Scumpirea energiei electrică în stand by. Gavrilița: Tarifele rămân neschimbate până vom acorda compensații

25 Feb. 2022, 15:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Feb. 2022, 15:53 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile la energia electrică pentru consumatori rămân neschimbate, potrivit deciziei Comisiei situații excepționale.

Premierul Natalia Gavrilița a declarat, într-un briefing de presă, că în cadrul ședinței comisiei a fost decisă suspendarea achiziției energiei electrice.

Am decis prelungirea contractului actual de achiziție a curentului electric până la 31 martie 2023. De asemenea, am suspendat procedura de revizuire a  tarifelor până în momentul când Ministerul Muncii va elabora un program de compensare țintită pentru categoriile social vulnerabile. Este important să asigurăm oamenilor o anumită stabilitate. Dacă este nevoie  de o anumită revizuire a tarifului, atunci să fie făcute când guvernul este pregătit să susțină păturile social vulnerabile”, a explicat Gavrilița.

ANRE urma să decisă astăzi revizuirea tarifelor la energia electrică, însă în debutul ședinței directorul instituției a declarat că așteaptă decizia Comisiei situații excepționale, iar agenția se va conforma.

Tarifele la energia electrică pentru consumatorii deserviți de Premier Energy urmau să fie majorate cu 43%, la 2,16 lei/kWh, potrivit proiectului de hotărâre publicat de Agenția Națională de Reglementare în Energetică.

Tarifele trebuiau să fie aprobate în data de 16 februarie. După cum relevă proiectul, consumatorii casnici racordați la rețele de distribuție de joasă tensiune (0,4 kw), vor achita un tarif de 2,16 lei/kWh cu 43% mai mult față de tariful actual. Consumatorii conectați la rețele de tensiune medie (6;10 kV), tariful va fi majorat cu 47,2%, la 1,84 lei/ kWh, iar pentru cei conectați la rețele de tensiune înaltă (35; 110 kV), cu aproape 50,9%, la 1,72 lei/kWh.

 

 

 

 

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău