„Șefii se împart între ei”. Detalii despre DOS! Discuția dintre Cavcaliuc și o șefă din Direcție despre premii în plic

06 Aug. 2021, 10:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
06 Aug. 2021, 10:28 // Actual //  Otilia Cotruța

Noi scurgeri de informații despre dosarul fostei Direcții nr.5 sau Direcția Operațiuni Speciale (DOS) a Inspectoratului Național de Investigații (INI) au apărut în presă. De data aceasta, ar fi vorba de o conversație dintre fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției (IGP), actualul lider PACE, Gheorghe Cavcaliuc, și unul din foștii șefi de serviciu din cadrul Direcției, Elena Grosu. Jurnal TV transmite de că cei doi discută despre așa-numitele „premii” oferite în plicuri. Cavcaliuc a încercat să anticipeze apariția materialului.

Potrivit surselor Jurnal TV, fostul șef de serviciu din cadrul Direcției operațiuni speciale, Elena Grosu, și fostul șef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, ar fi fost în relații apropiate. Într-o conversație online, Grosu i se plânge lui Cavcaliuc pe șeful DOS de atunci, Valeriu Cojocaru, reținut în dosarul „Damir”. Din spusele angajatei, acesta o impunea să muncească peste program și i-ar fi sugerat de mai multe ori să-și caute un alt loc de muncă.

Cavcaliuc îi răspunde că munca lui este de o mie de ori mai complicată, dar el nu se plânge. Apoi, acesta o întreabă pe Grosu dacă Cojocaru le oferă prime.

Sursele susțin că banii pentru telefon despre care este vorba în conversație erau oferiți angajaților pentru ca aceștia să-și poată procura mai multe telefoane prin intermediul cărora gestionau conturile de Facebook, prin care pompau dezinformare în online sau subminau persoanele care se opuneau regimului. Asta în afară de miile de euro pe care angajații DOS le primeau pentru filarea și interceptarea oponenților regimului „Plahotniuc”.

Elena Grosu nu a răspuns colegilor de la Jurnal TV la telefon pentru o reacție. Jurnal TV a cerut și serviciului de presă al PACE să-l contacteze pe Gheorghe Cavcaliuc pentru un comentariu la acest subiect. În replică, fostul șef adjunct al poliției a publicat un mesaj pe Facebook în care pretinde că un reporter de la același post i-ar fi scris ieri. Cavcaliuc susține că dezvăluirile sunt ceea ce el numește „comandă politică” cu scopul de a-l ponegri.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 14:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Sept. 2021, 14:25 // Actual //  Lupu Eduard

Echipa de experți a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl Ruben Atoyan va începe discuțiile cu autoritățile Republicii Moldova la 27 septembrie 2021.

Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2021 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI[1], precum și pe marginea solicitării autorităților vis-à-vis de un nou program, axat pe un set de politici care să pună bazele restabilirii după pandemia de COVID-19 și promovării reformelor ce țin de buna guvernanță și a reformelor instituționale.

Din anul 2020 Moldova a primit acces la finanțarea în cadrul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), disponibil tuturor statelor membre ale FMI, și Mecanismului de creditare rapidă (RCF), disponibil doar statelor cu venituri mici eligible la finanțarea concesională. La 17 aprilie 2020 Moldova a primit un împrumut RCF/RFI în sumă de 172,5 milioane DST, acordat integral intr-o singură tranșă (asistență de urgență pentru lupta cu pandemia).

În august 2021 Moldova a beneficiat de o nouă alocare de DST în sumă de 165,3 milioane DST (alocarea de DST vine cu titlu gratuit. Alocarea DST-urilor nu necesită contribuții din bugetele statelor donatoare. DST-urile reprezintă un activ de rezervă, nu un ajutor extern. Și cel mai important: alocarea de DST nu majorează povara datoriei publice a țării).

Suma totală a creditelor neachitate acordate de FMI a constituit 318,1 milioane DST (cca 453 milioane dolari SUA) la finele lunii august 2021

Moldova a devenit membru al FMI la 12 august, 1992

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală