Scrisorile primelor femei de afaceri din istorie. Ele sunt primele banchere și investitoare din istoria umanității (FOTO)

În jurul anului 1870 î.Hr., în orașul Assur din nordul Irakului, o femeie numită Ahaha a descoperit un caz de fraudă financiară.

Ahaha investise în comerțul la distanță între Assur și orașul Kanesh din Turcia. Ea și alți investitori adunaseră argint pentru a finanța o rulotă de măgari care livra staniu și textile către Kanesh, unde bunurile vor fi schimbate contra a mai mult argint, generând un profit ordonat. Dar partea de profituri care trebuia să revină pentru Ahaha părea să fi dispărut - posibil deturnată de unul dintre frații ei, Buzazu. Deci, ea a apucat un stilou de stuf și o tăbliță de lut și a mâzgălit o scrisoare către un alt frate, Assur-mutappil, rugând să îi ofere ajutor:

„Nu am nimic altceva în afară de aceste fonduri”, a scris ea cu un script cuneiform. „Ai grijă să acționezi, astfel încât să nu fiu distrusă!” Ea l-a instruit lui Assur-mutappil să-i recupereze argintul și să o ajute rapid. „Aștept să vină o scrisoare detaliată de la tine chiar la următoarea rulotă, spunându-mi dacă primesc argintul”, a scris ea pe o altă tabletă. „Acum este momentul să-mi faci o favoare și să mă salvezi de stresul financiar!”

Scrisorile lui Ahaha se numără printre 23.000 de tăblițe de lut excavate în ultimele decenii din ruinele caselor comercianților din Kanesh. Aceștia aparțineau unor expatriați asirieni care se stabiliseră la Kanesh și păstraseră o corespondență plină de viață cu familiile lor din Assur, care se afla la șase săptămâni distanță cu caravana măgarilor.

O nouă carte oferă o perspectivă fără precedent asupra unui grup remarcabil din această comunitate: femeile care au profitat de noi oportunități oferite de schimbările sociale și economice și au preluat roluri îndeplinite de obicei de bărbați, la acea vreme. Ele au devenit primele femei de afaceri cunoscute, bancheri și investitore din istoria umanității.

 

Scrisorile primelor femei de afaceri din istorie. Ele sunt primele banchere și investitoare din istoria umanității (FOTO)

„Puternice și independente”

Cea mai mare parte a scrisorilor, contractelor și hotărârilor judecătorești găsite în Kanesh datează din anii 1900-1850 î.Hr., o perioadă în care rețeaua comercială a asirienilor înflorea, aducând prosperitate regiunii și dând naștere la numeroase inovații. Asirienii au inventat anumite forme de investiții și au fost, de asemenea, printre primii bărbați și femei care și-au scris propriile scrisori, mai degrabă decât să le dicteze cărturarilor profesioniști. Datorită acestor scrisori putem auzi un refren de voci feminine vibrante care ne spun că, chiar și în trecutul îndepărtat, comerțul și inovația nu erau domeniile exclusive ale bărbaților.

În timp ce soții lor erau pe drum sau au încheiat tranzacții într-o așezare comercială îndepărtată, aceste femei au avut grijă de afacerile lor acasă. Totodată, ele și-au acumulat și și-au gestionat propria avere și au câștigat treptat mai multă putere în viața lor personală.

„Aceste femei erau cu adevărat puternice și independente, deoarece erau singure, erau capul gospodăriei în timp ce soții lor erau plecați”, spune Cécile Michel, cercetător principal la Centrul Național de Cercetări Științifice (CNRS) din Franța și autoare a cărții intitulată Femeile din Assur și Kanesh.

Prin intermediul a peste 300 de scrisori și alte documente, cartea spune o poveste izbitor de detaliată și colorată a luptelor și triumfurilor femeilor. Deși pline de dramă și aventură, literele de lut în sine sunt minuscule, cam de dimensiunea palmei unei mâini.

Povestea femeilor de afaceri este legată de cea a comunității comercianților asirieni în ansamblu. În perioada lor de glorie, asirienii erau printre cei mai de succes și mai bine conectați comercianți din Orientul Apropiat. Caravanele lor de până la 300 de măgari străbăteau munți și câmpii nelocuite, transportând materii prime, bunuri de lux și, desigur, litere de lut.

„A fost un picior al unei uriașe rețele internaționale, care a început undeva în Asia Centrală, cu lapis-lazuli din Afganistan, carnelian din Pakistan, iar staniu poate a venit din Iran sau mai departe, dinspre est”, susține Jan Gerrit Dercksen, un Asiriolog la Universitatea Leiden din Olanda, care a lucrat și la tabletele Kanesh, citează BBC.

Comercianții străini au adus aceste mărfuri la poarta Assurului, împreună cu textile din Babilonia din sudul Irakului. Au fost vândute asirienilor, care le-aau împachetat pe rulote îndreptate spre Kanesh și alte orașe din regiunea anatoliană din Turcia, unde au fost vândute pentru aur și argint.

Instrumentele financiare complexe au facilitat acest comerț, cum ar fi „naruqqum”, care literalmente înseamnă „sac”. Se referă la o societate pe acțiuni în care investitorii asirieni și-au reunit argintul pentru a finanța rulote conduse de comercianți de-a lungul multor ani. Negustorii au dezvoltat, de asemenea, un jargon de afaceri plin de viață. „Tableta este moartă” însemna că a fost plătită o datorie și, prin urmare, contractul de tablă de lut care o înregistra a fost anulat. „Argintul flămând” se referea la argintul care nu era investit, așezat în brațe în loc să genereze profit.

Ei chiar sunt contabili; ei știu perfect ce ar trebui să primească înapoi în schimbul textilelor lor - Cécile Michel

Femeile asiriene au contribuit la această rețea comercială plină de viață, producând textile pentru export, acordând împrumuturi comercianților, cumpărând și vânzând case și investind în scheme de naruqqum. Abilitățile lor de țesători le-au permis să-și câștige propriul lor argint. Au urmărit cu atenție moda străină și tendințele pieței pentru a asigura cele mai bune prețuri, precum și impozitele și alte costuri care le-au afectat profiturile.

„Chiar sunt contabili. Știu perfect ce ar trebui să primească înapoi în schimbul textilelor lor. Și când câștigă acești bani din vânzarea textilelor lor, plătesc pentru mâncare, pentru casă, pentru viața de zi cu zi, dar investesc și ”, spune Michel, care a creat de asemenea un nou documentar despre femei.

Scrisorile primelor femei de afaceri din istorie. Ele sunt primele banchere și investitoare din istoria umanității (FOTO)

„Gardienii arhivelor”

Această înțelegere comercială le-a permis unora să alunece în poziții neobișnuite pentru femeile de la acea vreme, funcționând ca parteneri de afaceri de încredere ai soților lor. Comercianții au beneficiat la rândul lor de a avea soții alfabetizate, care ar putea ajuta în afaceri de zi cu zi, precum și în situații de urgență. Un negustor asirian îi scrie soției sale, Ishtar-bashti: „Urgent! Ștergeți-vă mărfurile restante. Strângeți aurul fiului lui Limishar și trimiteți-l mie ... Vă rog, puneți toate tabletele mele în păstrare.” Alții cer soțiilor să aleagă tablete specifice din arhivele private ale gospodăriei pentru a găsi informații financiare sau pentru a soluționa o problemă de afaceri.

„Din moment ce ele au rămas acasă, ele au fost gardienii arhivelor”, spune Michel despre femei. „Trebuie să vă amintiți, aceste contracte reprezintă mulți bani, de exemplu contractele de împrumut și așa mai departe.”

La rândul lor, femeile nu se feresc să le trimită soților sau fraților instrucțiuni și îndemnuri. „Ce înseamnă că nici măcar nu-mi trimiți o tabletă lată cu două degete, cu vești bune de la tine?”  - o femeie asiriană numită Naramtum scrie pentru doi bărbați.

Ea se plânge de o dispută care implică datorii și mărfuri pierdute și îi îndeamnă pe bărbați să o rezolve, închizând-o rapid: „Trimite-mi prețul textilelor. Inveselește-mă!"

O altă persoană l-a certat pe fratele ei cu privire la o plată lipsă: „Nu fi atât de lacom încât mă strici!”

Independența acestor femei a contrastat puternic cu alte societăți din Orientul Apropiat antic, cum ar fi Babilonia din sudul Irakului. Michel subliniază că în Assur, la fel ca în Kanesh, atât soția, cât și soțul ar putea cere divorțul și ar fi tratați la fel în procedură. „Dar exact în același timp în Babilonia, în sudul Babiloniei, soția nu putea cere divorțul, iar în nordul Babiloniei, dacă ar îndrăzni să ceară, ar fi ucisă”.

Odată cu această influență economică consolidată au apărut condiții mai bune în viața personală a femeilor. Unii dintre ei au adăugat clauze contractelor de căsătorie care interziceau bărbaților să ia a doua soție sau să călătorească singuri. De exemplu: „Assur-malik s-a căsătorit cu Suhkana, fiica lui Iram-Assur. Oriunde merge Assur-malik, el o va lua cu el. Nu se va căsători cu o altă femeie în Kanesh. ”

La un moment dat, din motive care sunt oarecum neclare, comerțul dintre Assur și Kanesh a scăzut. În cele din urmă, Kanesh a fost pustiu.

Alte orașe și comunități au preluat rolul de motoare ale comerțului, creativității și schimbului cultural. Dar tăblițele de lut ale femeilor, întărite de focurile de casă, au rămas în casele abandonate pentru a fi descoperite mii de ani mai târziu. Ele surprind o experiență feminină atât de rar documentată în istorie, nu a reginelor sau a marilor preotese, ci a femeilor muncitoare care se întreabă cum să treacă a doua zi. După cum spune Michel, în alte orașe din Mesopotamia au fost găsite și alte scrisori scrise de femei, „dar nu sunt atât de multe. [Kanesh] este unic prin asta. ”

Și cu aproximativ jumătate din tabletele Kanesh încă necitite, cu siguranță mai sunt multe alte secrete care așteaptă să fie descoperite.

Material realizate de BBC.

Alte stiri

Tranzacție de 55 milioane de lire sterline. Boohoo va cumpăra marca Debenhams. În preț nu se includ magazinele

Boohoo a confirmat luni că va cumpăra activele de proprietate intelectuală ale lanțului de magazine Debenhams pentru 55 de milioane de lire sterline, într-o afacere prin care își va extinde aria de acoperire și îl va aduce în noi domenii de activitate,cum ar fi frumusețea și articolele de uz casnic.

JTI - singura companie din Moldova, certificată de Top Employers Institute – Cel mai Bun Angajator (Top Employer) 8 ani la rând

Compania JTI este singura din țară, certificată 8 ani la rând, Cel mai Bun Angajator (Top Employer) în Moldova și la nivel european, de către Top Employers Institute.

Virusul Inegalității: Un muncitor necalificat are nevoie de 10.000 de ani pentru a câștiga atât cât președintele Indiei a câștigat în o oră în pandemie

Pandemia de coronavirus a înrăutățit inegalitățile de venit existente între super-bogații din India și clasa de muncitori necalificați - mulți dintre care sunt șomeri pentru perioade lungi de timp și se luptă pentru a a avea acces la asistența medicală de bază și salubritate. Concluziile au fost făcute publice luni, de grupul non-profit Oxfam, într-un raport prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos din Elveția.

Biden va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care Trump a anulat-o în ultimele zile

Președintele Joe Biden a spus că va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care fostul președinte Trump o ridicase cîn ultimele 48 de ore rămase din președinție, au confirmat doi oficiali ai Casei Albe. Se așteaptă ca Biden să restabilească interdicția astăzi, luni, 25 ianuarie.

Ultimele ȘTIRI

Tranzacție de 55 milioane de lire sterline. Boohoo va cumpăra marca Debenhams. În preț nu se includ magazinele

Boohoo a confirmat luni că va cumpăra activele de proprietate intelectuală ale lanțului de magazine Debenhams pentru 55 de milioane de lire sterlin...

JTI - singura companie din Moldova, certificată de Top Employers Institute – Cel mai Bun Angajator (Top Employer) 8 ani la rând

Compania JTI este singura din țară, certificată 8 ani la rând, Cel mai Bun Angajator (Top Employer) în Moldova și la nivel european, de către Top E...

Virusul Inegalității: Un muncitor necalificat are nevoie de 10.000 de ani pentru a câștiga atât cât președintele Indiei a câștigat în o oră în pandemie

Pandemia de coronavirus a înrăutățit inegalitățile de venit existente între super-bogații din India și clasa de muncitori necalificați - mulți dint...

Biden va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care Trump a anulat-o în ultimele zile

Președintele Joe Biden a spus că va reimpune interdicția de călătorie COVID-19 pe care fostul președinte Trump o ridicase cîn ultimele 48 de ore ră...

Rutele 22, 10, 4, 8, 12 sau 24 sunt propuse pentru pilotarea taxării electronice

Rute cu peste 20 de unități de transport sunt propuse pentru pilotarea taxării electronice în transportul public din capitală.

Vezi toate știrile