New York, scrie BBC.

Acum, locuitorii blocului zgârie-nori de la 432 Park Avenue, cunoscută ca „strada miliardarilor” din Manhattan, dau în judecată dezvoltatorii pentru că nu au soluționat aproximativ 1.500 de presupuse defecte ale clădirii.

În plângere se arată că problemele clădirii au „pus în pericol și au deranjat” locuitorii și oaspeții.

Blocul a fost dat în folosință în 2015. Printre cumpărători s-au numărat Jennifer Lopez și fostul logodnic Alex Rodriguez, magnatul saudit Fawaz Alhokair și un membru al familiei care deține marca Jose Cuervo Tequila, potrivit New York Times. Unitățile individuale s-au vândut cu zeci de milioane de dolari fiecare, se spune în ziar.

Procesul de 250 de milioane de dolari depus joi la Curtea Supremă din New York a declarat că problemele din clădire au inclus o explozie electrică în iunie care a lăsat locuitorii fără curent electric și zgomote și vibrații inexplicabile „oribile”.

Cifra nu include daune punitive sau procese individuale care pot veni ulterior.

Un total de 1.500 de defecte de construcție și proiectare au fost identificate de inginerii angajați de consiliul de apartamente al clădirii.

New York Times a citat că un rezident descrie jgheabul de gunoi al turnului ca sunând „ca o bombă” atunci când este folosit.

Multe dintre probleme sunt descrise în proces drept „probleme de siguranță a vieții”. Procesul susține că lifturile clădirii, de exemplu, i-au lăsat pe locuitori blocați ore în șir în mai multe rânduri.

“Proprietarii de unități au plătit zeci de milioane de dolari pentru a achiziționa unități. Departe de spațiile ultra-luxoase cărora li s-a promis, totuși, proprietarilor de unități li s-a vândut o clădire afectată de avarii și eșecuri”, se arată în plângere.

Sponsorul clădirii – o companie formată din dezvoltatorii CIM Group și Macklowe Properties pentru a construi turnul – a declarat într-o declarație adresată presei locale că 432 Park este „primul rezident din Manhattan” și o „adăugire iconică” la orizont.

Declarația susține, de asemenea, că consiliul de condominii „a restricționat accesul” la proprietate pentru a soluționa problemele și că asociația de proprietari și „anumiți rezidenți vocali” își înțeleg greșit obligațiile de sponsor.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală