Bani.md

Serge Zănoagă: Un brainstorming se face în 10-15 minute. Nu văd sens să aloci pentru asta două ore

Serge Zănoagă: Un brainstorming se face în 10-15 minute. Nu văd sens să aloci pentru asta două ore

De cele mai multe ori, atunci când avem nevoie de idei și inspirație, apelăm la colegii noștri și organizăm brainstorming-uri. Serge Zănoagă ne-a relatat despre cum se desfășoară un brainstorming în compania pe care a fondat-o - Umbrela Studio.

„Investim nu mai mult de 15 minute pentru a găsi o idee. Câteodată este foarte plăcut să faci un brainstroming la o scară largă. Am impresia că atunci când faci o ședință sau unbrainstorming de două ore, rămâi cu ideea că totul este clar, că știi tot ce ai de făcut. 

Când faci același lucru timp de 10-15 minute, te agăți de prima idee care este reală. Ea nu neapărat este cea mai bună, în mod evident, dar ea poate fi dezvoltată.”

„Pentru ce se fac brainstorming-urile: ele se fac atunci când un om se blochează și este în criza de inspirație. El are nevoie de o injecție, de un suflu, de ceva ca să îl ajute să meargă mai departe. Contează să îl muți din zona de confort”, explică Zănoagă.

„Pentru asta să aloci două ore, eu nu vad niciun sens”.  

Foto: Facebook.com/Umbrela Studio

Foto: Facebook.com/Umbrela Studio

În continuare, Bani.md îți propune mai multe tehnici de organizare a unui brainstorming: 

Prima tehnică - stepladder - adică brainstorming de tip scara, a fost pusă la punct de Steven Rogelberg, Janet Barnes-Farell si Charles Lowe, in 1992. Aceasta încurajeaza rolul, extrem de important de altfel, pe care îl au ideile fiecarui participant la brainstorming. De aceea, tehnica sus-menționată presupune sublinierea gândirii individuale, evitând astfel gândirea de grup. Avantajul utilizării stepladder-ului constă în gama variată de idei rezultate.

A doua tehnica este brainwriting-ul. Aceasta metodă de brainstorming în scris acordă tuturor participantilor șanse egale de a-și exprima ideile și le oferă șansa de a gândi liber, fără sa fie influențați de ideile celorlalți membri ai grupului. Astfel, datorita brainwriting-ului, este evitată acceptarea ideii unuia dintre participanți inainte de a fi evaluate și ideile celorlalți.

O alta tehnică, reverse brainstorming-ul, constă în inversarea felului în care se pune problema. Următoarea etapă, dupa obținerea ideilor dorite pentru rezolvarea problemei inversate, este de a rasturna din nou tot mecanismul. Astfel, ideile nu vor mai fi generate pornind de la problema reala, ci de la interpretarea ideilor opuse în contextul soluționarii problemei. Reverse brainstorming-ul este o tehnică utilizata în situatii dificile, care, aparent, nu mai au ieșire, deoarece toate ideile au fost deja folosite.

Starbusting-ul este a patra tehnică de brainstorming. Obiectivul principal al starbusting-ului este de a înțelege mai bine o idee, o propunere. Rolul acestei tehnici de brainstorming nu este de a găsi răspunsuri, ci de a identifica cele mai importante întrebări. Totodată, utilizarea starbusting-ului, desi este o tehnică simplă, creează posibilități inedite de abordare a unui subiect sau a unei probleme anume.

Tags

Caută

Cursul Valutar BNM

MDL RATĂ TREND
EUR 20.2254 -0.0000
USD 16.3935 -0.0000
RUB 0.2660 -0.0000
RON 4.3374 -0.0000
UAH 0.6300 -0.0000