Scoici şi alge de mare în loc de orez, mango în loc de portocale. Agricultura este sub asediul secetei

27 Iul. 2023, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Iul. 2023, 10:22 // Actual //  Lupu Eduard

Atât de multă apă de mare pă­trunde pe câmpurile de orez din re­giunea Deltei Ebro, Spania, încât unii fermieri se gândesc să înlocu­iască cel puţin o parte a plantaţiilor cu alge de mare şi moluşte.

Creşterea nivelului mării, peri­oa­dele de secetă şi valurile de căldură dau peste cap producţia de alimente din regiunea mediteraneană. În a­cest an, seceta prelungită şi căldura nău­citoare au afectat extrem produc­ţia agricolă, reducând randamentele şi împingând fermierii să se gân­deas­că la culturi mai rezistente, scrie The Wall Street Journal, citat de businessmagazin.ro.

Climatul se schimbă mai rapid în această regiune decât în majoritatea lo­curilor de pe Pământ. Problemele cu care se confruntă fermierii de acolo anunţă provocările viitoare legate de hrănirea unei planete mai fierbinţi.

„În unele zone, producţia de orez nu mai este posibilă“, arată Carles Ibanez Marti de la Eurecat, un cen­tru de cercetare din Barcelona. „A­dap­tarea are limitele ei, iar de la un a­numit punct trebuie să faci schim­bări“.

În regiunile producătoare de orez din nordul Italiei seceta a fost atât de năprasnică în acest an, încât unii fer­mieri au plantat deja soia în loc, aceas­ta necesitând mai puţină apă.

Oamenii de ştiinţă de la IRTA, in­stitutul pentru cercetare în dome­niul agroalimentar din Catalonia, ajută fermierii să se adapteze la schimbările climatice inclusiv prin studierea tipurilor de peşte, alge de mare şi moluşte, cele mai potrivite pentru a înlocui câmpurile de orez din zonă.

IRTA a dezvoltat de asemenea un nou soi de meri menit să facă faţă temperaturilor crescânde.

Unii fermieri încearcă să profite cât mai mult de pe urma schimbărilor climatice. În sudul Italiei, fermierii cultivă fructe tropicale ca mango. Culturile de fructe exotice s-au triplat în Itaia în ultimii cinci ani.

În nordul Italiei, vremea mai cal­dă a permis producţia pe scară largă de roşii şi ulei de măsline.

În Franţa, cultivatorii de viţă de vie caută metode de a-şi proteja pod­goriile. Unii permit ierbii să crească în jurul viţei de vie pentru a păstra umiditatea solului. Alţii caută să planteze soiuri rezistente la secetă şi căldură.

În acelaşi timp, seceta şi valurile de căldură îi determină pe specialişti să caute cele mai eficiente metode de protejare a solului, potrivit Deutsche Welle.

Plantele care cresc rapid pot ajuta la prevenirea afectării solului, cât şi la înlocuirea nutrientţilor pierduţi prin fixarea nitrogenului în sol.

O altă metodă de păstrare a umidităţii solului este aplicarea unui strat de compost la suprafaţă. O soluţie inspirată din natură este agrosilvicultura. Copacii nu numai că ajută la controlul erodării şi evaporării şi creează umbră, dar pot contribui şi la revitalizarea solurilor afectate de secetă.

Iar o comunitate globală în creştere de conservaţionişti caută în trecut soluţii, cum ar fi terasele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

11 Dec. 2023, 07:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2023, 07:58 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se va întâlni marţi la Washington cu liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, în timp ce republicanii blochează un important pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat duminică o sursă din Congres, citată de AFP.

„Speaker-ul Johnson se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, marţi, la Capitoliu”, a afirmat sursa, într-un moment în care membrii republicani ai Congresului cer concesii semnificative în privinţa politicii migratorii a Statelor Unite în schimbul votului lor pentru adoptarea unui pachet de ajutor.

Preşedintele Joe Biden, îl va primi marţi la Casa Albă pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre „nevoile urgente ale Ucrainei”, a făcut cunoscut duminică purtătoarea de cuvânt a administraţiei americane, Karine Jean-Pierre.
„În contextul în care Rusia îşi intensifică atacurile cu rachete şi drone împotriva Ucrainei, cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi despre importanţa vitală a sprijinului continuu al SUA în acest moment critic”, a declarat Karine Jean-Pierre, în timp ce Congresul american blochează adoptarea unui nou ajutor pentru Ucraina.

Miercuri, Congresul de la Washington a eşuat în adoptarea unui pachet financiar masiv de peste 106 miliarde de dolari cerut cu insistenţă de preşedintele Joe Biden, conţinând fonduri pentru Ucraina şi Israel.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău