Sergiu Gaibu: Ne vom orienta spre producătorii mici, spre afacerile de familii. Restructurări în economie

20 Sept. 2021, 22:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Sept. 2021, 22:07 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, anunță că în economia țării urmează să aibă loc anumite restructurări. În special, este vorba despre politicile și legile dedicate afacerilor pentru micii producători, precum și pentru cei care au afaceri de familie, informează Realitatea.md.

„Trebuie să începem restructurarea economiei și să ne orientăm spre procesele productive. Ne vom orienta spre producătorii mici, spre afacerile de familii. Da, aceste lucruri vor lua timp, dar avem o perioadă de timp și avem o majoritate parlamentară confortabilă, și putem să facem lucruri bune. Am discutat și cu cei de la Camera de Comerț și Industrie, și cu reprezentanții mediului de afaceri și le-am am spus că: acum e timpul să vină cu propuneri. De exemplu în prezent, probabillitatea să obții o blocare de conturi este aproape de zero”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR.

Potrivit demnitarului, cea mai mare temere pentru sectorul economic este instituirea unui lockdown. Asta pentru că va pune pe brânci întregul sector HoReCa.

„Din păcate lucrul acesta depinde de evoluția virusului și gradul de conștientizare a populației. Trebuie evitate manifestările de mare aploare, e nevoie de vaccinare, în special când e vorba de evenimente precum: nunți, cumetrii. Nu este o rușine să spui „Nu” și mai bine vii peste 14 zile să prezinți cadoul, decât să răspândim acest virus”, a mai spus Sergiu Gaibu.

Referindu-se la situația de lockdown, ministrul a dat asigurări că Ministerul Economiei va asigura o balanță între venituri și cheltuieli, iar în afară de acest lucru se contează mult și pe suportul financiar oferit de către partenerii UE.

 

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie