Schimbări pe piața imobiliară! Prețurile au început să sară în aer

16 Mai 2023, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Mai 2023, 10:03 // Actual //  bani.md

Prețurile la apartamente în mun. Chișinău timp de jumătate de an au stagnat la nivelul de 745 Euro/m2, iar în primul trimestru din 2023 au înregistrat o creștere de cel puțin 2,3% ajungând la 766 Euro/m2 de locuință.

„De fapt noțiunea corectă nu este creștere prețurilor, dar recuperarea lor, deoarece chiar și după o creștere semnificativă din 2021-2022, prețul mediu a unei locuințe în mun. Chișinău, încă nu a atins nivelul anului 2008, când un apartament se vindea cu 900 Euro/m2”, susține economistul Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, după criza din 2008-2009, prețul apartamentelor în mun. Chișinău au scăzut timp de 10 ani și au stagnat alți doi ani. Recuperarea a început în anul 2021, însă creșterea bruscă de prețuri a speriat cumpărătorii, fapt care evident a provocat o mică pauză pe piața imobiliară.

De fapt piața imobiliară din Moldova în 2022 a fost afectată de 4 factori majori.

Recuperarea prea bruscă a prețurilor, cea ce a speriat cumpărătorii și evident era nevoie de o scurtă pauză în cea ce înseamnă creșterea de prețuri

Războiul din Ucraina la fel a descurajat enorm decizia de procurare a unui apartament

Inflația mare a impus cetățenii să se concentreze pe cheltuielile curente și a descurajat investițiile capitale

„Scumpirea creditelor a fost factorul care a determinat scăderea puternică a tranzacțiilor ipotecare. De fapt toți acești factori au creat așa numitul fenomen de CERERE AMÂNATĂ. Deoarece persoana care a decis să procure un apartament în 2022, sub influența factorilor de mai sus și-a amânat decizia de procurare. De fapt el nu s-a dezis de intenția de a procura un apartament, dar a amânat decizia pentru vremuri mai bune. Din acest motiv pentru 2023-2024 anticipăm o creștere semnificativă a tranzacțiilor imobiliare, determinate de cererea obișnuită plus cererea amânată din 2022”, a punctat Ioniță.

Însă în pofida faptului că apartamentele în primul trimestru din 2023 sau scumpit, ele au devenit mai accesibile pentru populație. Aceasta se explică prin faptul că salariul mediu anual din Moldova calculat în Euro a crescut mult mai rapid decât creșterea prețurilor la apartamente. Astfel în primul trimestru din acest an, salariul mediu anual în Moldova a ajuns la 6.555 Euro, cea ce este cu 1.120 Euro sau 20,5% mai mult decât acum un an.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Oct. 2024, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
07 Oct. 2024, 16:22 // Actual //  Ursu Victor

Mașina de propagandă de stat din Rusia, care funcționează la o capacitate fără precedent de la vremurile sovietice, devine tot mai costisitoare pentru contribuabilii ruși.

Conform proiectului de buget pentru 2025, guvernul a planificat să majoreze finanțarea canalelor de televiziune de stat, a mass-mediei și a proiectelor de propagandă pe internet la un nou record istoric – 137,2 miliarde de ruble (aproximativ 1,33 miliarde de euro). Această cifră reiese din nota explicativă atașată proiectului de lege privind bugetul, publicată în baza Dumei de Stat.

Comparativ cu anul curent, cheltuielile pentru secțiunea „mass-media” vor crește cu 15,9 miliarde de ruble (aproximativ 154 milioane de euro), adică cu 13%, depășind bugetele anuale ale unor regiuni medii din Rusia, precum regiunea Kaliningrad (135 miliarde de ruble), Perm (110 miliarde de ruble) și Tambov (75 miliarde de ruble).

În medie, propaganda de stat va costa bugetul 11,4 miliarde de ruble pe lună (aproximativ 111 milioane de euro) sau 2,6 miliarde de ruble pe săptămână (aproximativ 25 milioane de euro). Principalii beneficiari ai acestor fonduri vor rămâne canalele de televiziune de stat.

„Primul canal” va primi o subvenție de 6 miliarde de ruble (aproximativ 58 milioane de euro) pentru „umplerea grilei de programe”. Alte 18,6 miliarde de ruble (aproximativ 181 milioane de euro) sunt alocate în buget pentru „Primul canal”, NTV, VGTRK, Televiziunea Publică a Rusiei și canalul „Carusel” pentru difuzarea în localitățile mici (cu populații sub 100.000 de locuitori). Aceste cheltuieli vor crește cu 1 miliard de ruble (aproximativ 9,7 milioane de euro) comparativ cu anul curent.

Guvernul va majora finanțarea agenției MIA „Rusia Azi” cu 17%, până la 10,9 miliarde de ruble (aproximativ 106 milioane de euro). Cheltuielile pentru agenția TASS vor crește cu 26%, până la 4,8 miliarde de ruble (aproximativ 46 milioane de euro).

În plus, agențiile „Regnum” și „Komsomolskaia Pravda”, care nu au primit finanțare de stat în acest an, vor fi incluse în buget: prima va primi o subvenție de 152 milioane de ruble (aproximativ 1,48 milioane de euro), iar a doua 438,7 milioane de ruble (aproximativ 4,27 milioane de euro).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău